Ψάχνουν ευκαιρία για πολιτική ρεβάνς

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευκαιρία για ρεβάνς εκτιμούν ότι παρέχει η νέα συμφωνία στα κόμματα της μνημονιακής αντιπολίτευσης προκειμένου αρχικά να «ψαλιδίσουν» την πολιτική επικυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ και προφανώς να επιχειρήσουν να πάρουν πίσω κοινωνικές ομάδες και ψηφοφόρους που μέχρι τώρα στηρίζουν την κυβέρνηση.

Ενθαρρυμένα από τις κινητοποιήσεις του «Μένουμε Ευρώπη»

που έδωσε ευκαιρία στους ψηφοφόρους τους να «κινητοποιηθούν» αγκαλιά και πλάι πλάι τα τρία κόμματα που βλέπουν τα δημοσκοπικά ποσοστά τους σε απογοητευτικά χαμηλά επίπεδα επιδιώκουν πολιτική επάνοδο χρησιμοποιώντας την ίδια επιχειρηματολογία και τακτική των κομμάτων που από το 2010 αντιτάχθηκαν στο μνημόνιο. Βασικό πρόβλημα όμως για την επιτυχία των μεθόδων τους είναι ότι τουλάχιστον η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν μακρύ και βαρύ παρελθόν, ενώ και στο Ποτάμι υπάρχουν πολλά στελέχη με βαρύ μνημονιακό παρελθόν.

Το κάθε κόμμα έχει διαφορετική εντελώς πολιτική στόχευση αλλά ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ έχουν κοινές επιδιώξεις στην παρούσα φάση. Επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο την νέα συμφωνία, προκειμένου να ισχυριστούν την λογική του μονοδρόμου και ότι πέρα από τα σκληρά μέτρα υπάρχει η καταστροφή.

Το ΚΚΕ από την άλλη πλευρά εκτιμά ότι ήρθε η ώρα για πολιτική επέλαση με στόχο την υποδοχή τυχόν δυσαρεστημένων ψηφοφόρων κλιμακώνοντας την επίθεση του στον ΣΥΡΙΖΑ με το επιχείρημα ότι η αντιμνημονιακή λογική του είχε μοναδικό στόχο την εξασφάλιση της εξουσίας. Μάλιστα εκτός από την αντι-Συριζική μάχη στο Κοινοβούλιο, το ΚΚΕ αναμένεται να κλιμακώσει τη δράση του με συνεχή συλλαλητήρια και κινητοποιήσεις με στόχο να αποδομήσει το αριστερό προφίλ της κυβέρνησης.

Μέσα από την συζήτηση στη Βουλή, όταν έρθει η Συμφωνία προς ψήφιση, τα τρία κόμματα ( ΝΔ-Ποτάμι-ΠΑΣΟΚ) θα επιχειρήσουν να ανακάμψουν πολιτικά ισχυριζόμενα ότι:

ο Αλέξης Τσίπρας είπε ψέματα στον ελληνικό λαό, ότι θα σκίσει τα μνημόνια και θα διαγράψει το χρέος.η σκληρή διαπραγμάτευση που υποσχέθηκε για αποδέσμευση από το μνημόνιο ήταν μια αποτυχία και μια πρόφαση αφού η κυβέρνηση έριξε λευκή πετσέταη απαγκίστρωση από τα μνημόνια ήταν μια κίβδηλη ρητορική που βύθισε τη χώρα σε δυσμενέστερο μνημόνιο από τα προηγούμεναοι ιδεοληψίες, η άγνοια της πραγματικότητας, οι γεωπολιτικές πιρουέτες και οι άγαρμπες κινήσεις στο εσωτερικό προκάλεσαν «σπασμωδικές» και «βίαιες» αντιδράσεις στους δανειστές – συμμάχους και έβλαψαν καίρια την πορεία της χώραςτο πεντάμηνο που έχει περάσει ήταν καταστροφικό για την ελληνική οικονομία κυρίως από τους τακτικισμούς της ελληνικής πλευράς που δεν έσπευσε να κλείσει την συμφωνία γρήγορα με αποτέλεσμα να «σωρεύονται» μέτρα επί μέτρων και να υπάρχει μια αίσθηση ότι η Ελλάδα παίζει πολιτικά παιχνίδια.Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παίζει επικίνδυνα γεωπολιτικά παιχνίδια παλινωδώντας ανάμεσα στην πλήρη στήριξη της Ρωσίας του Πούτιν και των εκκλήσεων στην κυβέρνηση Ομπάμα για πίεση προς το ΔΝΤ προκειμένου να αμβλύνει τους όρους του.

