Πόλεμος στο Ισραήλ: Tο αμερικανικό σχέδιο για εκκένωση της Γάζας και ο ρόλος της Αιγύπτου (videos)

Σε δύσκολη θέση η Αίγυπτος λόγω του πολέμου στη Γάζα, καθώς βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος: Αφενός δεν θέλει να βρεθεί στο στόχαστρο του αραβικού κόσμου ως αδιάφορη μπροστά στο δράμα των Παλαιστινίων της Γάζας και αφετέρου φοβάται να διακινδυνεύσει την υποδοχή εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων προσφύγων, που θα ήταν εν δυνάμει προσκείμενοι στη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Οι Παλαιστίνιοι της Γάζας οδηγούνται

στη ριζοσπαστικοποίηση από την κυριαρχία της Χαμάς, αλλά και από το ανελέητο σφυροκόπημα της περιοχής από τους Ισραηλινούς. Ο πόλεμος που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι βέβαιο πως θα δημιουργήσει μια νέα γενιά που γαλουχείται με τον θρύλο της Χαμάς, που κατάφερε να αποδείξει πως το Ισραήλ δεν είναι ανίκητο.

Η (αμερικανική) λύση της μαζικής εξόδου και οι αιγυπτιακές αντιρρήσεις

Μία λύση που προωθείται για να αποφευχθεί η αιματοχυσία στην Γάζα είναι να ανοίξει ένας διάδρομος ασφαλείας στο μεθοριακό πέρασμα της Ράφα, απ’ όπου θα μπορέσουν οι Παλαιστίνιοι άμαχοι να μετακινηθούν μαζικά προς την Αίγυπτο. Λύση την οποία συζητούν οι Αμερικανοί με τους Ισραηλινούς και τους Αιγύπτιους.

Σύμφωνα με αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας, τις οποίες επικαλείται το Al Jazeera, το Κάιρο δέχεται να ανοίξει ένα διάδρομο για να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα, αλλά απορρίπτει την πρόταση για την υποδοχή προσφύγων.

Η Αίγυπτος δεν έχει επιτρέψει και στο παρελθόν, σε αντίστοιχες περιόδους κρίσης, τη μετακίνηση Παλαιστινίων προσφύγων από την Γάζα στο έδαφός της. Η πάγια θέση του Καϊρου είναι ότι το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι πρέπει να επιλύουν κρίσεις εντός των συνόρων τους και αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να διαφυλάξουν οι Παλαιστίνιοι το δικαίωμα στην απόκτηση δικού τους κράτους.

Ωστόσο ο αμερικανός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε πως οι ΗΠΑ διαβουλεύονται με τις δύο πλευρές για τη δημιουργία ενός ασφαλούς διαδρόμου για τους αμάχους από την Γάζα. Αυτές οι συζητήσεις συνεχίζονται, όπως δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, δήλωσε ότι «η Αίγυπτος είναι πρόθυμη να ανοίξει το πέρασμα της Ράφα για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, τροφίμων και φαρμάκων, αλλά η αστάθεια και η επέκταση της σύγκρουσης οδηγεί σε περαιτέρω δεινά και περισσότερους πρόσφυγες σε ασφαλείς περιοχές, μεταξύ αυτών και στην Ευρώπη». Ήταν ένα σαφές μήνυμα του Καΐρου προς τις Βρυξέλλες, ότι αν υπάρξει ροή προσφύγων στο αιγυπτιακό έδαφος, ο τελικός προορισμός τους θα είναι οι ευρωπαϊκές χώρες.

Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις ΗΠΑ, Ισραήλ, Αιγύπτου, Κατάρ και Τουρκίας

Το επιχείρημα με το οποίο η Αίγυπτος απορρίπτει την αμερικανική πρόταση είναι, όπως δήλωσε στο Reuters αιγυπτιακή πηγή, είναι ότι «έτσι θα διαφυλαχθεί το δικαίωμα των Παλαιστινίων να κρατήσουν ανοιχτό το θέμα τους και τη δική τους γη».

Παλαιστίνιοι πρόσφυγες ζουν σε καταυλισμούς σε αρκετές αραβικές χώρες, ως απόγονοι εκείνων που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στον πόλεμο μετά τη δημιουργία του ισραηλινού κράτους. Οι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν ότι σε όποια οριστική ειρηνευτική συμφωνία θα πρέπει να προβλέπεται το δικαίωμα αυτών των προσφύγων να επιστρέψουν, κάτι που απορρίπτει το Ισραήλ.

Αντίθεση στην αμερικανική ιδέα μαζικής εκκένωσης της Γάζας εκφράζουν και τα Ηνωμένα Έθνη. Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Στέφαν Ντούζαριτς, δήλωσε ότι «οι άμαχοι πρέπει να προστατευθούν. Δεν θέλουμε να δούμε μια μαζική έξοδο των κατοίκων της Γάζας».

Σύμφωνα με αιγυπτιακές πηγές, τις οποίες επικαλείται το Al Jazeera, γίνονται επαφές μεταξύ Αιγύπτου, ΗΠΑ, Κατάρ και Τουρκίας για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω του μεθοριακού περάσματος της Ράφα, για την κάλυψη των αναγκών των αμάχων. Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, επιβεβαίωσε ότι γίνεται προεργασία για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά δεν ανέφερε λεπτομέρειες.

«Τους προειδοποίησαν», λένε οι Αμερικανοί

Την ίδια ώρα αποκαλύπτεται ότι το επίπεδο συνεννόησης της Αιγύπτου με το Ισραήλ είναι τέτοιο που το Κάιρο είχε προειδοποιήσει το Ισραήλ για πιθανή σοβαρή κρίση, τρεις μέρες πριν από την εισβολή της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος. Η αποκάλυψη έγινε σε πάνελ του αμερικανικού κογκρέσου και στη συνέχεια ενημερώθηκαν σχετικώς οι δημοσιογράφοι από τον επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικλ ΜακΚόουλ.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Νετανιάχου, χαρακτήρισε «απολύτως ψευδείς» αυτές τις πληροφορίες.

«Γνωρίζουμε ότι η Αίγυπτος είχε προειδοποιήσει τους Ισραηλινούς τρεις μέρες νωρίτερα ότι κάποιο τέτοιο γεγονός θα μπορούσε να συμβεί», δήλωσε ο Μάικλ ΜακΚόουλ στους δημοσιογράφους, μετά την κεκλεισμένων των θυρών σύσκεψη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, όπου τα μέλη της ενημερώθηκαν από αξιωματούχους της αντικατασκοπείας. «Δεν θέλω να υπεισέλθω σε διαβαθμισμένα θέματα, αλλά η προειδοποίηση έγινε», δήλωσε ο ρεπουμπλικανός βουλευτής.

Τι λέει η αιγυπτιακή πλευρά

Από την πλευρά της Αιγύπτου, αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών δήλωσε στο πρακτορείο Associated Press, ότι το Κάιρο είχε κατ’ επανάληψη προειδοποιήσει τους Ισραηλινούς ότι «κάτι μεγάλο» σχεδιαζόταν στη Γάζα.

«Τους είχαμε προειδοποιήσει ότι θα γινόταν έκρηξη και πολύ σύντομα και ότι θα ήταν πολύ μεγάλη. Αλλά δεν εκτίμησαν σωστά τις προειδοποιήσεις», δήλωσε ο αξιωματούχος, που μίλησε στο Associated Press υπό τον όρο της ανωνυμίας. Κατά την ίδια πηγή, οι Ισραηλινοί υποτίμησαν τον κίνδυνο ενός σοβαρού γεγονότος στην Γάζα και εστίαζαν την προσοχή τους στη Δυτική Όχθη.

Διαβάστε επίσης:

Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ σε ΝΑΤΟ: «Θα είναι μακρύς και δύσκολος πόλεμος»

Πόλεμος στο Ισραήλ: Πώς η εμπλοκή της Χεζμπολάχ θα μπορούσε να αλλάξει τις ισορροπίες

Κόλαση πυρός στη Μέση Ανατολή – Το Ισραήλ χτυπά τώρα και αεροδρόμια στη Συρία

Keywords
Τυχαία Θέματα