Συρία: Γιατροί στέλνουν γράμμα στον Ομπάμα - Ζητούν παρέμβαση για την παύση των βομβαρδισμών νοσοκομείων: «Πρέπει να αποφασίσουμε ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει»

ΚΟΣΜΟΣ

Δεκαπέντε από τους 35 εναπομείναντες ιατρούς από το ελεγχόμενο από τους επαναστάτες ανατολικό Χαλέπι έγραψαν ένα γράμμα στον Μπάρακ Ομπάμα σε μια επείγουσα έκκληση για παρέμβαση, ώστε να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί νοσοκομείων στην πολιορκημένη πόλη από την συριακή αεροπορία που υποστηρίζεται από την Ρωσία.

«Δεν χρειαζόμαστε δάκρυα η συμπόνια ή ακόμα και προσευχές: χρειαζόμαστε επειγόντως μια ζώνη ελεύθερη από βομβαρδισμούς στο ανατολικό Χαλέπι για να σταματήσουν οι επιθέσεις, και διεθνής δράση

για να διασφαλιστεί ότι το Χαλέπι δεν θα πολιορκηθεί ποτέ ξανά», έγραψαν οι γιατροί.

Το γράμμα συντάχθηκε λίγο αργότερα από την απόφαση των Ρώσων να σταματήσουν τις αεροπορικές επιδρομές πάνω από το Χαλέπι για τρεις ώρες κάθε μέρα και μετά τα σχέδια του Ηνωμένου Βασιλείου που κατέθεσε Ηνωμένα Έθνη στην Νέα Υόρκη για μια παύση του πυρός κατά την διάρκεια της οποίας ανθρωπιστική βοήθεια θα εφαρμοστεί από αμερόληπτους φορείς και όχι από το συριακό η των ρωσικό στρατό.

Ο υπουργός άμυνας της Ρωσίας δήλωσε την Τετάρτη ότι θα υπάρξει μια καθημερινή τρίωρη πάυση του πυρός στο Χαλέπι που θα ξεκινήσει από την Πέμπτη για να επιτραπεί στην ανθρωπιστική βοήθεια να εισέλθει στην πόλη με ασφάλεια.

Ο επικεφαλής των Ηνωμένων εθνών για την ανθρωπιστική βοήθεια, Στεφεν Ο’ Μπράιεν, δήλωσε ότι ήταν πρόθυμος να σκεφτεί το σχέδιο των Ρώσων, αλλά πρόσθεσε ότι για να φτάσει στο Χαλέπι η απαραίτητη ανθρωπιστική βοήθεια θα χρειαστεί 48ωρη παύση των εχθροπραξιών και ένας ανοιχτός δρόμος για τη διέλευση των κονβόι με την βοήθεια.

«Όταν μας προσφέρουν τρεις ώρες, μετά πρέπει να αναρωτηθείς: τι θα μπορούσε να επιτευχθεί σε αυτές τις τρεις ώρες;», δήλωσε. «Θα είναι για να καλυφθούν οι ανάγκες η μόνο ένα πολύ μικρό μέρος αυτών των αναγκών;»

Η πρέσβης των ΗΠΑ, Σαμάνθα Πάουερ, έχει κάνει επανειλημμένες εκκλήσεις προς τα Ηνωμένα έθνη για 48ωρη παύση του πυρός για να επιτραπεί να εισέλθει ανθρωπιστική βοήθεια μέσα στην βομβαρδισμένη πόλη, και για να απομακρυνθούν και να μετακινηθούν αλλού κάποιοι από τους πιο βαριά τραυματισμένους.

Σύμφωνα με το γράμμα των γιατρών μια συγκεκριμένη ιατρική εγκατάσταση δέχεται επίθεση κάθε 17 ώρες, και οι γιατροί αναγκάζονται να κάνουν τρομακτικές αποφάσεις, αφήνοντας παιδιά να πεθάνουν λόγω έλλειψης αποθεμάτων αίματος, ιατρικών εφοδίων και πιο προηγμένων ιατρικών μηχανημάτων.

Μερικοί από τους γιατρούς αρνήθηκαν να υπογράψουν το γράμμα γιατί δεν ήθελαν να κάνουν κι άλλες εκκλήσεις προς την δύση.

Στο γράμμα οι Σύροι γιατροί γράφουν: Για πέντε χρόνια, αντιμετωπίζαμε τον θάνατο από ψηλά καθημερινά. Αλλά τώρα αντιμετωπίζουμε τον θάνατο από παντού γύρω μας. Για πέντε χρόνια, έχουμε υπάρξει μάρτυρες των βίαιων και ανήσυχων θανάτων ασθενών, φίλων, συναδέλφων. Για πέντε χρόνια, ο κόσμος είναι σε αναμονή και τονίζουν πόσο “περίπλοκη” eείναι η κατάσταση στην Συρία, κάνοντας, όμως, λίγα για να μας προστατεύσουν».

«Τον προηγούμενο μήνα, πραγματοποιήθηκαν 42 επιθέσεις σε ιατρικές εγκαταστάσεις στην Συρία, 15 από τις οποίες έγιναν σε νοσοκομεία στα όποια δουλεύουμε. Αυτήν την στιγμή, πραγματοποιείται μια επίθεση σε μια ιατρική εγκατάσταση κάθε 17 ώρες. Με αυτό τον ρυθμό, οι ιατρικές υπηρεσίες στο Χαλέπι μπορούν να καταστραφούν τελείως σε έναν μήνα, αφήνοντας 300.000 ανθρώπους να πεθάνουν.»

«Αυτό που μας πονά περισσότερο, ως ιατρούς, είναι ότι πρέπει να επιλέξουμε ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει».

Προειδοποιούν τον Ομπάμα ότι «αν δεν ανοιχτεί μια μόνιμη γραμμή ελεύθερη από εχθροπραξίες στο Χαλέπι, θα είναι μόνο θέμα χρόνου μέχρι να περικυκλωθούμε πάλι από στρατεύματα του καθεστώτος».

«Δεν χρειάζεται να σας πούμε ότι η συστηματική στοχοποίηση νοσοκομείων από το συριακό καθεστώς και τα ρωσικά αερομαχητικά είναι ένα έγκλημα πολέμου. Δεν χρειάζεται να σας πούμε ότι πραγματοποιούν θηριωδίες στο Χαλέπι», αναφέρει το γράμμα.

Ο πρώην ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών, Λόρδος Ashdown έκανε έκκληση στους υπουργούς της Βρετανίας να δώσουν ένα τέλος στην σιωπή τους και να υψώσουν την φνωή τους εναντίας στην σφαγή στην Συρία.

Δήλωσε: «ΤΟ Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να δράσει γρήγορα και αποφασιστικά για να καθιερωθεί ανθρωπιστική πρόσβαση στο Χαλέπι, και αν είναι αναγκαίο να παρέχει στην Βασιλική Πολεμική Αεροπορία σχέδια για να πραγματοποιούν ρήξεις ανθρωπιστικών πακέτων στους απελπισμένους, πολιορκημένους πολίτες».

ΧαλέπιΣυρίαγράμμαγιατρώνΟμπάμαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα