ΣΥΡΙΖΑ: Αλλαγές με φόντο την εύθραυστη εκεχειρία ως τις ευρωεκλογές

Περίπου στα ίδια με πριν φαίνεται να βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, όσον αφορά τον κλεφτοπόλεμο στελεχών – Κασσελάκη, όπου οι μεν διεκδικούν συλλογική λειτουργία και ο δε την επιβεβαίωση της κυριαρχίας του. Συνολικά, πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ από το συνέδριο εξήλθε πιο «τραυματισμένος» συνολικά απ’ ό,τι μπήκε.

Πλέον δημιουργείται μια εύθραυστη ισορροπία στο εσωτερικό, με τον πρόεδρο να συνεχίζει να διακηρύσσει πως «θα τα αλλάξει όλα»

και με τις υπόνοιες να πέφτουν σε στελέχη που του έχουν αντιταχθεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

Από την άλλη οι κορυφαίοι του κόμματος, με προεξάρχον το μπλοκ των «ενδιάμεσων» (Φάμελλος, Ν. Παππάς, Γ. Τσίπρας) του οποίου η πρόταση διεξόδου ψηφίστηκε στο συνέδριο, ζητά την εφαρμογή της πρότασης αυτής ως προς το σκέλος της συλλογικής λειτουργίας και όχι μόνο ως προς την επιβεβαίωση της εντολής στον Κασσελάκη.

Αξίζει βέβαια να επισημανθεί πως ο λόγος που η πρόταση αυτή έλαβε συντριπτική πλειοψηφία ήταν ακριβώς το ότι διατράνωνε πως «το συνέδριο επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη του στον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη». Τα υπόλοιπα, που επέτρεψαν ερμηνείες περί «επιτροπείας», ήταν μάλλον ψιλά γράμματα για τους περισσότερος εκ των συνέδρων.

Τα στελέχη διαμηνύουν δύο πράγματα προς τον πρόεδρο:

– Ότι οφείλει να εφαρμόσει την απόφαση του συνεδρίου να αποκαταστήσει τη συλλογική λειτουργία στην πορεία προς τις ευρωεκλογές.

– Ότι θέλει δεν θέλει θα κριθεί στις ευρωεκλογές, καθώς λευκές επιταγές δεν υπάρχουν ούτε στη ζωή ούτε στην πολιτική. Κάποιοι επιχειρούν να χρυσώσουν το χάπι διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι δεν τελεί υπό προθεσμία, με τον Νίκο Παππά να επισημαίνει σε δηλώσεις του (Real FM) ότι ακόμη και αν δεν κριθεί στις ευρωεκλογές η θητεία του λήγει σε τρία χρόνια, δηλαδή το 2026. Επομένως θα κριθεί εκ των πραγμάτων πριν από τις εθνικές εκλογές, εφόσον αυτές διεξαχθούν στην ώρα τους.

Αναγκαστική σύνθεση;

Σε αυτό το πλαίσιο αναμένονται αλλαγές όπου το πιθανότερο είναι πως ο Στέφανος Κασσελάκης θα κάνει μια σύνθεση εκ των γνωστών κορυφαίων στελεχών (υποστηρικτών του και μη) και μεσαίων στελεχών που τον στηρίζουν όλους τους τελευταίους μήνες.

Κάποιοι του διαμηνύουν ότι δυστυχώς δεν μπορεί να απομακρύνει τους πάντες από τους «παλιούς», όσο και αν θα το ήθελε, καθώς αυτή τη στιγμή «πάγκος» με δυνατά ονόματα δεν υπάρχει.

Η επανενεργοποίηση του Εκτελεστικού Γραφείου δείχνει να είναι το πιο αυτονόητο βήμα, δεδομένου ότι η δομή του είναι συγκεκριμένη από το καταστατικό και δεν μοιάζει απαραίτητη η εκλογή πρώτα νέας Π.Γ., χρειάζεται μόνο η συμπλήρωση μερικών προσώπων. Δεν είναι βέβαια απλό ποιοι θα είναι οι νέοι γραμματείς και ο νέος εκπρόσωπος Τύπου, καθώς οι Σβίγκου και Βασιλειάδης δεν αναμένεται να μείνουν στις θέσεις τους ενώ η Δώρα Αυγέρη θα είναι υποψήφια για την ευρωβουλή.

