«Στα κάγκελα» η Αίγυπτος καθώς το Ισραήλ ωθεί πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους στα σύνορά της

Η Αίγυπτος προχωρά στην ενίσχυση των συνόρων της με τη Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που βρίσκεται σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο διάχυσης του πολέμου του Ισραήλ με τη Χαμάς στο έδαφός της, καθώς ο ισραηλινός στρατός πρόκειται να ξεκινήσει την χερσαία επίθεσή του στη νοτιότερη πόλη του θύλακα, τη Ράφα, όπου βρίσκεται πάνω από το μισό του πληθυσμού της Γάζας.

Η οχύρωση

στα σύνορα με τη Γάζα είναι ένα «προληπτικό» μέτρο ενόψει της αναμενόμενης ισραηλινής χερσαίας επιχείρησης στη Ράφα, δήλωσαν στο CNN αξιωματούχοι ασφαλείας της Αιγύπτου. Ως μέρος της ενίσχυσης της ασφάλειας, είπαν οι αξιωματούχοι, η Αίγυπτος έχει αναπτύξει περισσότερα στρατεύματα και στο Βόρειο Σινά, που συνορεύει με τη Γάζα.

Η στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τους δεσμούς του σχεδόν μισού αιώνα με έναν βασικό Άραβα εταίρο. Η Αίγυπτος έχει ήδη καταδικάσει την κίνηση του Ισραήλ να ωθήσει τους Παλαιστινίους προς τα νότια, υποστηρίζοντας ότι είναι μέρος ενός σχεδίου εκδίωξης των κατοίκων της Γάζας και ότι θα σήμαινε το τέλος της παλαιστινιακής υπόθεσης. Τώρα, η Αίγυπτος κρούει ξανά τον κώδωνα του κινδύνου καθώς το Ισραήλ ωθεί περισσότερους από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους προς το έδαφός της και προετοιμάζεται για στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα.

More than 100 people were killed in Israeli air strikes on Rafah in Palestine’s Gaza.

The area, which sits on Gaza’s border with Egypt, is where Israel forced civilians to evacuate to, claiming it was a “safe zone.” The city is 64 square kilometres pic.twitter.com/Xtu32DDBLM

TRT World (@trtworld) February 12, 2024

Τα σημεία ελέγχου που οδηγούν στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα στην αιγυπτιακή πλευρά ενισχύθηκαν με περισσότερους στρατιώτες και οι περιοχές γύρω από τον κεντρικό δρόμο προετοιμάζονται για την ανάπτυξη τανκς και στρατιωτικών οχημάτων.

Αιγυπτιακά στρατιωτικά ελικόπτερα εθεάθησαν επίσης να πετούν στην αιγυπτιακή πλευρά αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα στην Αίγυπτο και βίντεο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που τραβήχτηκαν από την πλευρά των συνόρων της Γάζας.

Egypt is moving heavy armaments to the Rafah border with #Gaza Palestine pic.twitter.com/SSid505gRL

— Syrian Girl (@Partisangirl) February 12, 2024

Αξιωματούχοι και στις δύο χώρες σπάνια σχολιάζουν ο ένας τον άλλον δημόσια, αλλά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου επέκρινε τη Δευτέρα τα σχόλια του ακροδεξιού Ισραηλινού υπουργού Οικονομικών Σμόριτς, ο οποίος είπε ότι το Κάιρο φέρει σημαντική ευθύνη για τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, που σκότωσαν 1.200 ανθρώπους και οδήγησαν στην απαγωγή περισσότερων από 250 ατόμων. Η επακόλουθη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα οδήγησε στο θάνατο περισσότερους από 28.000 Παλιστίνιους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

“Any attack on Rafah is going to result in hundreds of thousands of Palestinians probably trying to flee into Egypt,” warns former Jordanian Foreign Minister @MarwanMuasher. “I don’t see any plan that can be credible in preventing [that] – they have nowhere to go.” pic.twitter.com/ShCJ3Tjuq6

— Christiane Amanpour (@amanpour) February 13, 2024

Είναι «ατυχές και επαίσχυντο» το ότι ο Σμότριτς «συνεχίζει να κάνει ανεύθυνες και εμπρηστικές δηλώσεις, οι οποίες αποκαλύπτουν μόνο μια λύσσα για φόνο και καταστροφή», δήλωσε ο Αιγύπτιος εκπρόσωπος.

Η Αίγυπτος ήταν το πρώτο αραβικό έθνος που αναγνώρισε το Ισραήλ το 1979. Οι δυο χώρες υπέγραψαν μια συμφωνία ορόσημο και το Ισραήλ επέστρεψε τη χερσόνησο του Σινά που κατέλαβε από την Αίγυπτο στον πόλεμο του 1967 με αντάλλαγμα την ειρήνη. Η συνθήκη περιόριζε επίσης τον αριθμό των στρατευμάτων που στάθμευαν στα σύνορα μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας, τα οποία εκείνη την εποχή ελέγχονταν από το Ισραήλ. Η συνθήκη μετέτρεψε την Αίγυπτο σε παρία στον αραβικό κόσμο, αλλά δεκαετίες αργότερα βοήθησε να ανοίξει ο δρόμος για άλλα αραβικά έθνη να υπογράψουν παρόμοιες συμφωνίες με το Ισραήλ.

Δυτικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των Associated Press και The New York Times, ανέφεραν ότι η Αίγυπτος απείλησε να ακυρώσει τη συνθήκη ειρήνης εάν τα ισραηλινά στρατεύματα εισβάλουν στη Ράφα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου απέρριψε αυτές τις αναφορές, αλλά είπε σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα ότι το Κάιρο θα τηρήσει τη συνθήκη «εφόσον παραμένει αμοιβαία», ανέφερε η κρατική εφημερίδα Ahram.

Ισραηλινός αξιωματούχος αναγνώρισε ότι οι Αιγύπτιοι ανησυχούν για την επιχείρηση του Ισραήλ, αλλά είπε ότι δεν γνωρίζουν κάποια συγκεκριμένη απειλή σε σχέση με τη συνθήκη. «Υπάρχει μια συνεργασία μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας του Ισραήλ και της Αιγύπτου. Πάντα υπήρχε και πάντα θα υπάρχει», είπε ο Ισραηλινός αξιωματούχος.

Ο Emad Gad, σύμβουλος στο Κέντρο Πολιτικών και Στρατηγικών Μελετών Al-Ahram που εδρεύει στο Κάιρο και πρώην μέλος του κοινοβουλίου της Αιγύπτου, είπε ότι η αναστολή της συνθήκης από την Αίγυπτο είναι «εντελώς μη ρεαλιστική».

Μια τέτοια κίνηση, είπε, θα είχε συνέπειες για τις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της σημαντικής οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας που λαμβάνει η Αίγυπτος από την Ουάσιγκτον.

Διαβάστε επίσης:

Βασιλιάς Κάρολος: Επέστρεψε στο Λονδίνο για να συνεχίσει την θεραπεία του για τον καρκίνο

Μπάιντεν: «Να αντισταθούμε στους τυράννους» – Προτρέπει για επίσπευση έγκρισης της βοήθειας σε Ουκρανία, Ισραήλ και Ταϊβάν

«Περισσότερο χάος»: Με νέα διαφήμιση η Νίκι Χέιλι απαντά στην κότα και τα… nuggets του Τραμπ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Στα, Αίγυπτος, Ισραήλ, Παλαιστίνιους,sta, aigyptos, israil, palaistinious