Πιάνει δουλειά ο «Ξενοφών» για τα πνευματικά δικαιώματα των δημοσιογράφων

Στην προάσπιση του έργου των δημοσιογράφων από την ανεξέλεγκτη χρήση των ιντερνετικών κολοσσών μέσα από τις πλατφόρμες διαμοιρασμού ειδήσεων δραστηριοποιείται ο «Ξενοφών» ο οργανισμός συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων δημοσιογράφων ο οποίος αποτελεί πρωτοβουλία της ΕΣΗΕΑ με τη συνεργασία των δημοσιογραφικών ενώσεων της χώρας (ΕΣΗΕΜ-Θ, ΕΣΠΗΤ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣΤΕ).

Ο «Ξενοφών»

θέλει να «αποτελέσει ισχυρή βάση συσπείρωσης και διεκδικήσεων από κάθε πηγή που χρησιμοποιεί και ανπαράγει πνευματικά δικαιώματα δημοσιογράφων. Από τους μικρότερους χρήστες μέχρι και τις μεγάλες πλατφόρμες του διαδικτύου Google, Facebook, YouTube κλπ.».

Προ ημερών στην ημερίδα «Δημοσιογραφία και Πνευματικά Δικαιώματα» επιβεβαιώθηκε η αξία του δημοσιογραφικού έργου και της υπεραξίας του καθώς έγινε γνωστό ότι επτά στους δέκα χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για ενημέρωση. Είναι η δεύτερη δημοφιλέστερη αιτία χρήσης του Ίντερνετ στην Ελλάδα. Σε ποσοστό 61,5% τα αποτελέσματα αναζήτησης στις πρώτες δύο σελίδες στην Google αφορούν δημοσιεύματα οργανισμών Ειδήσεων.

Στο twitter το ποσοστό των συνδέσμων με δημοσιογραφικό περιεχόμενο σταθμίστηκε στο 42,69% και επίσης οι Έλληνες χρήστες του Facebook, 18 έως 65 ετών, οι οποίοι ενδιαφέρονται για ΜΜΕ φθάνουν το 1.5 εκατ. και αν διευρύνει κανείς τις σχετικές κατηγορίες ενδιαφερόντων, ο αριθμός αυτός διαμορφώνεται στα 3,6 με 4,3 εκατ. χρήστες.

Οι 16 Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων εισέπραξαν για το 2021, μόλις το 31% του ποσού που θα έπρεπε να αποδοθεί με βάση την συνολική αξία των συσκευών – μηχανημάτων και των τριών κατηγοριών που ορίζει ο νόμος ότι πρέπει να τιμολογούν και να αποδίδουν πνευματικά δικαιώματα. Από αυτά καταλήγει στους δημοσιογράφους περίπου 1,8%! Στις επιχειρήσεις Τύπου, λίγο παραπάνω: περίπου 2,1%!

Ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) Κώστας Κιμπουρόπουλος, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ) Γιώργος Δήμας, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκδοτών Διαδικτύου (ΕΝΕΔ) Δημήτρης Ηλιόπουλος, ενημέρωσαν για τις δυσκολίες που παρουσιάζει η διαπραγμάτευση με τις πλατφόρμες, σε όλη την Ευρώπη, καθώς οι κολοσσοί του διαδικτύου επιχειρούν να χειραγωγήσουν τους εκδότες με κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης τους και συμψηφισμούς μέσω επιχειρηματικών συμφωνιών.

Μετέφεραν επίσης την πρόθεση των ελληνικών εκδοτικών Ενώσεων για συνεργασία, στον τομέα των πνευματικών δικαιωμάτων, με την ΕΣΗΕΑ και τον «Ξενοφώντα».

Διαβάστε επίσης:

Eurovision 2023: Η τηλεθέαση του μεγάλου τελικού

Εφημερίδες: Οι τίτλοι από τα σημερινά πρωτοσέλιδα (Video)

Eurovision 2023: Η Μελίτα, ο Mengoni και το σχόλιο της Κοζάκου

Keywords
Τυχαία Θέματα