Πώς ο Μακρόν «σκοτώνει» το ιστορικό κόμμα του Μιτεράν;

ΚΟΣΜΟΣ

O Εμμανουέλ Μακρόν, ανεξάρτητα από το πώς θα τα πάει στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου, είναι το πολιτικό πρόσωπο της χρονιάς στη Γαλλία.

Το κίνημα «En Marche» δημιουργήθηκε μόλις τον περασμένο Απρίλιο, ενώ ο Μακρόν ήταν ακόμα υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Ολάντ.

Παραιτήθηκε από τη θέση του τον Αύγουστο

και ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του για τις προεδρικές εκλογές τον Δεκέμβριο. Παρά τις αντιξοότητες, οι δημοσκοπήσεις τον φέρνουν τρίτο με ποσοστά μεταξύ 19-21% και μάλιστα του δίνουν τη νίκη σε περίπτωση που καταφέρει να περάσει στο δεύτερο γύρο.

Η πτώση των Σοσιαλιστών

Το ιστορικό κόμμα του Φρανσουά Μιτεράν πνέει τα λοίσθια υπό τον Φρανσουά Ολάντ. Η δημοτικότητα του είναι η χαμηλότερη που είχε ποτέ Γάλλος πρόεδρος από τον 19ο αιώνα και έπειτα ενώ το ενδιαφέρον του κόσμου για τους προκριματικούς των Σοσιαλιστών είναι μηδαμινό.

Χαρακτηριστικό πως οι δημοσκοπήσεις φέρνουν 5ο τον όποιο υποψήφιο των Σοσιαλιστών, με καμία απολύτως ελπίδα να περάσει στο δεύτερο γύρο.

Η άρνηση Μακρόν και το στοίχημα στον εαυτό του

Ο Μακρόν αρνήθηκε να λάβει μέρος στους προκριματικούς των Σοσιαλιστών, δηλώνοντας πως το κίνημα του δεν θέλει να έχει κομματικούς περιορισμούς. Μάλιστα «έκοψε τον αέρα» σε κάθε προσπάθεια συνένωσης με όποιον νικήσει από τους προκριματικούς τους, δηλώνοντας πως «δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει κάτι τέτοιο». Έτσι βάζει ένα δύσκολο στοίχημα στον εαυτό του, καθώς αρνείται την καλοδουλεμένη κομματική μηχανή των Σοσιαλιστών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, πιστεύοντας πως η προσωπική του δημοφιλία και η διατήρηση του ακέραιου του κινήματος του θα αποδειχθούν ισχυρότερα.

Σοσιαλιστικές «προδοσίες»

Τις τελευταίες εβδομάδες στενοί κύκλοι του Φρανσουά Ολάντ αναφέρουν πως ο νυν πρόεδρος προτιμά να στηρίξει τον Μακρόν, κάτι που δεν έχει διαψευστεί ακόμα με σαφήνεια.

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, ο Ζαν Μαρκ Ερό, ξεκαθάρισε πως δεν τον δεσμεύει τίποτα για να στηρίξει τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών και θα ταχθεί με όποιον πιστεύει πως είναι ο καλύτερος για τη χώρα.

Ο ίδιος ο Μακρόν δεν έχει αρνηθεί πως η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, η πρώτη Κυρία της Γαλλίας και μητέρα των τεσσάρων παιδιών του, τον συμβουλεύει σε αρκετά θέματα.

Τρεις επιφανείς Σοσιαλιστές ήδη τάσσονται, ή σκέφτονται να ταχθούν, με τον υποψήφιο που γύρισε την πλάτη στο κόμμα τους.

«Ανοικτό σε όλους»

Ο Μακρόν, απαντώντας σε κατηγορίες για την έλλειψη πολιτικού σχεδίου, ξεκαθάρισε πως θα το παρουσιάσει πλήρες μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Μάλιστα δήλωσε πως το κίνημα του είναι ανοικτό στους πάντες πλην των βουλευτών της Λεπέν, χωρίς καν να πρέπει να αποποιηθεί όποιος τον στηρίξει το υπάρχον κόμμα του. Με την κίνηση του αυτή θέλει να προσεγγίσει και τους κεντρώους της Δεξιάς οι οποίοι ενδέχεται να μην είναι ικανοποιημένοι από τον σκληροπυρηνικό Φρανσουά Φιγιόν.

Σε μια όμως ιδιάζουσα κίνηση, ο Μακρόν ζητά από τους βουλευτές να υπογράψουν σύμφωνο με το οποίο θα δηλώνουν πως δεν θα «σπάσουν» εντός Βουλής την κομματική γραμμή. Αυτό βρίσκεται στα όρια της γαλλικής νομοθεσίας αναφορικά με την «βουλευτική ελεύθερη βούληση» και ενδέχεται να προκαλέσει αντιδράσεις.

ΓαλλίαεκλογέςΦρανσουά ΜιτεράνΕμμανουέλ ΜακρόνσοσιαλιστέςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα