«Θέλω νεφρό και μια φυσιολογική ζωή»

ΑΘΛΗΤΙΚA

Ενα ντοκιμαντέρ (NDR) γροθιά στο στομάχι... Ο Ιβάν Κλάσνιτς δίνει μια τεράστια μάχη, τρεις φορές την εβδομάδα υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση, αλλά συνεχίζει να χαμογελά!

Τρεις φορές την εβδομάδα, στις 07.00 ο Ιβάν Κλάσνιτς φορά την «ασπίδα» του, χαμογελά και πηγαίνει στο ειδικό κέντρο για αιμοκάθαρση. Το πρώτο πράγμα που θα κάνει είναι να ζυγιστεί και φυσικά δεν πρέπει να ξεπερνά τα 86 κιλά. Ο Κροάτης πρέπει να είναι προσεκτικός στο τι τρώει και πίνει. Πρωινό; Ενα ποτήρι νερό είναι αρκετό! «Το όνειρό μου είναι να στέκομαι γερά στα πόδια μου και να συνεχίσω μια φυσιολογική ζωή.

Τα πόδια μου είναι πρησμένα, γεμάτα υγρό και είναι δύσκολο...» τονίζει στην τηλεόραση NDR.

Τις πέντε ώρες που θα βρίσκεται στο ειδικό κέντρο, συνήθως κοιμάται. Από το 2004, όταν η Βέρντερ κατέκτησε το νταμπλ, το νεφρό του δεν λειτουργεί. Σύντομα έγινε ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που συνέχισε να παίζει ύστερα από δυο μεταμοσχεύσεις. Το σώμα του απέρριψε το μόσχευμα της μητέρας του, αλλά και του πατέρα του «Οι γονείς μου έχασαν ένα νεφρό και ήταν δύσκολο για μένα, αλλά τους ευγνωμονώ τόσο, είναι δίπλα μου σε όλη αυτή τη μάχη».

Ο Ιβάν Κλάσνιτς θυμάται την περίοδο στη Bundesliga και αστειεύεται « Αν ήμουν υγιής, δεν θα σκόραρε 28 γκολ μία σεζόν o Aϊλτον. Είχαμε ένα καλό προπονητή, ομάδα, έδρα, όλα ήταν τέλεια!». Ο Κροάτης είχε βάλει τη δική του σφραγίδα με 13 γκολ, παρά τα τρομακτικά προβλήματα που είχαν παρουσιαστεί.

Το 2006 η μητέρα του ήταν εκεί και λίγους μήνες αργότερα του δώρισε το νεφρό της, ωστόσο το σώμα του Κλάσνιτς απέρριψε το όργανο. Τα νέα όμως ήταν ευχάριστα στη δεύτερη μεταμόσχευση και στο όργανο που δώρισε ο πατέρας του. Η ανάρρωσή του ήρθε γρήγορα, αφού μοναδικός του στόχος ήταν να επιστρέψει στη δράση. Ωστόσο, χρειάζονται επτά χρόνια, ώστε ο οργανισμός να μην απορρίψει το μόσχευμα

Αναρωτιόμουν, σκεφτόμουν γιατί σε μένα. Ο Θεός έχει ένα σχέδιο, πρέπει να ηρεμήσω και να ακολουθήσω την επιθυμία του».

Δεν θα ξεχάσει ποτέ κανείς τον αρχηγό της Βέρντερ, Φρανκ Μπάουμαν «Ο Ιβάν είναι ένας πολύ καλός άνθρωπος. Οταν ακούσαμε τι συνέβη συγκλονιστήκαμε».

Μπορεί στη Βέρντερ να ήταν όλα τέλεια, αλλά με τους γιατρούς τι συνέβαινε; Είναι ακόμα στα δικαστήρια με τους γιατρούς, επιδιώκει αποζημίωση. «Δεν είμαι ειδικός, αλλά θα μπορούσαν οι γιατροί να δουν πως κάτι δεν πήγαινε καλά. Επρεπε να το δουν, ήταν τόσο σοβαρό» λέει ο Κλάσνιτς και προσθέτει: «Οταν έγινε η μεταμόσχευση με το νεφρό της μητέρας μου κάτι δεν πήγαινε καλά. Πρακτικά έπρεπε να της το επιστρέψουν».

Ο ίδιος άλλαξε νοσοκομείο για τη δεύτερη μεταμόσχευση «Είμαι ποδοσφαιριστής, και οι ποδοσφαιριστές είναι προληπτικοί. Γι 'αυτό δεν ήθελα μια νέα επέμβαση στη Βρέμη, ακόμη και την ίδια ημέρα (Πέμπτη). Ετσι την έκανα την Παρασκευή στο Ανόβερο. Ο πατέρας μου υπέγραψε με ψεύτικο όνομα. Θυμάμαι πόσο χαρούμενος ήμουν, λογάριαζα τις διακοπές μου και την επιστροφή μου. Η Βέρντερ με είχε προσέξει και μου έστειλε ειδικό κόουτς.

Επέστρεψα έπειτα από έξι μήνες. Πρώτα στη δεύτερη ομάδα και μετά στην πρώτη. Δεν θα ξεχάσω τους φίλους της Σαν Πάουλι που στο πρώτο μου ματς με καλωσόρισαν με μια σημαία της Κροατίας. Αμέσως είπα πως θέλω να μου συμπεριφέρονται κανονικά, κι έτσι έγινε. Μπήκα σε ένα ρυθμό που ήθελα...»

Και η δεύτερη μεταμόσχευση απέτυχε, ο αδελφός του δεν μπόρεσε να τον βοηθήσει, γιατί δε μπορεί να γίνει δότης. Τρεις φορές την εβδομάδα, για πέντε ώρες βρίσκεται σε μια δική του «φυλακή», αλλά μια ημέρα θα πάει για μπάλα «Θέλω ένα νέο νεφρό και μια ζωή χωρίς προβλήματα» λέει ο Ιβάν.

Ύστερα από πέντε ώρες που έχασε 2,7 κιλά υγρό, ο Ιβάν βγαίνει από το νοσοκομείο και… περιμένει το νέο του νεφρό. Σύμφωνα με το γερμανικό Ίδρυμα μεταμόσχευσης οργάνων, περίπου 8000 ασθενείς περιμένουν για ένα νέο νεφρό, και ο μέσος χρόνος αναμονής είναι έξι με επτά χρόνια.

Πηγή: gazzetta

ΚλάσνιτςνεφρόποδόσφαιροHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα