Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών: Λίγη ουσία, συναίνεση και μάχη για τις εντυπώσεις και τους αστερίσκους

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε ολοήμερο… «θρίλερ» εξελίχτηκε χθες το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, καθώς διήρκησε 8 ώρες εξαιτίας της μάχης των εντυπώσεων που δόθηκε από την πλευρά ορισμένων εκ των αρχηγών προκειμένου να καταγραφούν και οι διαφοροποιήσεις τους. Η μάχη από το ΠΑΣΟΚ να καταγραφεί και στο ανακοινωθέν η αμφισβήτησή του πρωθυπουργού (με τη μορφή της θέσης ότι μόνο μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας

μπορεί να διαχειριστεί την κρίση του προσφυγικού) δεν πέρασε, ωστόσο με τον έναν ή τον άλλο τρόπο όλοι έβαλαν προφορικούς αστερίσκους ως προς την ικανότητα της κυβέρνησης να ανταποκριθεί αλλά και ως προς τις ευθύνες της για την κατάσταση όπως διαμορφώνεται σήμερα.

Το αποτέλεσμα της πολύωρης διαδικασίας, ήταν η συναίνεση των αρχηγών πάνω στις βασικές θέσεις που έχει ήδη διατυπώσει η κυβέρνηση – κάποιοι μίλησαν για μίνιμουμ ή ελάχιστη συναίνεση. Η κυβέρνηση εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η σύσκεψη «κατέληξε σε κοινό ανακοινωθέν στη βάση της εισήγησης του πρωθυπουργού».

Με άλλα λόγια παρά το γεγονός ότι οι αρχηγοί ζήτησαν μετ’ επιτάσεως το Συμβούλιο για ενημέρωση και διαμόρφωση κοινής στάση πριν τη Σύνοδο στο προσφυγικό που λαμβάνει διαστάσεις εθνικού ζητήματος, εντούτοις επιχείρησαν εν πολλοίς να παρουσιάσουν τον πρωθυπουργό αποδυναμωμένο και ανεπαρκή να διαχειριστεί μόνος του στην εξουσία την εξελισσόμενη κρίση.

Επικοινωνιακό «παζάρι»

Αρχής γενομένης από τον Βασίλη Λεβέντη ο οποίος για ακόμη μία φορά έθετε το θέμα της οικουμενικής «εδώ και τώρα» και μάλιστα ως προϋπόθεση της συζήτησης και της σύμπραξης σε κοινό ανακοινωθέν.

Το ζήτημα της μορφής της κυβέρνησης έθεσε και η Φώφη Γεννηματά η οποία επί μιάμιση ώρα επέμενε να μπει ως αστερίσκος στο ανακοινωθέν η επιφύλαξή της σύμφωνα με την οποία τα όσα είχαν συμφωνηθεί θα μπορούσαν να υλοποιηθούν μόνο από μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων.

Αυτό προκάλεσε τις αντιδράσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Σταύρου Θεοδωράκη (που επίσης διατύπωναν επιφυλάξεις χωρίς όμως να απαιτούν την καταγραφή τους στο κείμενο , ο πρώτος σχετικά με την ανεπάρκεια του πρωθυπουργού, ενώ ο δεύτερος ζητούσε ανάληψη ευθυνών από τον Τσίπρα για τους χειρισμούς της παρούσας και προηγούμενης κυβέρνησής του στο θέμα του προσφυγικού) οι οποίοι απείλησαν πως αν συνέχιζε να επιμένει δε θα υπέγραφαν το κείμενο.

Σημειώνεται ότι δύο εκ των αρχηγών είχαν εξ αρχής αρνηθεί να συνυπογράψουν κοινό ανακοινωθέν, ο Βασίλης Λεβέντης της Ένωσης Κεντρώων και ο Δημήτρης Κουτσούμπας, Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ. Ο τελευταίος αποχώρησε λίγο μετά τις 5 δηλώνοντας ότι το πρώτο σκέλος της συζήτησης ολοκληρώθηκε και πως οι υπόλοιποι αρχηγοί συμφωνούν σε ένα κείμενο συμπερασμάτων κι εκτιμήσεων από την πλευρά της προεδρίας το οποίο και βρισκόταν υπό επεξεργασία.

Κάπου εκεί ξεκίνησε ένας γύρος διαρροών σχετικά με τις διαφοροποιήσεις των αρχηγών και τις προτάσεις που είχαν καταθέσει.

Ωστόσο, η ΝΔ ήδη από το μεσημέρι είχε προσπαθήσει να δημιουργήσει εντυπώσεις διαρρέοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν αποδεχόταν τον διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών και τη δημιουργία κέντρων κράτησης κλειστού τύπου. Τη διαρροή αυτή τη διέψευδαν κυβερνητικές πηγές οι οποίες σημείωναν ότι αφενός ο διαχωρισμός γίνεται από την πρώτη στιγμή στη διαδικασία καταγραφής και ταυτοποίησης και αφετέρου ότι ήδη λειτουργούν κέντρα κράτησης ωστόσο η βασική κατεύθυνση πρέπει να είναι όχι η παραμονή των «παράτυπων» οικονομικών μεταναστών στη χώρα, αλλά η τήρηση της συμφωνίας επανεισδοχής τους στην Τουρκία.

Ενισχύονται οι δομές φιλοξενίας – κράτησης, «ξεψυχά» το βέτο

Όσον αφορά την ουσία των συμφωνηθέντων όπως καταγράφονται στο ανακοινωθέν των αρχηγών μπορεί να παρατηρήσει κανείς τα εξής:

1. Αποτυπώνουν ως κοινό τόπο πλέον τους βασικούς άξονες που ήδη έχει διατυπώσει η κυβέρνηση: συνεργασία με και ΝΑΤΟ για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ανάληψη των βαρών που αναλογούν στη χώρα και διεκδίκηση δίκαιης κατανομής σε όλο την Ευρώπη, έμφαση στα προγράμματα επιστροφής των οικονομικών μεταναστών, μεγαλύτερη συνεργασία με την Τουρκία, τερματισμός του πολέμου στη Συρία κλπ.

2. Τα περισσότερα σημεία μπορεί να θεωρηθούν ευχολόγια, αφού η εφαρμογή τους επαφίεται στην καλή θέληση τρίτων μερών να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις της ΕΕ (πχ Αυστρία και χώρες του Βίζεγκραντ, Τουρκία), ωστόσο το σημείο που αφορά στην ενίσχυση των κέντρων φιλοξενίας προσφύγων, καθώς και των κλειστού τύπου κέντρων κράτησης «παράτυπων οικονομικών μεταναστών» («προαναχωρησιακά κέντρα» παράτυπων μεταναστών είναι ο νομικός όρος που χρησιμοποιείται στο ανακοινωθέν) δίνει την εικόνα του τι αναμένεται πως θα συμβεί από εδώ και στο εξής σε ρεαλιστική βάση.

3. Ως προς το θέμα του βέτο, μετά την αναδίπλωση που είχε παρατηρηθεί από την αρχή της εβδομάδας, πλέον στο ανακοινωθέν γίνεται λόγος όχι για «κυρώσεις» προς χώρες που δε αναλαμβάνουν μερίδιο ευθυνών και βαρών, λέξη που είχε χρησιμοποιήσει ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του με τον Τουσκ, αλλά για «συνέπειες» που θα πρέπει να έχουν εκ μέρους της ΕΕ οι μονομερείς ενέργειες χωρών.

Has video:
Keywords
Τυχαία Θέματα