Συναρπαστικό road trip στη Γη του Πυρός (videos)

Περίπου 1000 χιλιόμετρα βόρεια της Ανταρκτικής, σε μια περιοχή που ζουν μόλις δύο άνθρωποι, η Καλέτα Εουχένια της Χιλής είναι το νοτιότερο άκρο του πλανήτη όπου μπορεί να φτάσει κάποιος οδηγώντας.

Το road trip που προτείνει το BBC ξεκινά σε έναν κανονικό δρόμο, που όσο πλησιάζεις την Καλέτα Εουχένια γίνεται ένας δρόμος γεμάτος πέτρες, που περνά ανάμεσα σε εγκαταλελειμμένες αγροτικές εκτάσεις, με διάσπαρτα παρατημένα παλιά φορτηγά και αγροτικά μηχανήματα, για να καταλήξει

σε μια παραλία με λιθάρια, που απλώνεται κατά μήκος του Καναλιού Μπιγκλ.

Όταν φτάσεις εκεί δεν σε περιμένει κανένας. Αλλά θα βρεθείς μπροστά σε ένα οίκημα με σιδερένια σκεπή, που έχει εμφανή σημάδια από τους σφοδρούς αγέρηδες που φυσούν στη Γη του Πυρός. Ανοιχτά θα δεις αλιευτικά σκάφη, που ψαρεύουν βασιλικά καβούρια, που φτάνουν σε μήκος 1,5 μέτρου.

Η αρχή του ταξιδιού, από το Πουέρτο Γουίλιαμς

Το ταξίδι άρχισε 23 χιλιόμετρα δυτικά από του Πουέρτο Γουίλιαμς, έναν οικισμό 2.000 ανθρώπων στη σκιά των χιονισμένων κορυφών Ντιέντες δε Ναβαρίνο. Ο οικισμός αυτός ιδρύθηκε ως ναυτική βάση στη δεκαετία του 1950, στο Νησί Ναβαρίνο, στο νότιο τμήμα της Γης του Πυρός, σε ένα αραιοκατοικημένο αρχιπέλαγος που το μοιράζονται η Χιλή και η Αργεντινή και βρίσκεται νότια της Παταγονίας, στα Στενά του Μαγγελάνου. Το μικρό λιμάνι βρίσκεται 2.400 χιλιόμετρα νότια του Σαντιάγο, της χιλιανής πρωτεύουσας.

Σε μια προσπάθεια να τονώσει τον τουρισμό η χιλιανή κυβέρνηση αναβάθμισε το στάτους του Πουέρτο Γουίλιαμς το 2019 και από ναυτική βάση του έδωσε τον τίτλο της νοτιότερης πόλης στον πλανήτη. Παρότι έγινε κωμόπολη, οι κάτοικοι εξακολουθούν να ζουν στους δικούς τους ρυθμούς και με τον δικό τους τρόπο. Δεν αισθάνονται την ανάγκη να κλειδώσουν τα σπίτια τους και στους δρόμους κυκλοφορούν ελεύθερα τα άλογά τους. Δεν υπάρχει χερσαία σύνδεση με την χιλιάνικη Παταγονία και είναι προσβάσιμο μόνο από την θάλασσα ή με αεροπλάνο.

Παρότι τόσο απομονωμένο, το Πουέρτο Γουίλιαμς αναπτύσσεται γρήγορα. Χτίζεται ένα καινούριο λιμάνι για να μπορούν να προσεγγίζουν κρουαζιερόπλοια και πρόσφατα άνοιξε ένα μεγάλο περιβαλλοντικό ερευνητικό κέντρο.

Από το Πουέρτο Γουίλιαμς, ο Σαφίκ Μεκζί, του BBC, βρήκε τον κατάλληλο οδηγό για να τον συνοδεύσει μέχρι την Καλέτα Εουχένια, σε ένα ταξίδι στην ιστορία αυτής της καταπληκτικής περιοχής του πλανήτη. Είναι ο Μορίς βαν ντε Μάλε, ανθρωπολόγος, οδηγός ταξιδιωτών, πρώην διευθυντής του μουσείου της κωμόπολης και επικεφαλής της τοπικής ένωσης τουρισμού.

Φτάνοντας στην Καλέτα Εουχένια

Τα 23 χιλιόμετρα από το Πουέρτο Γουίλιαμς μέχρι την Καλέτα Εουχένια περνούν από τον οικισμό Βίλια Ουκίκα, όπου κατοικούν περίπου 50 αυτόχθονες της φυλής Γιαγκάν. Οι πρόγονοί τους ζούσαν νομαδικά στη Γη του Πυρός για χιλιάδες χρόνια, μέχρι που αφανίστηκαν από τους Ευρωπαίους κατακτητές, στα τέλη του 19 ου και στις αρχές του 20ού αιώνα.

Τους αγνοούσαν επί δεκαετίες οι χιλιανές αρχές, αλλά οι ιθαγενείς Γιαγκάν έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εκστρατεία κατά της δημιουργίας ενός τεράστιου εκτροφείου σολομού κοντά στο Πουέρτο Γουίλιαμς, το 2019.

Δύο χρόνια αργότερα, η Λιδία Γκονσάλες Καλδερόν εξελέγη για να εκπροσωπήσει τους αυτόχθονες Γιαγκάν στην χιλιανή εθνοσυνέλευση.

Ο δρόμος με τον κωδικό Υ-905 ακολουθεί την ακτογραμμή του Καναλιού Μπιγκλ, που πήρε το όνομά του από το πλοίο στο οποίο επέβαινε ο Κάρολος Δαρβίνος όταν έκανε το ταξίδι του στην περιοχή, το 1831-1836.

Ο οδηγός του ρεπόρτερ του BBC σταματούσε συχνά στη διάρκεια της διαδρομής για να του δείχνει τα ίχνη που άφησαν πίσω τους οι ιθαγενείς, όπως οι βωμοί που έχουν σχηματιστεί με διάφορα κοχύλια. Τώρα έχουν καλυφθεί από την βλάστηση και δεν μπορεί να διακρίνει αυτά τα μνημεία κάποιος που δεν ξέρει την ιστορία του τόπου.

Στο Νησί Ναβαρίνο έχουν βρεθεί περίπου 750 μνημεία που είναι χαρακτηριστικά της ιστορίας των Γιαγκάν και έχει ερευνηθεί μόλις το ένα τρίτο του νησιού. Το παλαιότερο από αυτά τα μνημεία χρονολογείται πριν από 7.500 χρόνια. Εουχένια ζουν μόλις δύο άνθρωποι- πατέρας και γιος- που είναι υπάλληλοι του Ναυτικού της Χιλής και παράλληλα ασχολούνται με την κτηνοτροφία. Είναι πιθανότερο να σε υποδεχτούν οι κορμοράνοι παρά οι δύο κάτοικοι της Καλέτα Εουχένια, που έχουν τις δικές τους καθημερινές ασχολίες.

Φτάνοντας μέχρι εκεί αισθάνεσαι πως δεν έχεις φτάσεις στο τέλος του κόσμου. Ίσως να είναι μόλις η αρχή. Εξαρτάται από ποια αφετηρία θέλεις να δεις τη Γη και για ποιο λόγο…

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στη Γάζα: Το Ισραήλ απέτυχε να προκαλέσει πανικό στους αμάχους και μαζική εκκένωση της περιοχής (Video)

Τabby Brown: Νεκρό το μοντέλο του Playboy και πρώην σύντροφος των Sterling και Balotelli (Photos)

Τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες: Νεκρός από αστυνομικά πυρά ο δράστης – Είχε πάνω του το όπλο του μακελειού (photos/videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Συναρπαστικό, Πυρός,synarpastiko, pyros