Συμφωνία για μαχητικά 100 εκ. λιρών «έκλεισαν» Μέι - Ερντογάν

ΚΟΣΜΟΣ

Λίγα λεπτά αφότου η βρετανίδα Πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία της για την τήρηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Τουρκία, υπέγραψε μία συμφωνία με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, σύμφωνα με την οποία η Μεγάλη Βρετανία θα προμηθεύσει την Τουρκία με μαχητικά αεροσκάφη, με την ελπίδα να γίνει η χώρα της ο κύριος προμηθευτής αμυντικών συστημάτων της γειτονικής μας χώρας.

Όπως ανακοίνωσε η Τερέζα Μέι, η βρετανική BAE Systerms θα συνεργαστεί με την τουρκική ΤΑΙ (Turkish Aerospace Industries) στην κατασκευή ενός νέου

τουρκικού μαχητικού τζετ, του TF-X.

Η πρόοδος στην εμπορική συμφωνία είχε παύσει μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν, όμως η Μέι και ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσαν ότι τώρα το κοινό πρόγραμμα θα προχωρήσει.

Η συμφωνία για τα μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία η βρετανική ΒΑΕ θα σχεδιάσει και θα κατασκευάσει σε συνεργασία με την Τουρκία, αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για την παραγγελία 250 επιπλέον αεροσκαφών τα επόμενα 20 χρόνια.

Η βρετανική BAE ανταγωνιζόταν την ευρωπαϊκή εταιρία Airbus για το συγκεκριμένο συμβόλαιο και η Ντάουνιγκ Στριτ βρήκε την ευκαιρία, μέσω της συμφωνίας με την Τουρκία, να αυξήσει τις δουλειές στην αμυντική της βιομηχανία.

Νωρίτερα, η Άγκυρα και το Λονδίνο συμφώνησαν να συστήσουν μια ομάδα εργασίας για την προώθηση των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως δήλωσε η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, η οποία είναι και η πρώτη ηγέτιδα δυτικής χώρας που επισκέπτεται την Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Σε δηλώσεις μετά τις συνομιλίες που είχε στο προεδρικό μέγαρο με τον Ερντογάν, η Μέι είπε πως είναι περήφανη που η Βρετανία στάθηκε δίπλα στην Τουρκία για την προάσπιση της δημοκρατίας της στη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

"Τώρα είναι σημαντικό η Τουρκία να υποστηρίξει αυτή τη δημοκρατία διατηρώντας το κράτος δικαίου και υποστηρίζοντας τις υποχρεώσεις της για τα ανθρώπινα δικαιώματα", είπε.

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και περίπου 40.000 έχουν φυλακιστεί. Το εύρος της καταστολής έχει προκαλέσει ανησυχίες σε οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε δυτικούς συμμάχους της Τουρκίας.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι τα μέτρα ήταν απαραίτητα για να ξεριζώσει τους υποστηρικτές της απόπειρας πραξικοπήματος.

Τερέζα ΜέιΕρντογάνΓιλντιρίμμαχητικά αεροσκάφησυμφωνίαανθρώπινα δικαιώματαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα