Συναγερμός για την ελευθερία δημοσιογράφων και ΜΜΕ στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Media Freedom Rapid Response

Συνολικά 813 παραβιάσεις της ελευθερίας των ΜΜΕ σε κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υποψήφιες προς ένταξη χώρες, συνέβησαν το 2022 σύμφωνα με την φρέσκια- ολοκληρωμένη- ετήσια έρευνα- έκθεση «Χαρτογραφώντας την ελευθερία στα ΜΜΕ» («Maping Media Freedom») του Media Freedom Rapid Response (MFRR).

Αυτά τα περιστατικά έγιναν σε βάρος 1339 ατόμων ή οργανισμών Ενημέρωσης. Από τα 813 (έναντι 626 του 2021) συμβάντα τα 415 καταγράφηκαν

στην Ευρώπη και τα 398 στις υποψήφιες για ένταξη χώρες.

Ιδιαίτερο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στον πόλεμο στην Ουκρανία, από την ρωσική εισβολή, και από τα τέλη Φεβρουαρίου έως το τέλος του έτους είχαν καταγραφεί 140 παραβιάσεις σε βάρος της ελευθεροτυπίας.

Η κατάσταση στην Ελλάδα περιγράφεται με «μελανά γράμματα» και έπειτα από το σκάνδαλο των υποκλοπών εκφράζεται έντονη ανησυχία για την εξέλιξη της. ««Greece: MFRR alarmed by latest revelations of spying on journalists»», αναφέρει η έκθεση.

Η έκθεση «Χαρτογραφώντας την ελευθερία στα ΜΜΕ» συντάχθηκε από το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI), την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ECPMF), στο πλαίσιο της κοινής έρευνας Rapid Response για την ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης (MFRR ή Media Freedom Rapid Responce), το ευρωπαϊκού εξειδικευμένου μηχανισμού ο οποίος παρακολουθεί και υποστηρίζει δημοσιογράφους, εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης και πλατφόρμες που έχουν απειληθεί. Στα υπόψη ότι πρόκειται για ένα έργο το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ως επικίνδυνη περιγράφεται η κατάσταση στην Ουκρανία. Τα στοιχεία του «MapMF» δείχνουν ότι οι τρεις πρώτες μήνες του πολέμου ήταν μακράν οι πιο επικίνδυνοι. Συνολικά, το 60,7% του συνόλου των καταγεγραμμένων επιθέσεων σημειώθηκαν μεταξύ 24 Φεβρουαρίου και 24 Μαΐου.

Η έρευνα κάνει λόγο για επιβεβαιωμένους εννέα θανάτους Ουκρανών και ξένων δημοσιογράφων και άλλων εργαζομένων σε ΜΜΕ με διαφορετικές ειδικότητες, ενώ κάλυπταν τα γεγονότα στην Ουκρανία. Πέντε σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς, τρείς ήταν θύματα βομβαρδισμών και ένα από ανεξακρίβωτες συνθήκες, κατά την ερευνητική ουκρανική ομάδα της MFRR.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα ρωσικά στρατεύματα στοχοποίησαν τους δημοσιογράφους και τα τηλεοπτικά συνεργεία, παρά τα σαφή διακριτικά PRESS στα οχήματα ή τον εξοπλισμό ασφαλείας που φορούσαν (κράνη, αλεξίσφαιρα γιλέκα κλπ).

Στην Ελλάδα η έρευνα έδειξε ότι η κατάσταση με την ελευθερία του Τύπου επιδεινώθηκε εξαιτίας σκανδάλου, μεγάλων διαστάσεων, με λογισμικό για υποκλοπές τηλεπικοινωνιών, σοβαρών ποινικών διώξεων και βιαιοπραγιών σε βάρος δημοσιογράφων.

Καταγράφηκαν 42 περιστατικά που αφορούσαν σε 63 πρόσωπα ή οργανισμούς Ενημέρωσης. Ψηλά στην ατζέντα της έρευνας για την Ελλάδα είναι το ζήτημα ασφάλειας των δημοσιογράφων και εκφράζεται έντονη ανησυχία εξαιτίας των πολλών περιστατικών με σωματικές επιθέσεις.

Οι μισές παραβιάσεις σε βάρος της ελευθεροτυπίας στα ελληνικά ΜΜΕ αφορούν νομικές υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένων και των μεγάλων οικονομικών κυρώσεων που αξίωναν ιδιώτες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Στην έκθεση για την Ελλάδα περιλαμβάνονται οι παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, όπως του Θανάση Κουκάκη, αλλά και εκδοτών και διευθυντικών στελεχών εφημερίδων ή άλλων οργανισμών ενημέρωσης.

Η ερευνητική συντακτική ομάδα της έκθεσης κάνει λόγο για «στοχοποίηση δημοσιογράφων με αγωγές και δικαστικές έρευνες». Ως ανησυχητικές για την ελευθερία του Τύπου αναφέρονται οι επιθέσεις με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς σε βάρος των δημοσιογράφων Άρη Πορτοσάλτε και Δημήτρη Καμπουράκη, αλλά και η εμπρηστική επίθεση, τον Ιούλιο του 2022, στα γραφεία του Real Media Group.
«Αρκετές σωματικές επιθέσεις κατά δημοσιογράφων από τα ελληνικά ΜΑΤ καταγράφηκαν επίσης, καθώς και από ιδιώτες.

Η σύλληψη και οι σοβαρές ποινικές διώξεις κατά του φωτορεπόρτερ Νίκου Πίλου υπογράμμισαν περαιτέρω ανησυχία για τις ενέργειες της αστυνομίας», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην έρευνα του Media Freedom Rapid Response για την Ελλάδα και επίσης σημειώνεται πως «παραμένει πρόκληση η δυνατότητα πρόσβασης των δημοσιογράφων σε πληροφορίες από το κράτος, ενώ ορισμένοι από αυτούς οι οποίοι έκαναν ρεπορτάζ για ευαίσθητα θέματα, όπως οι φερόμενες απωθήσεις μεταναστών και προσφύγων δέχθηκαν διαδικτυακές επιθέσεις».

Διαβάστε επίσης:

Σασμός – Spoiler: Ο Σταύρος αρπάζει τον μικρό Πετράκη και εξαφανίζονται (Videos)

Ντίσνεϋ: Απολύει 7000 εργαζόμενους παρα την περσινή κερδοφορία της

«Fawlty Towers»: Ο Τζον Κλιζ ετοιμάζεται να αναβιώσει την θρυλική κωμική σειρά των ‘70s (Videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Συναγερμός, ΜΜΕ, Ελλάδα, Media Freedom Rapid Response,synagermos, mme, ellada, Media Freedom Rapid Response