Συναγερμός στο Ιράκ: 13 νεκροί από αιμορραγικό πυρετό

Ο αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας-Κονγκό έχει στοιχίσει τη ζωή σε 13 ανθρώπους, στο Ιράκ, επί συνόλου σχεδόν 100 κρουσμάτων φέτος, ανακοίνωσε το Σάββατο (13/5) το υπουργείο Υγείας της χώρας.

«Από την αρχή της χρονιάς, ο αριθμός των μολύνσεων από τον ιό που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό ανέρχεται σε 95, συμπεριλαμβανομένων 13 θανατηφόρων», μετέδωσε το ιρακινό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων INA, ενώ απαντώντας σχετικά στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σάιφ αλ Μπαντρ, διαβεβαίωσε πως μέχρι στιγμής

η επιδημιολογική κατάσταση δείχνει καλύτερη από το 2022, όταν καταγράφηκαν 212 επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα 25 θανατηφόρα.

Όπως και πέρσι, τα περισσότερα κρούσματα και οι περισσότεροι θάνατοι καταγράφονται στη φτωχή αγροτική επαρχία Ντι Καρ (νότια).

Στην επαρχία αυτή κάτοικοι εκτρέφουν βοοειδή, πρόβατα, κατσίκια και βουβάλια, ζώα που είναι δυνητικοί ξενιστές του ιού που προκαλεί τον αιμορραγικό πυρετό Κριμαίας-Κονγκό.

Οι άνθρωποι που απειλούνται περισσότερο είναι όσοι εκτρέφουν ζώα ή εργάζονται σε σφαγεία, τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στο INA.

Πώς γίνεται η μετάδοση του ιού

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η μετάδοση του ιού στον άνθρωπο γίνεται «είτε μέσω τσιμπημάτων τσιμπουριών και ψύλλων, ή μέσω της επαφής με το αίμα ή τους ιστούς μολυσμένων ζώων, κατά τη διάρκεια της σφαγής τους ή αμέσως μετά».

Ο ιός έχει υψηλή θνητότητα, που κυμαίνεται από το 10 ως ακόμη και το 40% των κρουσμάτων. Η μετάδοση του ιού μεταξύ ανθρώπων μπορεί να γίνει μέσω της «άμεσης επαφής με το αίμα, τα περιττώματα, τα εκκρινόμενα υγρά ή τα όργανα αυτών που έχουν μολυνθεί», επισημαίνει ο ΠΟΥ.

Η νόσος θεωρείται ενδημική στο Ιράκ, όπου αναφέρονται κρούσματα από το 1979.

Ωστόσο το 2022 καταγράφτηκε η πιο αξιοσημείωτη έξαρσή της, καθώς από το 1989 μέχρι το 2009 είχαν επιβεβαιωθεί μόλις έξι κρούσματα, το 2018 τρία θανατηφόρα κρούσματα και «το 2021 33 κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων 13 θανατηφόρων», σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Ανάμεσα στις υποθέσεις που κάνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την αύξηση των κρουσμάτων είναι η απουσία εκστρατείας ψεκασμού με παρασιτοκτόνα των εκτρεφομένων ζώων το 2020 και το 2021, που επέτρεψε να μεγεθυνθεί ο πληθυσμός ειδικά των ψύλλων.

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα περάσει πιο γρήγορα η φαρυγγίτιδα

Διατροφή: 7 τροφές που καταπολεμούν το φούσκωμα

«Καμπανάκι» Μαγιορκίνη: Η επόμενη πανδημία θα είναι χειρότερη – Πότε θα έρθει

Keywords
Τυχαία Θέματα
Συναγερμός, Ιράκ,synagermos, irak