Υπερκομματική συναίνεση για τις φωτιές με αλλά…

Μπροστά στον χειρότερο εφιάλτη της – τις καταστροφικές πυρκαγιές που σαρώνουν τα πάντα στο διάβα τους – βρέθηκε χθες (17/7/2023) για άλλη μία φορά η κυβέρνηση. Οι σχεδιασμοί των ειδικών του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας δεν κατάφεραν να συγκρατήσουν τα μεγάλα μέτωπα της φωτιάς αφού οι δυνατοί άνεμοι δημιούργησαν μία εικόνα κόλασης σε πολλές περιοχές όπως ο Βαρνάβας, η Αναβύσσος, τα Δερβενοχώρια και το Λουτράκι αφήνοντας πίσω τους μόνο αποκαΐδια.

Και προφανώς τη συγκεκριμένη στιγμή δεν υπάρχει περιθώριο για κριτική προς την κυβέρνηση από τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς

αυτό που προέχει είναι να σταματήσει η καταστροφική φωτιά και να μην υπάρξουν θύματα.

Όλα δείχνουν ωστόσο ότι με το που θα καταλαγιάσει η καταστροφική πυρκαγιά και θα ξεκινήσει η καταγραφή των καταστροφών, θα ξεκινήσει και η συζήτηση για την αποτελεσματικότητα του επιτελικού κράτους 2, καθώς ο ίδιος ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι οι επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι η κατάσταση θα ήταν δύσκολη λόγω του καύσωνα και των ισχυρών ανέμων.

Κάποιοι μάλιστα λένε ότι οι προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων είχαν ξεκινήσει εδώ και δέκα ημέρες. Επισημαίνουν ακόμα το γεγονός ότι όταν ξέσπασαν πυρκαγιές σε πολλές από τις παραπάνω περιοχές, οι κάτοικοι κατήγγειλαν καθυστερήσεις εναερίων μέσων και δυνάμεων πυρόσβεσης. Και αυτό γιατί μετά τις μεγάλες περσινές φωτιές η κυβέρνηση είχε εμφανιστεί να λέει ότι φέτος ότι:

«Ο κρατικός μηχανισμός κάνει το καλύτερο το οποίο μπορεί για να ανταποκριθεί με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα και να περιορίσει αυτές τις μεγάλες πυρκαγιές. Θέλω να ζητήσω από τους συμπολίτες μας να υπακούουν στις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

Kαι πρόσθεσε: «Το πρώτο μας μέλημα, πάντα, είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, ακολουθεί η προστασία της περιουσίας και του φυσικού μας περιβάλλοντος. Γι’ αυτό και είναι πάρα πολύ σημαντικό οι εκκενώσεις οι οποίες διατάσσονται από την Πολιτική Προστασία να υλοποιούνται με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα. Θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους συμπολίτες μας οι οποίοι έπαθαν ζημιές από τις πυρκαγιές αυτές ότι ο κρατικός μηχανισμός αμέσως μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών θα βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα να καταγράψει τις ζημιές, ώστε να μπορέσουν οι συμπολίτες μας αυτοί να αποζημιωθούν με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα.

Για να καταλήξει: «Ηταν η πρώτη ουσιαστικά δύσκολη μέρα του φετινού καλοκαιριού. Είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες. Φωτιές είχαμε, έχουμε και θα έχουμε, είναι κι αυτό ένα από τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης την οποία βιώνουμε με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση. Το στοίχημά μας είναι πώς θα μπορούμε να τις περιορίσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, έτσι ώστε οι ζημιές που θα υποστούμε να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, με πρωτοβουλία του επικοινώνησε με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, και ενημερώθηκε για όλα τα πύρινα μέτωπα και την εξέλιξη των επιχειρήσεων σε αυτά. Ο κ. Φάμελλος ζήτησε να υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας και τόνισε την στήριξη του σε όσους και όσες επιχειρούν στο πεδίο, συντονίζουν το έργο της κατάσβεσης και υποστηρίζουν τους πολίτες.

Στην κατάσβεση της φωτιάς έπεσε πάντως από την πρώτη στιγμή και ο στρατός. Όπως είναι γνωστό σύμφωνα με το «Σχέδιο Δευκαλίων», ειδικά τμήματα των Ενόπλεων Δυνάμεων συμπράττουν με τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας της χώρας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση καταστάσεων εκτάκτων αναγκών και ήδη έχουν σταλεί ομάδες στα μέτωπα των πυρκαγιών.

Διαβάστε επίσης:

Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων

Κικίλιας: Δυο συλλήψεις για τη φωτιά στο Καπαρέλλι

Κουτσούμπας για φωτιές: «Εδώ και τώρα να γίνει ό,τι είναι απαραίτητο για να σωθούν ζωές και περιουσίες»

Keywords
Τυχαία Θέματα