Προειδοποιήσεις από Moody’s: Δεν πρέπει να υποβαθμίζονται οι επιπτώσεις του Grexit

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μία ημέρα μετά την υποβάθμιση της Ελλάδας ο οίκος Moody’s προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να υποβαθμίζονται οι επιπτώσεις από μία πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Ο άμεσος οικονομικός αντίκτυπος από μία έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη μπορεί να είναι μικρός, αλλά μία έξοδος θα υπονόμευε την μακροπρόθεσμη ικανότητα της ζώνης του ευρώ και θα μπορούσε

να προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα εμπιστοσύνης και να επηρεάσει την αγορά ευρωπαϊκών ομολόγων.

Ο οίκος αξιολόγησης περιμένει ότι η Ελλάδα θα φθάσει σε συμφωνία με τους πιστωτές και θα αποφύγει χρεοκοπία. Ωστόσο, η αδυναμία μέχρι τώρα να επιτευχθεί συμφωνία ενισχύει την πιθανότητα χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ.

Μία χρεοκοπία δεν θα οδηγήσει απαραίτητα σε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, λένε οι αναλυτές του Moody’s. Μία αλυσίδα γεγονότων μπορεί να οδηγήσει σε ένα τέτοιο αποτέλεσμα αλλά αυτό δεν μπορεί να προβλεφθεί.

Οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης πιστεύουν ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και τονίζουν ότι εάν υπάρξει έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα δημιουργούσε ένα σημαντικό προηγούμενο, υπονομεύοντας την ανθεκτικότητα της νομισματικής ένωσης.

Μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα έδινα ένα παράδειγμα το οποίο θα μπορούσε να ακολουθηθεί από άλλες χώρες στο μέλλον, καταλήγουν οι αναλυτές τονίζοντας ότι θα επηρέαζε τον σκοπό των μελλοντικών προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής εξυγίανσης. Θα αναδείκνυε την πιθανότητα ότι αυτά τα προγράμματα καταλήγουν σε χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ.

Πηγή: Guardian

Moody'sGrexiteuroπροειδοποιήσεις Moody'sεπιπτώσεις Grexit
Keywords
Τυχαία Θέματα