Σουδάν: Στην Ελλάδα έφτασαν οι 17 Έλληνες που απεγκλωβίστηκαν (photos/video)

Στην Ελλάδα έφτασαν οι πρώτοι Έλληνες που απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν, το οποίο βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου.

Συγκεκριμένα, δέκα επτά άτομα (13 Έλληνες, 4 άλλοι υπήκοοι σύζυγοι Ελλήνων), μεταξύ των οποίων τρία παιδιά και ένας τραυματίας χειρουργημένος στα πόδια, έφτασαν στην 112 Πτέρυγα Μάχης σήμερα στις 10:30.

Την αποστολή υποδέχθηκαν ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Ανδρέας Καστανιώτης,

και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Απεγκλωβίστηκαν άλλοι επτά Έλληνες

Όπως έγινε γνωστό σήμερα, επτά επιπλέον άτομα (Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους) απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν και αφίχθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες, με πτήση ολλανδικού αεροσκάφους, στην Άκαμπα της Ιορδανίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του στον Ολλανδό ομόλογό του, Wopke Hoekstra, για τη βοήθεια της χώρας του στις προσπάθειες απεγκλωβισμού Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν.

Η διαδικασία και οι ενέργειες για τον απεγκλωβισμό συμπατριωτών μας και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν συνεχίζονται πάντοτε σε στενό συντονισμό με τους εταίρους στην ΕΕ και τους συμμάχους μας.

7 ακόμη άτομα, Έλληνες&μέλη οικογενειών τους, απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν& αφίχθηκαν σήμερα, με πτήση ολλανδικού αεροσκάφους, στην Άκαμπα Ιορδανίας

Ο ΥΠΕΞ @NikosDendias εξέφρασε θερμές ευχαριστίες στον Ολλανδό ΥΠΕΞ W.Hoekstra, για τις ενέργειες της https://t.co/Ug1XHvcn2E pic.twitter.com/KnqUuyYL6b

— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) April 25, 2023Συμφωνία για εκεχειρία 72 ωρών

Την ίδια στιγμή, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, οι αντιμαχόμενες πλευρές συμφώνησαν σε τριήμερη κατάπαυση σε όλη τη χώρα.

«Ύστερα από έντονες διαπραγματεύσεις το τελευταίο 48ωρο, ο σουδανικός στρατός και οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) συμφώνησαν να τηρήσουν κατάπαυση του πυρός σε όλη τη χώρα, η οποία τίθεται σε ισχύ τα μεσάνυχτα και αναμένεται να διαρκέσει 72 ώρες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Σε αυτό το διάστημα, οι ΗΠΑ αναμένουν από τον στρατό και τις RSF να σεβαστούν πλήρως αυτήν την κατάπαυση του πυρός», συμπληρώνει.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ καταβάλλουν προσπάθειες σε συνεργασία με τους συμμάχους τους με σκοπό τη σύσταση «επιτροπής» που θα διαπραγματευθεί τον οριστικό τερματισμό των εχθροπραξιών στο Σουδάν.

Following intense negotiations, the SAF and RSF have agreed to implement and uphold a 72-hour nationwide ceasefire starting midnight, April 24. We welcome their commitment to work with partners and stakeholders for permanent cessation of hostilities and humanitarian arrangements.

— Secretary Antony Blinken (@SecBlinken) April 24, 2023

Η παραστρατιωτική οργάνωση Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) ανακοίνωσε ότι θα σεβαστεί τη συμφωνία για τριήμερη εκεχειρία με τον σουδανικό στρατό, η οποία επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ.

«Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για πλήρη κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια της περιόδου εκεχειρίας», αναφέρει η διοίκηση της RSF.

Η εκεχειρία τέθηκε σε ισχύ τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα, 01:00 ώρα Ελλάδος), σε μια προσπάθεια εξεύρεσης διπλωματικής λύσης για τον τερματισμό των πολύνεκρων συγκρούσεων.

Διαβάστε επίσης:

Ιεράπετρα: Δικογραφία σε βάρος των ψαράδων που σκότωσαν καρχαρία (Video/Photo)

Αρσάκειο: Αποβολή των έξι μαθητών για το περιστατικό bullying στον 15χρονο

Βόλος: Ξυλοκόπησε την κόρη του επειδή έγινε μουσουλμάνα

Keywords
Τυχαία Θέματα