Στο κενό η «ανθρωπιστική διάσκεψη», «ψίχουλα» η βοήθεια που φτάνει στη Γάζα – Η σιωπή της φον ντερ Λάιεν

Απέρριψε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν το ισραηλινό σχέδιο για την δημιουργία ασφαλούς ζώνης για τους άμαχους στη νότια Γάζα και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να εργαστεί για την επίτευξη συμφωνίας ανθρωπιστικής εκεχειρίας.

Αλλά την ίδια ώρα δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι φεύγουν πεζή προς τα νότια του θύλακα, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για τον κίνδυνο να ξεσπάσουν επιδημίες λόγω της κατάστασης μετά από εβδομάδες ανηλεούς βομβαρδισμού της περιοχής από τους Ισραηλινούς.

Μακρόν: Κακή η ιδέα του Ισραήλ για ασφαλή ζώνη στη νότια Γάζα

Η φυγή των Παλαιστίνιων

κλιμακώνεται καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις επιχειρούν γύρω από το κέντρο της Πόλης της Γάζας, ενώ υποστηρίζουν ότι η Χαμάς έχει χάσει τον έλεγχο του βόρειου τμήματος της περιοχής.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας στη διάσκεψη του Παρισιού, μπροστά σε πολιτικούς, διπλωμάτες, εκπροσώπους διεθνών οργανισμών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, χαρακτήρισε την ισραηλινή πρόταση για ασφαλείς ζώνες στο νότιο τμήμα της Γάζας ως πολύ κακή ιδέα που δεν εγγυάται την ασφάλεια, καθώς δεν υπάρχει καμία πολιτική συμφωνία για την τύχη των αμάχων.

Ο Μακρόν ήλπιζε ότι θα μπορούσε να συγκεράσει κάποιες από τις προτάσεις που έχουν ακουστεί από διάφορες χώρες για την παροχή βοήθειας στην Γάζα και να ενισχύσει τη διεθνή έκκληση για ανθρωπιστική εκεχειρία, αλλά από την στιγμή που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποδείχτηκε αδύναμο να υποστηρίξει έστω ένα ψήφισμα και το Ισραήλ αρνείται να συζητήσει κατάπαυση του πυρός, είναι λιγοστές οι πιθανότητες συγκεκριμένου αποτελέσματος στο Παρίσι.

Ο Γάλλος πρόεδρος απηύθηνε έκκληση για «εκεχειρία» στην Γάζα, λέγοντας ότι «μεσοπρόθεσμα πρέπει να εργαστούμε για την προστασία των αμάχων. Για να το κάνουμε αυτό χρειαζόμαστε μία ανθρωπιστική παύση πολύ γρήγορα και να εργαστούμε με στόχο την εκεχειρία».

Όμως η μοναδική συγκεκριμένη πρόταση που ακούστηκε ήταν του προέδρου της Κύπρου, για έναν θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο για την μεταφορά τροφίμων και φαρμάκων προς τη νότια Γάζα.

Παλαιστινιακή Αρχή: Η διεθνής κοινότητα ανέχεται τον θάνατο έξι παιδιών κάθε ώρα που περνά;

Το Ισραήλ απέρριψε την πρόσκληση Μακρόν για συμμετοχή στη διάσκεψη του Παρισιού, αλλά ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Μοχάμαντ Στάγιεχ παρίσταται και ρώτησε τους συμμετέχοντες αν ο θάνατος έξι παιδιών κάθε ώρα που περνά είναι μια αιματοχυσία που την ανέχεται η διεθνής κοινότητα.

«Αυτός ο πόλεμος δεν είναι εναντίον της Χαμάς, αλλά εναντίον του Παλαιστινιακού λαού», είπε ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής και ζήτησε να απορριφθεί το ισραηλινό σχέδιο για περιορισμό των αμάχων στο νότιο τμήμα της Γάζας.

Ο Μακρόν από την πλευρά του είπε ότι θα μιλήσει με ισραηλινούς αξιωματούχους μετά το πέρας της διάσκεψης για να τους ενημερώσει για τα αποτελέσματα.

ΟΗΕ: «Ψίχουλα» η βοήθεια που φτάνει στην Γάζα

Ο Μάρτιν Γκρίφιθς, επικεφαλής της ανθρωπιστικής υπηρεσίας του ΟΗΕ (OCHA), προειδοποίησε ότι η κλιμάκωση του πολέμου είναι γεγονός, καθώς «ο πόλεμος είναι ένας ιός που πάντα επιδιώκει τη διασπορά» και χαρακτήρισε την σύγκρουση στην Γάζα σαν «μια φωτιά σε δάσος που υπάρχει κίνδυνος να επεκταθεί». Επισήμανε μάλιστα ότι αν επεκταθεί ο πόλεμος «θα σκεφτόμαστε πόσο καλές είναι αυτές οι μέρες, βλέποντας αυτό που μπορεί να συμβαίνει αύριο».

Κατά τον αξιωματούχο του ΟΗΕ οι προτάσεις για ασφαλείς ζώνες στη Γάζα είναι «απαράδεκτες» και όπως έχει αποδείξει η ιστορία δεν λειτουργούν.

Για την ανθρωπιστική βοήθεια τόνισε ότι η βοήθεια που περνά σήμερα από την Ράφα είναι «ψίχουλα» και χρειάζεται να πενταπλασιαστεί ο αριθμός των φορτηγών που περνούν τα σύνορα για να καλυφθούν οι ανάγκες των Παλαιστίνιων.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υποστήριξε την πρόταση του προέδρου της Κύπρου, Νίκου Χριστοδουλίδη, για ανθρωπιστικό διάδρομο από το νησί προς τη Γάζα.  Ωστόσο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σιώπησε έναντι των εκκλήσεων των εκπροσώπων του ΟΗΕ προς το Ισραήλ να ανοίξει το μεθοριακό πέρασμα Ερέζ, για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η κατάσταση στον τομέα της υγείας είναι δραματική, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να τονίζει ότι τα 18 από τα 35 νοσοκομεία στην Γάζα δεν λειτουργούν πλέον και τα υπόλοιπα αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες. Χαρακτηριστικό είναι ότι πλέον γίνονται εγχειρήσεις και ακρωτηριασμοί με ένα φακό, χωρίς αναισθητικό και με ξύδι αντί απολυμαντικών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός υγείας ανακοίνωσε ότι έχουν καταγραφεί περισσότερα από 33.550 κρούσματα διάρροιας, κυρίως μεταξύ παιδιών κάτω των 5 ετών.

Η πρόταση Χριστοδουλίδη για θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης παρουσιάζοντας την πρόταση της Κύπρου είπε ότι ο ανθρωπιστικός διάδρομος θα μπορούσε να δημιουργηθεί με βάση το λιμάνι της Λάρνακας, που βρίσκεται 230 μίλια από την Γάζα. Στην Λάρνακα μπορούν να αποθηκευτούν 200.000 τόνοι βοήθειας που θα μεταφερθούν με πλοία προς τη νοτιοδυτική ακτή της Γάζας. Τα πλοία μεταφοράς πρέπει να συνοδεύονται από φρεγάτες και η περιοχή όπου θα γίνει η εκφόρτωση της βοήθειας να κηρυχθεί ζώνη ελεγχόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη.

Κατά τον Νίκο Χριστοδουλίδη το σχέδιο «για βιώσιμο και αξιόπιστο δρόμο κερδίζει έδαφος και έχει πολιτική έγκριση».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να παρέχει ναυτική υποστήριξη στον διάδρομο, στον βαθμό που θα εξασφαλιστεί η ασφάλεια της μεταφοράς και θα υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές στο σημείο εκφόρτωσης της βοήθειας.

Ο Γιαν Έγκελαντ, επικεφαλής του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων δήλωσε ότι «χρειαζόμαστε μια εκεχειρία. Χρειάζεται να συμφωνήσουμε ότι μία μικρής διάρκειας παύση των εχθροπραξιών δεν είναι αρκετή».

Σύνοδος χωρίς προσδοκίες

Ωστόσο όπως επισημαίνει η Le Monde, ο Μακρόν πήρε ένα ρίσκο οργανώνοντας τη διάσκεψη για την Γάζα. Η γαλλική εφημερίδα τονίζει ότι η διάσκεψη προετοιμάστηκε μέσα σε λίγες μέρες, υπό καθεστώς πίεσης και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα βρεθεί κοινός τόπος για την αποστολή βοήθειας.

Την παραμονή της συνόδου ο Μακρόν και υψηλόβαθμοι Γάλλοι αξιωματούχοι προσπαθούσαν εναγωνίως να πείσουν διάφορες πλευρές για την χρησιμότητα της διεθνούς διάσκεψης, αλλά η προσπάθεια προσέκρουε στην άρνηση του Ισραήλ να συζητήσει έστω οποιαδήποτε προοπτική εκεχειρίας ή ανθρωπιστικής παύσης των εχθροπραξιών.

Σε πολιτικό επίπεδο η εκπροσώπηση είναι χαμηλή, αφού κανένας ηγέτης από τις αραβικές χώρες δεν έκανε το ταξίδι προς το Παρίσι, εν αναμονή της συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου στη Σαουδική Αραβία. Ηχηρή είναι η απουσία των ηγετών της Γερμανίας και της Ιταλίας, που εκπροσωπούνται σε υπουργικό και διπλωματικό επίπεδο. Οι ΗΠΑ έστειλαν την υφυπουργό για την Πολιτική Ασφάλεια, τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ούζρα Ζέγια.

Διαβάστε επίσης:

Ισπανία: Συμφωνία Σάντσεθ – Πουτζντεμόν για σχηματισμό κυβέρνησης – Αμνηστία πήραν οι Καταλανοί αυτονομιστές ως αντάλλαγμα

Το νέο ρεκόρ Γκίνες στο σερφ – Πόσο ψηλό ήταν το κύμα που «δάμασε» 31χρονη Αυστραλέζα

Eιρηνικός Ωκεανός: Η στιγμή που ένα νέο νησί γεννιέται από υποθαλάσσια ηφαιστειακή έκρηξη (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γάζα –, Λάιεν,gaza –, laien