Πολιτική λύση ζητά η κυβέρνηση στο "παρα πέντε"

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν και τη διαπραγμάτευση να βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο το σκηνικό δείχνει να επαναλαμβάνεται: οι δανειστές ζητούν ολοκλήρωση της αξιολόγησης και συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο προκειμένου να υπάρξει απόφαση του Eurogroup για τη χρηματοδότηση ενώ η Αθήνα ζητά πολιτική διαπραγμάτευση. Το ελληνικό ζήτημα θα θέσει ο πρωθυπουργός στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Ρίγα της Λετονίας στις 20 – 21 Μαϊου, ενώ θα επιδιωχθεί κι ένα έκτακτο Eurogroup

αμέσως μετά, στις 22 ή στις 23 Μαϊου.

Ως τότε ξεκινά νέος γύρος τηλεφωνικών επαφών του πρωθυπουργού με τους αξιωματούχους και τους ηγέτες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Μέρκελ με την οποία το Μαξίμου το τελευταίο διάστημα έχει «ανοιχτή γραμμή».

Μπορεί και οι δύο πλευρές να αναφέρουν ότι βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία και λίγο πριν το τέλος των διαπραγματεύσεων και πως αυτή είναι εφικτή στις επόμενες δύο εβδομάδες όπως είπαν οι Βαρουφάκης και Ντάισελμπλουμ τη Δευτέρα, δηλαδή ουσιαστικά ως το τέλος Μαΐου, όμως η κυβέρνηση χτες, μετά τη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου διέρρεε ότι τα βασικά αγκάθια παραμένουν.

Ειδικότερα κυβερνητικοί παράγοντες σημείωναν πως τα θέματα που μένουν ανοιχτά είναι εκτός από τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, οι συντελεστές του ΦΠΑ, το πρωτογενές πλεόνασμα και το ύψος του δημοσιονομικού κενού.

Το μήνυμα της Αθήνας μετά τη συνεδρίαση ήταν στη γραμμή της εισήγησης του πρωθυπουργού: η Ελλάδα κάλυψε την απόσταση που της αναλογούσε στην υλοποίηση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, σειρά τώρα έχουν οι εταίροι. Ουσιαστικά η κυβέρνηση διεμήνυσε στους δανειστές για μία ακόμη φορά ότι θα επιδιώξει πολιτική λύση και όπως έλεγαν χτες κυβερνητικά στελέχη μετά τη συνεδρίαση του κυβερνητικού οργάνου, οι συζητήσεις στο τεχνικό επίπεδο του Brussels Group ουσιαστικά έχουν εξαντλήσει τα όριά τους καθώς τα τεχνικά κλιμάκια δεν έχουν εξουσιοδότηση να συζητούν πέρα από αυτό που συνιστά το πολιτικό όριο για την κάθε πλευρά.

Αναδίπλωση για το δημοψήφισμα

Πάντως, μετά και τις αντιδράσεις των υπουργών οικονομικών στο Eurogroup που έστειλαν το μήνυμα ότι δεν φοβούνται το δημοψήφισμα, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη δείχνουν να το «μαζεύουν». Ενδεικτική είναι η αναφορά του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση ότι δεν είναι στο σχεδιασμό της κυβέρνησης η άμεση προσφυγή σε δημοψήφισμα ή εκλογές. Άλλος κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε ότι δεν υπάρχει αδιέξοδο, οπότε δε συντρέχει λόγος για δημοψήφισμα.

ΚυβέρνησηΔημοψήφισμαεκλογέςδιαπραγματεύσειςEurogroupHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα