Στουρνάρας: Απαιτείται η άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Η καθυστέρηση θέτει εν αμφιβόλλω όλους ανεξαιρέτως τους στόχους του τρέχοντος έτουςΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμα-κινδύνου για την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης εξέπεμψε ο Γιάννης Στουρνάρας κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του στο συνέδριο του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή με θέμα «Κρίση-Μεταρρυθμίσεις-Ανάπτυξη» προκειμένου, όπως τόνισε, να επαληθευτούν οι θετικές προοπτικές της ελληνική οικονομίας

για το 2017 και μετά.

Για να συμβεί όμως αυτό, τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας «απαιτείται η άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία έχει καθυστερήσει περισσότερο από ένα έτος. Η καθυστέρηση αυτή δημιουργεί αβεβαιότητα, που έχει αρχίσει εδώ και μήνες να επιδρά δυσμενώς σε όλους τους δείκτες της οικονομίας, θέτοντας εν αμφιβόλω όλους ανεξαιρέτως τους στόχους του τρέχοντος έτους, αναπτυξιακούς, δημοσιονομικούς, χρηματοπιστωτικούς».

Ο Γιάννης Στουρνάρας υπογράμμισε πως η αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας έχει ξεκινήσει σημειώνοντας ότι «παρά τα λάθη και τις οπισθοδρομήσεις, παρά το σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό κόστος της κρίσης, η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία επτά χρόνια, όσον αφορά την προσαρμογή των δημοσιονομικών και εξωτερικών ανισορροπιών της, και έχει εφαρμόσει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Αυτά μας επιτρέπουν να ατενίζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα:

-Άρση των εμποδίων που υπάρχουν ακόμη και για τις ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ήδη εγκριθεί και περαιτέρω προώθηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης δημόσιας περιουσίας, μέσω των κατάλληλων χρήσεων γης.

-Αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία, με έμφαση στην αποπληρωμή των δανείων των λεγόμενων «στρατηγικών κακοπληρωτών».

-Αντιμετώπιση του προβλήματος του υψηλού δημόσιου χρέους και ρεαλιστική αναπροσαρμογή των δημοσιονομικών στόχων.

-Αλλαγή στο μίγμα της δημοσιονομικής προσαρμογής, ώστε να καταστεί πιο φιλικό προς την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη. Όπως εξήγησε ο Γιάννης Στουρνάρας αυτό μπορεί να επιτευχθεί με: (α) επανεξέταση όλων των δημοσίων δαπανών με σκοπό την επαναστόχευσή τους, την ενίσχυση των ποικίλων μηχανισμών κινήτρων που εμπεριέχονται σε αυτές και τελικά τη μείωσή τους, (β) την αξιολόγηση των δομών του Δημοσίου και των δημόσιων οργανισμών, (γ) την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και (δ) τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.

-Αντιμετώπιση του προβλήματος της μακροχρόνιας ανεργίας.

Γιάννης ΣτουρνάραςαξιολόγησηΒουλήΑνεργίαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα