Ψάχνουν μοντέλο για τα 3,6 δισ. – «Πακέτο» το χρέος ζητάει η κυβέρνηση ως αντάλλαγμα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε αναζήτηση μηχανισμού υιοθέτησης των προληπτικών μέτρων χωρίς να χρειαστεί η νομοθέτησή τους από την Βουλή βρίσκεται η κυβέρνηση μετά το Eurogroup της Παρασκευής το οποίο ουσιαστικά ζήτησε τη λήψη έκτακτων μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ (3,6 δις). Σε αντάλλαγμα η κυβέρνηση ζητά να ξεκινήσει η διαδικασία συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους, ώστε να δοθεί σήμα σε πολίτες κι επενδυτές ότι «υπάρχει ορίζοντας εξόδου απ’ την κρίση».

Στην ανακοίνωση του τελευταίου, ειδικότερα σημειώνεται ότι «το Eurogroup κάλεσε τις ελληνικές αρχές να συμφωνήσουν γρήγορα με τους θεσμούς σε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων το οποίο θα καλύπτει και ζητήματα όπως τα προληπτικά μέτρα και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια». Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι αν υπάρξει συμφωνία στα ανοιχτά ζητήματα, τότε το Eurogroup «είναι έτοιμο να πραγματοποιήσει νέα έκτακτη συνεδρίαση για να συμφωνήσει τα επόμενα βήματα προς το κλείσιμο της αξιολόγησης».

Με δεδομένο ότι η εξέλιξη αυτή ερμηνεύτηκε ευρέως ως συζήτηση για 4ο Μνημόνιο, κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι προς ψήφιση θα έρθουν μόνο τα 5,4 δις που έχουν συμφωνηθεί ενώ επικαλέστηκαν δηλώσεις του ίδιου του Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το ECOFIN χθες ο οποίος σημείωσε κατηγορηματικά ότι όσα γράφονται σχετικώς στον ελληνικό Τύπο (περί 4ου μνημονίου) δεν ισχύουν.

Επίσης, ο ίδιος έδειξε να μην επιμένει στην νομοθέτηση αυτού του πακέτου μέτρων – ακολουθώντας τις δηλώσεις Τσακαλώτου ο οποίος είχε λίγο πριν πει πως αυτό δεν μπορεί να συμβεί – και αναφέρθηκε και αυτός σε μηχανισμό που χρειάζεται να εξευρεθεί διότι υπάρχουν «νομικοί περιορισμοί». «Δεν μπορούμε, δεν πρόκειται – και ούτε καν επιθυμούμε – να υπερβούμε νομικούς περιορισμούς που υπάρχουν στην Ελλάδα. Θα το σχεδιάσουμε κατά τρόπο ο οποίος προσφέρει αξιοπιστία, αυτοματισμό και αντικειμενικότητα, και χρειάζεται να είναι νομικά δυνατός, φυσικά» είπε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Σε ανάλογο ύφος ήταν και οι δηλώσεις Τσακαλώτου μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup:

«Δεν μπορείς να νομοθετήσεις για κάτι το οποίο μπορεί να συμβεί, υποθετικά, στο μέλλον. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι είμαστε σε συζητήσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους για να βρεθεί ο μηχανισμός δέσμευσης ώστε να βελτιωθεί η αξιοπιστία για τους Ευρωπαίους πιστωτές και τους διεθνείς επενδυτές και τους Έλληνες πολίτες. Βεβαίως υπάρχουν πολλές ιδέες για το πώς μπορεί να γίνει αυτό».

Κατόπιν αυτών κυβερνητικές διαρροές «εξηγούν» ότι εξετάζονται μοντέλα που υπάρχουν σε χώρες όπως η Γερμανία όπου υπάρχει μηχανισμός αυτόματων περικοπών από τον Προϋπολογισμό όταν υπάρχει απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με την κυβέρνηση να έχει καταθέσει ήδη από χθες Παρασκευή το νομοσχέδιο για συντάξεις – φόρο εισοδήματος το οποίο θα συζητηθεί με την κανονική διαδικασία, ώστε να ψηφιστεί αμέσως μετά το Πάσχα.

ΚυβέρνησημέτραΒουλήEurogroupδανειστέςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα