Μηνύματα Τσίπρα σε Ανδρουλάκη και Μητσοτάκη: «Κλειδί» για μια κυβέρνηση σταθερή και μακράς πνοής η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ

Ένα μήνα μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη με τα 57 θύματα και η προεκλογική αντιπαράθεση αρχίζει και φουντώνει, με την αξιωματική αντιπολίτευση να έχει ανοίξει όλη τη βεντάλια των θεμάτων.

Από τα Τέμπη και τις περιπέτειες της σύμβασης 717, έως νέα σκάνδαλα κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών (Παπαθανάσης, Καππάτος), το θέμα του κράτους και το ζήτημα των μετεκλογικών συνεργασιών.

Χτες, ο Αλέξης Τσίπρας,

στο πλαίσιο του συνεδρίου του Ινστιτούτου ΕΝΑ:

–Απάντησε στον Νίκο Ανδρουλάκη ότι «σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, και σε αυτή της απλής αναλογικής, ένα κόμμα κερδίζει τις εκλογές κι έχει τον πρώτο λόγο». Κοινώς, στη συζήτηση που έχει ανοίξει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από πέρυσι ότι θα μπει σε κυβέρνηση συνεργασίας υπό την προϋπόθεση να μην είναι πρωθυπουργός ούτε ο Μητσοτάκης ούτε ο Τσίπρας, αλλά τρίτο πολιτικό πρόσωπο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε για μια ακόμη φορά απορριπτικά. Έθεσε ως προτεραιότητα της συζήτησης προεκλογικά (στο πλαίσιο του δημοσίου διαλόγου) αλλά και μετεκλογικά, το πρόγραμμα και τις πολιτικές αν όπως είπε ο στόχος είναι η πολιτική αλλαγή και η ήττα του Μητσοτάκη. Αν επιθυμούμε, είπε, πολιτική αλλαγή και να σταματήσει αυτή η τετραετία που έχει γυρίσει τη χώρα πίσω, «το κλειδί είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ» στις εκλογές της απλής αναλογικής.

Διεμήνυσε επίσης πως όσα λέγονται προεκλογικά στο πλαίσιο προεκλογικών τακτικών των κομμάτων και του κομματικού ανταγωνισμού, δεν τα λαμβάνει και πολύ υπόψη του, καθώς σημασία έχει η επομένη των εκλογών όπου «αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτο κόμμα στις εκλογές, θα είναι ένα τελείως διαφορετικό πολιτικό σκηνικό». Πρόσθεσε δε με νόημα πως «όσοι έχουν στοιχειωδώς το αίσθημα της αυτοσυντήρησης, δεν θα επιλέξουν την άρνηση -εάν υπάρχει δυνατότητα και αν προκύπτει από τους αριθμούς- της συμμετοχής σ’ ένα κυβερνητικό σχήμα». Κι αυτό διότι τυχόν άρνηση συμμετοχής, που μπορεί να οδηγήσει σε δεύτερες εκλογές, μπορεί να οδηγήσει σε συρρίκνωση των ποσοστών αυτών των κομμάτων.

–Απάντησε όμως και στον Μητσοτάκη και σε όσα είχε πει νωρίτερα στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Λαμία, περί κυβερνήσεων «από ένα κόμμα όχι όμως από ένα χρώμα» που είναι πιο δοκιμασμένες και σταθερές. Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός μάλλον μιλά για τις λεγόμενες «κυβερνήσεις κουρελού», δηλαδή «να κλέψει κάποιους βουλευτές από άλλα κόμματα» και μάλιστα «το προαναγγέλλει». Αυτό, είπε, «δεν μπορεί να αποτελέσει όρο και προϋπόθεση για μια κυβέρνηση βιώσιμη και μακράς πνοής. Μπορεί η οικογένεια Μητσοτάκη να έχει μακρά εμπειρία σε αποστασίες και μακρά παράδοση, αλλά νομίζω ότι δεν είναι αυτό που αρμόζει». Σύμφωνα με τον πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση σταθερή και μακράς πνοής» κάτι που μπορεί να εξασφαλιστεί με την πολιτική αλλαγή που θα εκφράσει μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπογράμμισε δε ξανά πως «πλέον είναι πιο εφικτό από ποτέ να είναι το πρώτο κόμμα στις εκλογές της απλής αναλογικής».

Κυβερνήσεις συνεργασίας uber alles

Επικαλέστηκε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ως ένα παράδειγμα σταθερής κυβέρνησης συνεργασίας ώσπου τέθηκε το θέμα των Πρεσπών, ζήτημα το οποίο όμως αντιμετωπίστηκε. Επικαλέστηκε ακόμη και το παράδειγμα των κυβερνήσεων συνεργασίας στη Γερμανία (στη Γερμανία πάντως αναφέρθηκε και ο Μητσοτάκης για τους αντίθετους λόγους).

Επιπλέον ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να δείξει την προτίμηση στις κυβερνήσεις συνεργασίας ως αξιακή επιλογή υποστήριξε ότι ακόμη κι αν είχε την επιλογή για μια αυτοδύναμη κυβέρνηση θα διάλεγε μια κυβέρνηση συνεργασίας που θα διασφάλιζε την ευρύτερη δυνατή αποδοχή στην κοινωνία, σε αντίθεση με ό,τι είχαμε συνηθίσει έως τώρα «το 30% του εκλογικού σώματος, να έχει στη Βουλή το 51+ των θέσεων στο Κοινοβούλιο».

Τέλος, για μία ακόμη φορά σημείωσε ότι ο Μητσοτάκης εφόσον αρνείται την κυβέρνηση συνεργασίας, θα οδηγήσει τη χώρα στην περιπέτεια των πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων, στήνοντας δεύτερες και τρίτες κάλπες «μέχρι να πάρει αυτοδυναμία». Αυτό, είπε «είναι μια περιπέτεια για τη χώρα αντικειμενικά» σε συνθήκες αστάθειας, «πολλαπλών κρίσεων, οικονομικών δυσκολιών, πληθωρισμού, σ’ ένα εύθραυστο γεωπολιτικό περιβάλλον, αυτό είναι μια περιπέτεια».

Διαβάστε επίσης:

Η κυβέρνηση μιλάει για αυτοδυναμία, αλλά στρέφει το βλέμμα της στους βουλευτές των άλλων κομμάτων

Βουλή – Άδωνις Γεωργιάδης για Τέμπη: Δεν έφερε η ιδιωτικοποίηση το δυστύχημα, αλλά ο δημόσιος ΟΣΕ

ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ: Επίθεση σε Μητσοτάκη με «πυρά» περί αποστασίας

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μηνύματα Τσίπρα, Ανδρουλάκη, Μητσοτάκη, Κλειδί, ΣΥΡΙΖΑ,minymata tsipra, androulaki, mitsotaki, kleidi, syriza