Με βάση αυτήν την επιχειρηματολογία το κάθε κόμμα θα έχει διαφορετική στρατηγική. Η ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά, δοκιμάζεται στο εσωτερικό της για το θέμα της στάσης του κόμματος απέναντι στη συμφωνία. Η βασική ρητορική της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι η κυβέρνηση πήγε πολύ πίσω από το μέϊλ Χαρδούβελη και τις δικές της κόκκινες γραμμές, υφιστάμενη μια δεινή ήττα. Η συζήτηση στο εσωτερικό δεν έχει ολοκληρωθεί και όλοι περιμένουν προκειμένου να δουν την συμφωνία. Ωστόσο επισημαίνουν ότι οι ελληνικές προτάσεις, όπως έχουν διαρρεύσει ως τώρα, εμφορούνται από αριστερίστικη ιδεολοψία που πλήττουν την επιχειρηματικότητα, αφού τονίζουν ότι το 93% είναι φορολογικά μέτρα και μόλις 7% περικοπή δαπανών. Πάντως σε ένα πρώτο επίπεδο δεν αποκλείεται να ψηφίσουν επί της αρχής την συμφωνία προκειμένου να στείλουν ένα μήνυμα ότι η ΝΔ στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και την συνέχεια της σχέσης με τους δανειστές, αλλά είτε να καταψηφίσουν τα μέτρα αν έρθουν κατ΄ άρθρο ως υφεσιακά και αντιαναπτυξιακά, είτε να αποχωρήσουν από την συνέχιση της συζήτησης προκειμένου να «περιορίσουν» τυχόν διαρροές.

Το Ποτάμι έχει ήδη δεσμευτεί ότι θα υπερψηφίσει ότι και να φέρει η κυβέρνηση προβάλλοντας το επιχείρημα ότι είναι ευρωπαϊκή δύναμη πολιτικής σταθεροποίησης της χώρας και ο νουνεχής πολιτικός εταίρος που φέρει στην πολιτική ζωή της χώρας το μέτρο της λογικής.

Στο παρασκήνιο πάντως το Ποτάμι εκτιμά πως έτσι κατακυρώνεται ως η βασική παράμετρος για κυβερνητικός εταίρος αφού θεωρεί πως οι Ανεξάρτητοι Ελληνες δεν μπορούν να αντέξουν για πολύ στην κυβέρνηση και κυρίως να υπηρετήσουν τα σκληρά μνημονιακά μέτρα και συνεπώς μπορεί η συμμαχία αυτή να σπάσει και οι ίδιοι να αποδειχτούν χρήσιμοι.

Στο ΠΑΣΟΚ η συμφωνία και η αντιμετώπισή της αποτελεί πρόβα συλλογικότητας για την Φώφη Γεννηματά, η οποία δεσμεύτηκε από την πρώτη στιγμή ότι η στάση του κόμματος θα αποφασιστεί με εξαντλητικό διάλογο σε όλα τα επίπεδα. Η επίθεση απέναντι στη συμφωνία θα είναι σκληρή, αλλά δεν αποκλείεται – παρότι υπάρχουν και πολλές αντίθετες φωνές – το ΠΑΣΟΚ να ψηφίσει τελικά επί της αρχής την συμφωνία και να καταψηφίσει πολλά από τα άρθρα.

Το θέμα πάντως είναι αν η συμφωνία θα έρθει σε άρθρα ή σε ένα άρθρο όπως γινόταν στο παρελθόν.

ΤσίπραςσυμφωνίακόμματααντιπολίτευσηHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα