Στα δύο οι φορείς για την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων

Μοιρασμένοι είναι οι εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής και επιστημονικής κοινότητας αλλά και του οικονομικού κόσμου επί του νομοσχεδίου που προβλέπει την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. 

Αναφανδόν κατά τάχθηκαν οι φοιτητές της Ιατρικής Σχολής, οι οποίοι ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου που παραβιάζει το άρθρο 16 του Συντάγματος.

«Πάτε να κάνετε την αδικία νόμο», ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου της Ιατρικής Σχολής Αλέξανδρος Θεολόγος και σχολίασε πως «εμείς που μπήκαμε με

19.000 μόρια, βλέπουμε ότι με το νομοσχέδιο θα γίνονται γιατροί, όσοι έχουν να πληρώσουν 19.000 ευρώ». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ζαχαρίας Τσιμιτάκης ο οποίος υπογράμμισε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Φοιτητικών Συλλόγων απορρίπτει το νομοσχέδιο.

Στον αντίποδα ο Γιώργος Σταυρόπουλος από τον Φοιτητικό Σύλλογο Νομικής Κομοτηνής χαιρέτισε το νομοσχέδιο, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που θα «κρατήσει» νέα παιδιά που φεύγουν τώρα στο εξωτερικό για να σπουδάσουν, στην Ελλάδα. Σημείωσε ακόμη, ότι το νομοσχέδιο προβλέπει τα αυστηρότερα ευρωπαϊκά κριτήρια για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Κάθετα αντίθετη με το νομοσχέδιο είναι η Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού ΑΕΙ με τον πρόεδρό της Δημήτρη Λαμπράκη να αναφέρει ότι θα αλλοιώσει τον χαρακτήρα της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης, ενώ την αντίθεσή του εξέφρασε και ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ Γιάννης Σεϊμένης, λέγοντας ότι παρακάμπτει το άρθρο 16 του Συντάγματος.

«Τέτοια ζητήματα αμφίβολης και αμφιλεγόμενης συνταγματικότητας, απαιτούν καθαρές λύσεις, στο πλαίσιο της αναθεωρητικής Βουλής», επεσήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός, χαρακτηρίζοντας «προσχηματικό και για εντυπώσεις, το διάλογο που κάνει η κυβέρνηση».

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε και η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νίκη Χρονοπούλου που χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «βαθιά αντιδραστικό», ενώ την απόσυρσή του ζήτησε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού, Βαγγέλης Καραγκούνης.

Ο Μιχάλης Καλαμπόκης από την Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι εκ του πονηρού αφήνει να ξεθωριάσει το ισχύον καθεστώς για να δημιουργηθούν κενά, τα οποία θα καλυφθούν με υψηλά δίδακτρα.

Θετικά βλέπει το νομοσχέδιο η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος με τον γενικό γραμματέα Παναγιώτη Αγνιάδης να αναφέρει ότι με το νέο καθεστώς η Ελλάδα θα προσελκύσει μέρος της παγκόσμιας ζήτησης για πανεπιστημιακές σπουδές. Για «ξεκάθαρα θετική εξέλιξη» έκανε λόγο από τον ΣΕΒ η Ντόρα Οικονόμου, ενώ από το ΤΕΕ η Τόνια Μωροπούλου ανέφερε ότι «για μας προτεραιότητα είναι η ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου και όχι η θεσμοθέτηση ιδιωτικών μη κρατικών Πανεπιστημίων». Ο πρύτανης του Δημοκρίτειου

Πανεπιστημίου Θράκης Φώτης Πάρης υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο «δίνει τη δυνατότητα στο Δημοκρίτειο να ηγηθεί της ανάπτυξης στην περιοχή, με καθαρά εξωστρεφή προσανατολισμό».

«Οι διατάξεις του νομοσχεδίου ενισχύουν αποφασιστικά τη δραστηριότητα των δημόσιων Πανεπιστημίων», ανέφερε ο επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης Περικλής Μήτκας, διαβεβαιώνοντας ότι η διαδικασία αδειοδότησης, πιστοποίησης και αξιολόγησης των παραρτημάτων των ξένων Πανεπιστημίων, θα είναι εξίσου αυστηρή με αυτή που ισχύει για τα δημόσια Πανεπιστήμια. «Ιστορική στιγμή για το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο», χαρακτήρισε την προώθηση του νομοσχεδίου, ο πρόεδρός του Ιωάννης Καλαβρουζιώτης. Από τον ΔΟΑΤΑΠ ο πρόεδρός του Ορέστης Καλογήρου, υποστήριξε ότι ο οργανισμός είναι απολύτως έτοιμος να συμβάλλει στο κομμάτι της ίδρυσης παραρτημάτων αλλοδαπών Πανεπιστημίων, κρίνοντας αν πρέπει αυτά να ενταχθούν στο εθνικό μητρώο. Εκ μέρους της Study in Greece ο Χρήστος Μαρκέλης εξέφρασε θετική γνώμη για το νομοσχέδιο, εκτιμώντας ότι θα συμβάλει στη διεθνοποίηση των ελληνικών Πανεπιστημίων. Τέλος, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Κωνσταντίνος Κόλλιας υποστήριξε ότι η υπό αυστηρές προϋποθέσεις λειτουργία μη κρατικών Πανεπιστημίων, συνιστά «μεταρρύθμιση που θα έχει σημαντικά οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία».

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης στο Υπουργικό: Έμφαση στην ακρίβεια και τους αγρότες, με το βλέμμα στις αντιδράσεις

Δημοσκόπηση MRB: Ρευστό σκηνικό για ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ – Η Νέα Δημοκρατία αντιμέτωπη με την ψήφο διαμαρτυρίας

Φόβος στην κυβέρνηση ότι Τέμπη, Παιδεία και ακρίβεια μπορεί να φέρουν… κίνημα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Στα δύο οι φορείς για την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων,