Πρώτη δοκιμασία οι φωτιές για τον «ακέφαλο» ΣΥΡΙΖΑ – Ψύχραιμοι τόνοι, συμπαράσταση και κινητοποίηση

Γρήγορα αντανακλαστικά επέδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ χθες μετά την εκδήλωση πυρκαγιών σε Αττική, Βοιωτία και Κορινθία, τηρώντας παράλληλα χαμηλούς τόνους.

Σε αυτό το πρώτο κρας τεστ σε μια «εξωτερική» κρίση την ώρα που στο εσωτερικό βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης νέου αρχηγού, με «μεταβατικό» πρόεδρο στο τιμόνι ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ότι μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αποφεύχθηκε, πάνω στην κρίσιμη ώρα οποιαδήποτε κριτική ή σχολιασμός των κυβερνητικών δηλώσεων που θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως αντιπολιτευτική κορώνα και μικροκομματική εκμετάλλευση. Έτσι κι αλλιώς τα τελευταία χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κινείται στην ίδια γραμμή όπου η κριτική και η πολιτική συζήτηση για τις ευθύνες και το τι πρέπει να γίνει έρχεται όταν σβήσουν τα μέτωπα.

Στο μεταξύ δεδομένων των έκτακτων συνθηκών η σημερινή Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ που θα λάμβανε αποφάσεις για τους υποψηφίους στις περιφέρειες, αναβλήθηκε.

Μπορεί το κόμμα να βρίσκεται σε περίοδο έντονων εσωτερικών διεργασιών λίγο μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την προεδρία, εντούτοις το κόμμα έδειξε πως λειτουργεί ακόμη και στην «εν κινήσει» μετάβαση προς την επόμενη φάση του.

Έτσι, η υψηλή εγρήγορση των κορυφαίων στελεχών λόγω των εσωκομματικών διαδικασιών έφερε και γρήγορες αντιδράσεις, με όλα τα στελέχη πρώτης γραμμής να δηλώνουν την συμπαράστασή τους στους πληττόμενους κατοίκους και όσους επιχειρούν στα πύρινα μέτωπα και παράλληλα να δηλώνουν τη διαθεσιμότητα του κόμματος για οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί.

Δηλώσεις και ανακοινώσεις βγήκαν τόσο από τον εκπρόσωπο Τύπου Στέργιο Καλπάκη, τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σωκράτη Φάμελλο και την γραμματέα της ΚΕ Ράνια Σβίγκου, όσο και από τους υποψηφίους για την προεδρία.

Επικοινωνία Φάμελλου με Κικίλια

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος επικοινώνησε με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια προκειμένου να ενημερωθεί ενώ ζήτησε να υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας. Επικοινώνησε επίσης με τον Δήμαρχο Σαρωνικού Χρήστο Γκίνη προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση στην περιοχή, ενώ ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής Γιώργος Καραμέρος βρέθηκε από νωρίς στο σημείο που ξέσπασε η φωτιά στον Νέο Κουβαρά.

«Αυτές τις δύσκολες στιγμές, η σκέψη όλων μας βρίσκεται στους ανθρώπους. Στους κατοίκους της Αττικής, της Κορινθίας και της Βοιωτίας, που πλήττονται από τη φωτιά. Αλλά και στους πυροσβέστες και τους εθελοντές, που δίνουν μια άνιση μάχη, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Αυτό που έχει σημασία τώρα, είναι να μη θρηνήσουμε ζωές, και να προστατευθεί με κάθε τρόπο το βιός των κατοίκων. Τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι έτοιμα να συνδράμουν όπου χρειαστεί, παρέχοντας κάθε βοήθεια τους ζητηθεί» τόνισε η Ράνια Σβίγκου.

Παράλληλα, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σε Κορινθία και Βοιωτία, ήρθαν επίσης σε επικοινωνία με τους δημάρχους και τις δυνάμεις που επιχειρούν στα μέτωπα.

«Είναι προφανές ότι σε αυτή τη δύσκολη στιγμή προέχει το έργο της πυρόσβεσης, η ασφάλεια των πολιτών και όσων επιχειρούν στην πυρόσβεση, αλλά και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της περιουσίας των πολιτών» ανέφερε η Κουμουνδούρου.

Και οι υποψήφιοι στον χορό των δηλώσεων

Σε δηλώσεις προχώρησε άμεσα η Έφη Αχτσιόγλου η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε: «Παρακολουθούμε όλοι με αγωνία τις εξελίξεις. Είναι ώρες δύσκολες για τους ανθρώπους που πλήττονται από αυτή τη μεγάλη πυρκαγιά, αλλά και για τους συγγενείς τους που δεν βρίσκονται δίπλα τους. Η σκέψη όλων μας είναι μαζί τους και στους ανθρώπους που καταβάλλουν τιτάνιες προσπάθειες για την κατάσβεση».
«Οι ώρες είναι δύσκολες για τους κατοίκους του Κουβαρά, του Λαγονησίου, της Σαρωνίδας, της Αναβύσσου, του Λουτρακίου, των Δερβενοχωρίων.

Η σκέψη μας είναι μαζί τους, όπως είναι και με τους ανθρώπους που επιχειρούν στην πρώτη γραμμή για την κατάσβεση της πυρκαγιάς σε κάθε περιοχή» ανέφερε σε δήλωσή του ο έτερος υποψήφιος Νίκος Παππάς.

«Όχι κραυγές, προτάσεις και εθνικό σχέδιο που να μας δεσμεύει όλους»

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πέρα από τα λόγια στήριξης και συμπαράστασης μίλησε και για την ανάγκη ενίσχυσης των πυροσβεστών και προσλήψεων διασωστών πρώτης γραμμής. «Την ώρα που η φωτιά συνεχίζει το καταστροφικό της έργο εμείς είμαστε διαθέσιμοι να βοηθήσουμε όπως μπορούμε, σε ό,τι μας ζητηθεί. Τώρα μόνο αυτό έχει σημασία. Οι σκέψεις μας στους ανθρώπους που πλήττονται, στους εργαζόμενους που επιχειρούν, στα ζώα που κινδυνεύουν, στις περιουσίες που απειλούνται» υπογράμμισε.

Και πρόσθεσε πως «μόλις σβήσει η φωτιά, θα μιλήσουμε πρώτα για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε. Να ακούσουμε με σεβασμό τους πληγέντες, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για αυτούς. Να ενισχύσουμε τους πυροσβέστες, να υπάρξουν οι απαραίτητες προσλήψεις σε διασώστες πρώτης γραμμής. Και αμέσως μετά να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε στην νέα εποχή της κλιματικής κρίσης έτσι ώστε να είμαστε αύριο πιο προετοιμασμένοι. Γιατί είναι ήδη αργά. Δεν χρειάζονται κραυγές αλλά προτάσεις. Χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο που θα μας δεσμεύει όλες και όλους. Αυτό δεν είναι κανονικότητα. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Διαβάστε επίσης:

Ράνια Σβίγκου για φωτιές: Η σκέψη μας σε όσους πλήττονται, διαθέσιμα για κάθε βοήθεια μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

Κικίλιας: Δυο συλλήψεις για τη φωτιά στο Καπαρέλλι

Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων

Keywords
Τυχαία Θέματα