Γάζα: Ισραηλινό «τελεσίγραφο» στους αμάχους για εκκένωση – «Σκοτώσατε ομήρους με τους βομβαρδισμούς», απαντά η Χαμάς (videos)

Αντίστροφη μέτρηση για τη χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς το πρωί το Ισραήλ διέταξε 1,1 εκατ. κατοίκους να εγκαταλείψουν την περιοχή μέσα στις επόμενες ώρες.

Η Χαμάς κάλεσε τους αμάχους να αγνοήσουν το τελεσίγραφο ενώ τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν να ακυρωθεί η εντολή.

Χαμάς: Νεκροί ομηροι από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Λίγο αργότερα, η ένοπλη πτέρυγα της

Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Αλ-Κάσαμ, ανέφεραν σε δήλωση που εξέδωσαν πως τις τελευταίες 24 ώρες 13 όμηροι σκοτώθηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα εναντίον της Γάζας.

Στη δήλωση αναφέρεται ότι έξι από τους ομήρους σκοτώθηκαν σε επιδρομές σε δύο διαφορετικές τοποθεσίες στη βόρεια περιφέρεια και άλλοι επτά έχασαν τη ζωή τους σε πλήγματα σε τρεις τοποθεσίες στην περιφέρεια της Γάζας.

Τελεσίγραφο εκκένωσης

Νωρίτερα σήμερα, ο στρατός του Ισραήλ διέταξε την κατεπείγουσα απομάκρυνση μέσα σε 24 ώρες «όλων των αμάχων» από την πόλη της Γάζας, την έβδομη ημέρα του πολέμου του εναντίον της Χαμάς, του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος που ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε πως θα «συντρίψει».

IDF announcement sent to civilians of Gaza City:

The IDF calls for the evacuation of all civilians of Gaza City from their homes southwards for their own safety and protection and move to the area south of the Wadi Gaza, as shown on the map.

The Hamas terrorist organization…

Israel Defense Forces (@IDF) October 13, 2023

Ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός «διατάσσει την εκκένωση όλων των αμάχων από τα σπίτια τους στην πόλη προς νότο, για την ασφάλειά τους και την προστασία τους», ανέφερε σε ανακοινωθέν του που έδωσε στη δημοσιότητα το ξημέρωμα.

EXCLUSIVE: Operational update by IDF Spokesperson @jconricus as the war against Hamas continues. https://t.co/MFAOiCSssH

Israel Defense Forces (@IDF) October 13, 2023

Οι άμαχοι καλούνται «να μεταβούν στον τομέα νότια του Ουάντι Γάζα», μικρού ποταμού στο νότιο τμήμα της πόλης της Γάζας. «Δεν θα επιτραπεί να επιστρέψετε στην πόλη της Γάζας παρά με νεότερο ανακοινωθέν», πρόσθεσε.

Israel is currently carrying out a MASSIVE airstrike on Gaza. pic.twitter.com/yqi0zBzfue

— Censored Men (@CensoredMen) October 12, 2023

Μερικές ώρες νωρίτερα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε, έπειτα από συνάντησή του με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, να αφανίσει τη Χαμάς, που βρίσκεται στην εξουσία στον παλαιστινιακό θύλακα από το 2007.

«Όπως συνετρίβη το Νταές, θα συντριβεί και η Χαμάς», πρόσθεσε ο κ. Νετανιάχου, αναφερόμενος στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Δηλώσεις που άφησαν να εννοηθεί πως πλησιάζει η έναρξη χερσαίας επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας.

BBC team, while reporting from Gaza, encounters dozens of their friends and neighbors among the injured and deceased at Al-Shifa Hospital. pic.twitter.com/sZBS5RhodJ

— Clash Report (@clashreport) October 12, 2023«Αγνοήστε την εντολή» λέει η Χαμάς

Το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα ωστόσο κάλεσε τους κατοίκους να αγνοήσουν την προειδοποίηση του Ισραήλ να μετακινηθεί ολόκληρος ο πληθυσμός του βόρειου τμήματος της Λωρίδας προς νότιες περιοχές.

Ο Σαλάμα Μαρούφ, επικεφαλής του γραφείου Τύπου της Χαμάς στη Γάζα, δήλωσε πως η προειδοποίηση για απομάκρυνση του πληθυσμού είναι μια απόπειρα του Ισραήλ «να μεταδώσει και να περάσει ψευδή προπαγάνδα, με στόχο να σπείρει σύγχυση μεταξύ των κατοίκων και να βλάψει την συνοχή του εσωτερικού μετώπου μας».

Israeli forces are preparing for a possible ground offensive in the Gaza Strip following terror attacks by the Palestinian Islamist militant group Hamas.

What would such an operation look like, and what would it mean for Gaza's residents — and for the hostages being held there? pic.twitter.com/kTC2aW7kIK

— DW News (@dwnews) October 12, 2023

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Καλούμε τους πολίτες μας να μην ασχοληθούν μ’ αυτές τις απόπειρες, που εντάσονται στο πλαίσιο του ψυχολογικού πολέμου».

ΟΗΕ: Να ακυρωθεί η διαταγή

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι ενημερώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό πως κάπου 1,1 εκατ. Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας διατάχθηκαν να μετακινηθούν προς τον νότιο τομέα του θύλακα εντός 24 ωρών κι απηύθυναν έκκληση να «ακυρωθεί» η διαταγή αυτή.

«Τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο χωρίς καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες», τόνισε Στεφάν Ντουζαρίκ, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, του Αντόνιο Γκουτέρες, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Gaza is on the brink of running out of food, water, electricity and critical supplies, the UN warns, as the humanitarian crisis worsens in the strip.

Israel has ordered a "complete siege" of the Palestinian territory after unprecedented terror attacks by Hamas militants. pic.twitter.com/zNiEAGx4Hz

— DW News (@dwnews) October 12, 2023

«Τα Ηνωμένα Έθνη απευθύνουν σθεναρή έκκληση οποιαδήποτε τέτοια διαταγή, αν επιβεβαιωθεί, να ακυρωθεί προκειμένου να αποφευχθεί να μεταμορφωθεί αυτή που είναι ήδη τραγωδία σε καταστροφή», πρόσθεσε.

Κατά τον Ντουζαρίκ, η διαταγή αφορά τους πάντες ανεξαιρέτως, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού του ΟΗΕ και χιλιάδων ανθρώπων που έχουν βρει καταφύγιο σε εγκαταστάσεις του διεθνούς οργανισμού, κυρίως σχολεία, κέντρα υγείας και κλινικές.

«Ντροπή»

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, ο Γκιλάντ Ερντάν, χαρακτήρισε «ντροπή» την αντίδραση του διεθνούς οργανισμού κατηγορώντας τις υπηρεσίες του ότι «για χρόνια κάνουν τα στραβά μάτια» στη χρήση του άμαχου πληθυσμού ως ασπίδας και πολιτικών υποδομών για αποθήκευση όπλων.

As Gaza moved closer to a humanitarian catastrophe with the death toll rising and vital supplies running low, Israel massed tanks on the enclave’s border and said there would be no pause in its siege of the Gaza Strip until all its hostages were freed https://t.co/88CZk1lMrC pic.twitter.com/e7QzXg0Cdb

Reuters (@Reuters) October 13, 2023

«Αντί να σταθεί στο πλευρό του Ισραήλ πολίτες του οποίου σφαγιάστηκαν από τη Χαμάς και παρ’ όλ’ αυτά προσπαθεί να αποτρέψει το να πάθουν κακό άμαχοι, (ο ΟΗΕ) του κάνει κήρυγμα», πρόσθεσε ο πρεσβευτής.

Στο Ισραήλ ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν έφτασε σήμερα στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP, για επίσκεψη σε ένδειξη αλληλεγγύης στο Ισραήλ, το οποίο τελεί ακόμη υπό το σοκ της πρωτοφανούς για το εβραϊκό κράτος πολυαίμακτης επίθεσης που εξαπέλυσε το Σάββατο το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στο έδαφός του.

Ο Όστιν αναμένεται να έχει συνάντηση κυρίως με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ κατά την επίσκεψή του, η οποία γίνεται την επομένη αυτής του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Η επίσκεψη του Όστιν έχει στόχο να υπογραμμίσει «την ακλόνητη υποστήριξη των ΗΠΑ στον λαό του Ισραήλ και τη δέσμευσή τους για να διαθέτει το Ισραήλ ό,τι χρειάζεται για να αμυνθεί», αναφέρει το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του.

Ο Όστιν θα παρευρεθεί στην παράδοση μέρους της στρατιωτικής βοήθειας που απεστάλη από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ.

Στη νότια Γάζα η UNRWA

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) ανακοίνωσε σήμερα ότι μετέφερε το επιχειρησιακό της κέντρο και το διεθνές προσωπικό της στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας προκειμένου να μπορέσει να συνεχίσει τις ανθρωπιστικές της δραστηριότητες και να υποστηρίξει το προσωπικό της και τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

UNRWA relocated its central operations centre + international staff to the south to continue its humanitarian operations and support to its staff and Palestine Refugees in #Gaza
We urge the Israeli Authorities to protect all civilians in @UNRWA shelters including schools.

— UNRWA (@UNRWA) October 13, 2023

«Καλούμε τις ισραηλινές αρχές να προστατεύσουν όλους τους αμάχους που βρίσκονται στα καταφύγια της UNRWA περιλαμβανομένων των σχολείων», ανέφερε η υπηρεσία στην πλατφόρμα X.

Χιλιάδες νεκροί και εκτοπισμένοι

Από την έναρξη των εχθροπραξιών, την 7η Οκτωβρίου, με την έφοδο της Χαμάς, πάνω από 1.300 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχασαν τη ζωή τους στο Ισραήλ. Στη Λωρίδα της Γάζας, τα μαζικά ισραηλινά πλήγματα σε αντίποινα έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 1.500 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων πολλών αμάχων, κατά τις τοπικές αρχές.

Την 7η Οκτωβρίου τα χαράματα, την τελευταία ημέρα της εβραϊκής γιορτής Σουκότ («της Σκηνοπηγίας»), εκατοντάδες μαχητές της Χαμάς μπήκαν στο Ισραήλ από γη, θάλασσα και αέρα, και σκότωσαν πάνω από χίλιους ανθρώπους, στους δρόμους, στα σπίτια τους, σε φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής, σε στρατιωτικές βάσεις, σπέρνοντας τρόμο κάτω από έναν καταιγισμό ρουκετών. Οι μαχητές του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος οδήγησαν στη Λωρίδα της Γάζας δεκάδες ομήρους.

Μετά την επίθεση, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως βρήκε 1.500 πτώματα μελών της Χαμάς.

Το κίνημα ανέφερε πως απήγαγε δεκάδες Ισραηλινούς, αλλοδαπούς και ανθρώπους με διπλή υπηκοότητα. Οι ισραηλινές αρχές κάνουν λόγο για 150 ομήρους, την ώρα που εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν ακόμη αγνοούμενοι και μένουν να αναγνωριστούν ακόμη πολλά πτώματα.

Το Ισραήλ αντέδρασε κηρύσσοντας πόλεμο για να καταστρέψει τη Χαμάς. Ο Τσαχάλ ανέφερε χθες πως από το Σάββατο έριξε στη Λωρίδα της Γάζας κάπου 6.000 βόμβες, ή συνολικά 4.000 τόνους εκρηκτικών.

Στον παλαιστινιακό θύλακα ακούγονται εκρήξεις ακατάπαυστα. «Γιατί; Δεν κάναμε τίποτα!», ούρλιαζε άνδρας κρατώντας στα χέρια το πτώμα συγγενούς του, που είχε μόλις βγάλει από τα συντρίμμια κτιρίου σε συνοικία που βομβαρδίστηκε.

Πάνω από 423.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Λωρίδα της Γάζας εξαιτίας των βομβαρδισμών, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, που απηύθυνε έκκληση για δωρεές 294 εκατ. δολαρίων ώστε να ανταποκριθεί στις «επείγουσες ανάγκες» στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα για να συζητήσει την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας. Την 8η Οκτωβρίου, στην πρώτη συνεδρίασή του μετά την επίθεση της Χαμάς, δεν μπόρεσε να υπάρξει ομοφωνία ώστε να εκδοθεί κοινή καταδικαστική απόφαση.

Διαβάστε επίσης:

Κολομβία: «Το τέρας της Χένοβας» που σκότωσε και βίασε πάνω από 170 παιδιά πέθανε στη φυλακή

Νύχτα κόλασης στη Λωρίδα της Γάζας – Τελεσίγραφο από Ισραήλ προς 1,1 εκατ. Παλαιστινίους: «Φύγετε εντός 24 ωρών» (Video)

Η σκακιέρα στη Μέση Ανατολή – Πώς αλλάζει μετά την επιδρομή της Χαμάς και τα ισραηλινά αντίποινα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γάζα, Αγνοήστε, Χαμάς, – Αντίστροφη,gaza, agnoiste, chamas, – antistrofi