Πόλεμος στη Γάζα: Το Ισραήλ απέτυχε να προκαλέσει πανικό στους αμάχους και μαζική εκκένωση της περιοχής (Video)

Η εντολή του Ισραήλ στους Παλαιστίνιους άμαχους να εγκαταλείψουν το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας δεν φαίνεται να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Κανένας δεν γνωρίζει την πρόθεση αυτής της εντολής, που δόθηκε για πρώτη φορά την Παρασκευή, αλλά όποια κι αν ήταν, κάθε άλλο παρά επιτυχής έμπνευση ήταν για το Ισραήλ, όπως γράφει το Al Jazeera.

Το Ισραήλ βρίσκεται σε διαρκή πόλεμο με τους Παλαιστίνιους από το 1948. Έκτοτε οι δύο πλευρές προσπαθούν να εξοντώσουν

η μία την άλλη. Και για να το επιτύχουν θα πρέπει να ξέρουν ποιος είναι ο εχθρός.

Μέχρι τώρα επικρατούσε η πεποίθηση ότι το Ισραήλ είχε καταφέρει να διεισδύσει στις αραβικές πολιτικές και στρατιωτικές δομές και κανένας δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να πέσει θύμα μίας αιφνιδιαστικής επίθεσης, όπως έγινε το 1973, όταν οι αιγυπτιακές και συριακές δυνάμεις εξαπέλυσαν συντονισμένη επίθεση.

Το Ισραήλ σοκαρίστηκε, αλλά κατάφερε να ανακάμψει και με την πολύ σημαντική βοήθεια από τις ΗΠΑ, που έστειλαν 8.000 τόνους στρατιωτικών εφοδίων μέσα σε μία εβδομάδα, αντεπιτέθηκε και νίκησε.

Έκτοτε επένδυσε τεράστια ποσά για ένα ευρύ δίκτυο πρακτόρων, πληροφοριοδοτών, αναλυτών και εξελιγμένων συστημάτων παρακολούθησης.

Ωστόσο στις 7 Οκτωβρίου, 2023 υπέστη μία ήττα από την επίθεση της Χαμάς, που είχε ως συνέπεια να αποκαλυφθεί πως το Ισραήλ δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει εκ των προτέρων όλες τις ενέργειες των Παλαιστίνιων.

Οι ισραηλινοί αναλυτές για θέματα άμυνας και ασφάλειας θα μελετούν για χρόνια αυτή την αποτυχία και όλοι πλέον ελπίζουν ότι το λάθος που έγινε θα είναι το τελευταίο. Ίσως όμως κάνουν λάθος, όπως γράφει στο Al Jazeera ο αναλυτής Ζόραν Κούσοβατς.

Η εντολή για εκκένωση της Γάζας μπορεί να είναι ένδειξη ότι το Ισραήλ δεν είναι απολύτως έτοιμο για το επόμενο βήμα και ίσως ακόμα και η ίδια η εντολή να μην δόθηκε μετά από την κατάλληλη προετοιμασία.

Οι πιθανοί στόχοι του Ισραήλ

Σε συμβατικές πολεμικές συγκρούσεις η πρόκληση πανικού στον άμαχο πληθυσμό αναπόφευκτα αντανακλάται στον στρατό.

Όταν οι στρατιώτες βλέπουν τους συγγενείς, τους φίλους και τους γείτονες να φεύγουν πανικόβλητοι, αναπόφευκτα θα αναρωτηθούν «για ποιον πολεμάμε».

Όταν φύγουν οι άμαχοι οι στρατιώτες μπορεί να αναρωτηθούν αν αξίζει να θυσιαστούν για μια άδεια γη.

Με αυτή τη λογική, ένας στόχος της εντολής που έδωσε το Ισραήλ ίσως ήταν η πρόκληση τέτοιων αμφιβολιών στους κόλπους των Παλαιστίνιων μαχητών.

Όταν οι άμαχοι φεύγουν πανικόβλητοι από την γη τους μπλοκάρουν τις γραμμές επικοινωνίας, τις δυνατότητες ελιγμών του τακτικού στρατού και τις γραμμές ανεφοδιασμού.

Γιατί το Ισραήλ «διαβάζει» με λανθασμένο τρόπο την Χαμάς

Η Λωρίδα της Γάζας είναι μια λωρίδα γης πλάτους 10 χιλιομέτρων στο βόρειο τμήμα, με ένα πολύ πυκνό και άναρχο αστικό ιστό και χαώδες κυκλοφοριακό, ακόμα και τις μέρες που επικρατεί μια σχετική κανονικότητα.

Το Ισραήλ έριξε φέιγ-βολάν προειδοποιώντας τους αμάχους ότι πρέπει να πάρουν έναν από τους δύο δρόμους που συνδέουν το βόρειο με το νότιο τμήμα της Γάζας και να κατευθυνθούν προς τα νότια.

Αν γινόταν αυτό στον βαθμό που επιθυμούσε το Ισραήλ, τότε θα ήταν δύσκολη η μετακίνηση μαχητών από τα νότια προς τα βόρεια, σε αντίθετη ροή με τα καραβάνια των προσφύγων.

Οι επιχειρήσεις που έχουν στόχο το ηθικό του αντίπαλου στρατεύματος και την πρόκληση προβλημάτων στις κινήσεις του, ακολουθούν την κλασική στρατιωτική λογική.

Αν όντως η λογική της εντολής εκκένωσης του βορείου τμήματος της Γάζας ήταν αυτή, θα ήταν αποτελεσματική σε περίπτωση σύγκρουσης δύο τακτικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Αλλά στην περίπτωση της Χαμάς δεν έχει καμία στρατιωτική αξία και τα πενιχρά αποτελέσματα της τακτικής των Ισραηλινών δείχνουν πως υπάρχει πρόβλημα κατανόησης του αντιπάλου και λανθασμένου σχεδιασμού.

Το ένοπλο σκέλος της Χαμάς δρα με τακτικές ανταρτοπολέμου και δεν λειτουργεί σαν τακτικός στρατός.

Οι μαχητές δεν βρίσκονται σε στρατόπεδα από τα οποία αναπτύσσονται σε διάφορες θέσεις, ανάλογα με τις ανάγκες του στρατιωτικού σχεδιασμού. Ούτε χρησιμοποιούν τις δημόσιες υποδομές για τις μετακινήσεις τους.

Η Χαμάς δεν έχει δημιουργήσει ασφαλείς ζώνες πίσω από την πρώτη γραμμή, με αποθήκες πυρομαχικών. Στην πραγματικότητα η Χαμάς δεν έχει καμία σχέση με τη λογική του τακτικού και αυτό θα έπρεπε να το γνωρίζει το Ισραήλ.

Οι παλαιστίνιοι μαχητές είναι αναπόσπαστο τμήμα της παλαιστινιακής κοινωνίας. Φορούν στρατιωτικές στολές μόνο όταν θέλουν να στείλουν κάποιο μήνυμα για λόγους προπαγάνδας, όπως στην περίπτωση της εισβολής στο Ισραήλ.

Στην Γάζα μετακινούνται χωρίς να μπορεί να τους ξεχωρίσει κάποιος από τον άμαχο πληθυσμό. Και δεν χρειάζεται να το κάνουν αυτό συχνά. Εκμεταλλεύονται ένα αχανές δίκτυο σηράγγων που τους προσφέρει προστασία και κινούνται αθέατοι από τα κατασκοπευτικά αεροσκάφη και τα drones.

Αλλά και οι άμαχοι δεν δείχνουν σημάδια πανικού, ακόμα και σε περιπτώσεις μαζικών βομβαρδισμών, όπως συμβαίνει τις τελευταίες μέρες.

Αν λοιπόν, το Ισραήλ ήθελε να προκαλέσει τον τρόμο και τον πανικό προετοιμάζοντας μία μαζική χερσαία επιχείρηση, τότε έχει αποτύχει.

Αν επίσης είχε στόχο να παρεμποδίσει τις κινήσεις της Χαμάς και να την καταστήσει αναποτελεσματική στρατιωτικά, επίσης έχει αποτύχει, συμπεραίνει ο αναλυτής του Al Jazeera.

Διαβάστε επίσης

Τabby Brown: Νεκρό το μοντέλο του Playboy και πρώην σύντροφος των Sterling και Balotelli (Photos)

Τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες: Νεκρός από αστυνομικά πυρά ο δράστης – Είχε πάνω του το όπλο του μακελειού (photos/videos)

Η Χαμάς δημοσίευσε το πρώτο βίντεο με όμηρο από το Ισραήλ – «Είμαι η Μάγια Σαμ, σας παρακαλώ πάρτε με από εδώ»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πόλεμος, Γάζα, Ισραήλ, Video,polemos, gaza, israil, Video