Αλλαγή της βάσης

Το ζητούμενο για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να παραμένει η πλήρης αλλαγή φυσιογνωμίας του κόμματος, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο προϋποθέτει αλλαγές στις δομές, τη λειτουργία και τα πρόσωπα, αλλά και τη δική του «αδιαμεσολάβητη» σχέση με τη βάση.

Ως εκ τούτου, επιμένει να διεκδικεί χρόνο ώς τις εθνικές εκλογές, και κατά συνέπεια «λευκή επιταγή». Κάτι που φάνηκε από την ερμηνεία του για το αποτέλεσμα του συνεδρίου μια μέρα μετά τη λήξη με τη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, με τις αναφορές του ότι έλαβε «τεράστια» εντολή, ότι οι σύνεδροι είπαν «έχουμε πρόεδρο» και «κάτω τα χέρια απ’ τον Στέφανο» και ότι αν πήγαινε σε εκλογή θα έπαιρνε 90%.

Ως προς το τελευταίο, στελέχη παραδέχονται πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ πήγαινε σε διαδικασία εκλογής, η συμμετοχή θα ήταν πολύ χαμηλότερη απ’ ό,τι τον Σεπτέμβριο, αλλά η αποδοχή του θα ήταν σαφώς υψηλότερη από το 55% (όχι όμως και 90%).

Κάτι που θεωρούν ότι φάνηκε και από το κλίμα των συνέδρων που στη συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη και κατά των στελεχών που θεωρούν κομματική γραφειοκρατία. Δέχονται επίσης ότι η κομματική βάση του ΣΥΡΙΖΑ τους τελευταίους μήνες έχει αλλάξει κατά πολύ, σαφώς υπέρ του σημερινού προέδρου.

Η κόντρα με Τσίπρα και το όνομα

Υπό αυτή την έννοια, η λεγόμενη «αποτσιπροποίηση» που φαίνεται να υπάρχει στο μυαλό του προέδρου προχωρά και στην πράξη.

Αυτό άλλωστε ήταν και το υπόβαθρο της παρέμβασης του Αλέξη Τσίπρα, που λίγο έλειψε να τινάξει το συνέδριο στον αέρα και σίγουρα μετέβαλε τον χαρακτήρα του. Είχε προηγηθεί, μόλις μία εβδομάδα πριν από το συνέδριο, η πρωτοβουλία Κασσελάκη να θέσει στα μέλη, με τη μορφή του ερωτηματολογίου, θέμα αλλαγών στη φυσιογνωμία και την ταυτότητα του κόμματος με τα ερωτήματα για αλλαγή ονόματος και συμβόλων και το ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ανήκει στην Αριστερά ή την Κεντροαριστερά. Η παρέμβαση Τσίπρα τον καταχώρησε στους ηττημένους (παρόλο που απ’ το στρατόπεδο του πρώην πρωθυπουργού εκπέμπονται μηνύματα ότι έπεται συνέχεια), ενώ μια μέρα μετά το συνέδριο ο Στέφανος Κασσελάκης επανήλθε δριμύτερος ανοίγοντας θέμα ονόματος.

Μιλώντας για το συνθετικό «Συνασπισμός» είπε πως αυτό δεν απηχεί την πραγματικότητα διότι «είμαστε ένα ενιαίο κόμμα», αναφορά που περιείχε και το μήνυμα κατά των «τάσεων» και των διαφωνιών που μέχρι πρόσφατα ήταν κομμάτι καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε επίσης:

Δημοσκόπηση MRB: Κεντροαριστερή πορεία θέλουν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, συμφωνούν και με Κασσελάκη και με Τσίπρα

Έγκλημα στα Τέμπη: Έσπασε το φράγμα του ενός εκατ. υπογραφών το ψήφισμα Καρυστιανού για απόδοση δικαιοσύνης

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση δεν έχει φορολογήσει τα υπερκέρδη των δύο διυλιστηρίων για το 2023 – Κόντρα Φάμελλου-Θεοχάρη στη Βουλή

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, Αλλαγές,syriza, allages