Στον ΣΚΑΪ τελικά το μεγάλο μυθιστόρημα «Οι Πανθέοι» του Τάσου Αθανασιάδη

Το έργο-ποταμός «Οι Πανθέοι» του ακαδημαϊκού Τάσου Αθανασιάδη, εφάμιλλο του μεγάλου αμερικανικού μυθιστορήματος, υπο την έννοια ότι εκτείνεται σε μεγάλη χρονική περίοδο και «κοιτά» τις ζωές γενεών μιας οικογένειας, οι οποίες βιώνουν ιστορικά γεγονότα, «έκλεισε» τελικά στον ΣΚΑΪ σε σκηνοθεσία Σπύρου Μιχαλόπουλου («Άγριες Μέλισσες», «Όρκος») και παραγωγή JK Productions (γνωστή και ως  στούντιο Καραγιάννη).

Ο ΣΚΑΪ φαίνεται να θέλει να κάνει αναπροσανατολισμό και επανεστίαση και να επενδύσει στα ιστορικά δράματα εποχής.

Η τηλεοπτική

μεταφορά του -από κάθε άποψη- μεγάλου έργου «Οι Πανθέοι», με τη σύνθετη πλοκή και τις επιμέρους υποθέσεις οι οποίες διασταυρώνονται και αληλοεξαρτώνται, θα αναπτυχθεί σε περιπου 150 επεισόδια, τα οποία θα μεταδίδονται άνευ απροόπτου στη ζώνη υψηλής τηλεθέασης -αλλα ποτέ δεν ξέρει κανείς.

Οι αναγνωριστικές επαφές με ηθοποιούς έχουν αρχίσει και πρώτη κρούση έχει γίνει στον Αιμίλιο Χειλάκη.

Ο Αθανασιάδης, ο οποίος για τους «Πανθέους» του είχε τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών με το βραβείο πεζογραφήματος (1959), αποτυπώνει την «τοιχογραφία» της ελληνικής κοινωνίας στα πρώτα 40 χρόνια του 20ου αιώνα με χαρακτηριστικούς σταθμούς τον Μακεδονικό Αγώνα, το Κίνημα στο Γουδί, την βενιζελική εποχή, τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο και πάει λέγοντας.

Στο επίκεντρο της ιστορίας ο «απαγορευμένος» έρωτας της της Μάρμως Πανθέου με τον Κίτσο, ανιψιό του συζύγου της, Ανδρέα. Όλα αρχίζουν τη μέρα που ξεσπά ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, στο αρχοντικό των Πανθέων. Οι συγγενείς συγκεντρώνονται γύρω από τον στρατηγό Βλάσση Πανθέο, που αργοπεθαίνει.

Οι «Πανθέοι» για πρώτη φορά έγιναν σειρά το 1977 και τα επεισόδια της είχαν προβληθεί έως το 1979 από την ΕΡΤ σε σκηνοθεσία Βασίλη Γεωργιάδη και τηλεσκηνοθεσία Βασίλη Βλαχοδημητρόπουλου, σε διασκευή-σενάριο Τάκη Χατζηαναγνώστου.

Στην ΕΡΤική μεταφορά του λογοτεχνικού έργου πρωταγωνιστούσαν οι Κάτια Δανδουλάκη, Άγγελος Αντωνόπουλος, Στέλιος Καλογερόπουλος, Φαίδων Γεωργίτσης, Νίκος Απέργης, Άννα Γεραλή, Αλέκα Παΐζη, Λυκούργος Καλλέργης κ.ά.

Διαβάστε επίσης:

Google Doodle: Η Google τιμά τη Justine Siegemund

Χαμηλές πτήσεις από τον δείκτη τηλεθέασης σαν των αεροσκαφών στην παρέλαση

Παγκόσμια Ημέρα θεάτρου: Η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή στις 21.00 στο Δεύτερο Πρόγραμμα

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΚΑΪ, Οι Πανθέοι, Τάσου Αθανασιάδη,skai, oi pantheoi, tasou athanasiadi