Στροφή της ΕΕ για το προσφυγικό - Ποια είναι η πρόταση του Γιούνκερ και ποιες οι χώρες που αντιδρούν

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την ώρα που η Ευρώπη αναζητάει κοινό βηματισμό σε ό,τι αφορά την κρίση των προσφύγων, στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ συνεχίζεται η αθρόα προσέλευση προσφύγων καθώς η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ κατέγραψε μόνο τη Δευτέρα τον αριθμό ρεκόρ των 7.000 Σύρων προσφύγων, ενώ στα ελληνικά νησιά βρίσκονταν το πρωί της Τρίτης 30.000 πρόσφυγες.

Ταυτόχρονα, η Αρμοστεία ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 400 χιλιάδες άνθρωποι θα έχουν προσπαθήσει να διασχίσουν τη Μεσόγειο το 2015,

ενώ για το 2016 αναμένεται να επιχειρήσουν το ίδιο άλλοι 450 χιλιάδες.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Έθνος», η Αρμοστεία εξέφρασε την υποστήριξή της σε σύστημα ανακατανομής σε όλη την ΕΕ, εκτιμώντας πως χρειάζεται σχήμα για επανατοποθέτηση συνολικά 200.000.

Η εκπρόσωπος της Αρμοστείας Μελίσα Φλέμινγκ επανέλαβε τη σημασία που δίνει η υπηρεσία σε ενιαίο ευρωπαϊκό σύστημα αντιμετώπισης της κρίσης και τόνισε την ανάγκη ύπαρξης κέντρων υποδοχής σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ουγγαρία για να λειτουργήσει το σύστημα ανακατανομής.

Στο μεταξύ, κορυφώνονται οι διεργασίες εντός της ΕΕ σχετικά με την προσφυγική κρίση, καθώς σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πρόκειται να παρουσιάσει στο Ευρωκοινοβούλιο τις λεπτομέρειες της πρότασής του. Μεταξύ άλλων θα προτείνει στις χώρες-μέλη της ΕΕ να φιλοξενήσουν, μέσω ενός συστήματος ποσοστώσεων, 160.000 μετανάστες που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία, ώστε να δοθεί μια λύση στο πρόβλημα με τη μαζική άφιξη προσφύγων, ιδίως από τη Συρία.

Ωστόσο, το θέμα των ποσοστώσεων συναντά ισχυρές αντιδράσεις, κυρίως στη Βρετανία και τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Η Ισπανία πάντως έκανε εντυπωσιακή στροφή, καθώς η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία δήλωσε πως η χώρα είναι «έτοιμη να δεχτεί όσους πρόσφυγες προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», ενώ ως τώρα η κυβέρνηση ισχυριζόταν ότι ζητείται από την Ισπανία να δεχτεί πάρα πολλούς.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ συμφωνεί με την πρόταση Γιούνκερ την οποία χαρακτήρισε ως «ένα πρώτο, σημαντικό βήμα», καλώντας τους εταίρους της στην ΕΕ να προχωρήσουν ακόμη περισσότερο. «Μας χρειάζεται μια διαφορετική πολιτική ασύλου, διότι το υπάρχον σύστημα δεν λειτουργεί πλέον και δεδομένου ότι ούτε η Ελλάδα ούτε η Ιταλία είναι σε θέση να φιλοξενήσουν όλους τους πρόσφυγες που φτάνουν στα παράλια τους» εκτίμησε η καγκελάριος.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σημείωσε χθες ότι «στην παρούσα φάση» δεν υπάρχει σχέδιο να συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για το μεταναστευτικό.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Τουσκ είναι σε στενή επαφή με τους Ευρωπαίους ηγέτες και έτοιμος να συγκαλέσει μια έκτακτη συνάντηση, «εφόσον αυτή κριθεί αναγκαία», ενώ υπογράμμισε πως οι υπουργοί Εσωτερικών θα συναντηθούν στις 14 Σεπτεμβρίου σ' ένα επείγον συμβούλιο για να συζητήσουν το εν λόγω ζήτημα.

Τέλος, ανέφερε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν με τους Αφρικανούς ομολόγους τους στη Μάλτα τον Νοέμβριο για να συζητήσουν τις κοινές προκλήσεις που προκύπτουν από το ζήτημα, ενώ ένα υψηλού επιπέδου συνέδριο με τη συμμετοχή των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων οργανώνεται για να εξετάσει τις αιτίες της παράτυπης μετανάστευσης στην περιοχή.

Εξάλλου, συναντήθηκαν χθες στο Παρίσι περί τις 60 αντιπροσωπείες χωρών, περιλαμβανομένων υπουργών από το Ιράκ, την Ιορδανία, την Τουρκία και τον Λίβανο, για να συζητήσουν για τα μέτρα που απαιτούνται για τη διευκόλυνση της επιστροφής των προσφύγων, ενθαρρύνοντας τις κυβερνήσεις της περιοχής να εντάξουν τις μειονότητες στο πολιτικό πλαίσιο και να διασφαλίσουν ότι δεν υπάρχει ατιμωρησία για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς χαρακτήρισε «λάθος» της Ευρώπης το να δεχτεί όλους τους πρόσφυγες: «Είναι πολύ δύσκολο, αλλά αν όλοι αυτοί οι πρόσφυγες έρχονται στην Ευρώπη ή πάνε αλλού, τότε το Ισλαμικό Κράτος θα έχει κερδίσει το παιχνίδι» δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως θα πρέπει να εκπονηθεί σχέδιο που θα διασφαλίζει τη διατήρηση της πολυπολιτισμικότητας στη Μέση Ανατολή.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν, αντιθέτως, θεωρεί πως οι 24.000 πρόσφυγες που θα φιλοξενήσει η Γαλλία συνιστούν μια «ευκαιρία» για την οικονομία, σημειώνοντας ότι οι πολιτικοί δεν μπορούν «πάντα να ακολουθούν τον λαό ή τις δημοσκοπήσεις».

Πηγή: Έθνος

πρόσφυγεςΕΕΓιούνκερΎπατη Αρμοστεία του ΟΗΕΕλλάδαHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα