Πίτα σιροπιαστή, γεμιστή με λουκούμια και καρυδόψιχα

Ένα πρωτότυπο, ντελικάτο επιδόρπιο, κατάλληλο για τον απογευματινό καφέ, που θα κλέψει τις εντυπώσεις. Αποτελείται από φύλλα κρούστας που γεμίζονται με μια βάση σαν κέικ και εμπλουτίζονται με έναν συνδυασμό πολύχρωμων λουκουμιών σε διάφορες γεύσεις και τριμμένη καρυδόψιχα. Τα φύλλα τυλίγονται και τοποθετούνται στο ταψί σε σχήμα σαλίγκαρου και αφού ψηθούν, σιροπιάζονται ελαφρά. Χάρη στη βάση κέικ το σιρόπι απορροφάται καλύτερα και το επιδόρπιο γίνεται μαλακό και ζουμερό,

χωρίς όμως να λιγώνει.

Υλικά για τη Συνταγή

Για την γέμιση και την πίτα

1 πακέτο φύλλα κρούστας

3 αυγά

150 γραμμάρια ζάχαρη

150 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ.

½ φακελάκι μπέικιν πάουντερ

50 ml σπορέλαιο

100 γραμμάρια καρυδόψιχα, τριμμένη

Χρωματιστά λουκούμια σε διάφορες γεύσεις, κομμένα σε φέτες, κατά μήκος

Λιωμένο βούτυρο, για τα φύλλα

Για το σιρόπι

300 ml νερό

300 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική

1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Λίγο χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

1.Αρχικά, ετοιμάστε τη γέμιση. Σε ένα μπολ χτυπήστε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν, βάλτε το αλεύρι στο οποίο έχετε ρίξει το μπέικιν πάουντερ και συμπληρώστε το μίγμα με το σπορέλαιο. Ανακατέψτε και αφήστε τη ζύμη στην άκρη.

2.Πάρτε δύο φύλλα κρούστας βουτυρώστε τα ενδιάμεσα, βάλτε μερικές κουταλιές γέμισης και απλώστε την σε όλο το πάνω φύλλο, πασπαλίστε με τα τριμμένα καρύδια και στρώστε στην άκρη του φύλλου τις λωρίδες λουκουμιών, κομμένες, κατά μήκος. Τυλίξτε σε ρολό και τοποθετήστε το σε ένα ταψί που έχετε λαδώσει, στο κέντρο του, σχηματίζοντας έναν σαλίγκαρο.

3.Κάντε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας, τοποθετώντας τα κυκλικά στο ταψί.

4.Βουτυρώστε την επιφάνεια γενναιόδωρα και ψήστε την πίτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ψηθεί καλά η γέμιση και να ροδίσει εξωτερικά το φύλλο.

5.Στο μεταξύ ετοιμάστε το σιρόπι ρίχνοντας το νερό, τη ζάχαρη, τη βανίλια και το χυμό λεμονιού σε μια κατσαρόλα. Αφήστε να πάρει μια βράση και βράστε για λίγο ακόμα, ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη.

6.Περιχύστε με το ζεστό σιρόπι την πίτα που έχει κρυώσει και αφήστε να μουλιάσει καλά. Σερβίρετε σε κομμάτια.

Συμβουλή

-Μπορείτε να κάνετε την πίτα σε σχήμα σαλιγκαριού ή να σχηματίσετε ρολά κατά μήκος του ταψιού που θα κόψετε έπειτα σε φλογέρες.

-Αφού το σιροπιάσετε, μην βιαστείτε να το φάτε. Δώστε του αρκετό χρόνο να απορροφηθεί και να γίνει ζουμερό. Και φυσικά ακολουθήστε τον κανόνα που ισχύει για το σιρόπιασμα του μπακλαβά, δηλαδή ζεστό σιρόπι σε κρύα πίτα ή κρύο σιρόπι σε ζεστή πίτα.

Διαβάστε επίσης:

Χοιρινά φιλετάκια με κονιάκ και πιπεράτη σάλτσα

Μηλόπιτα Νορμανδίας με ένα συστατικό έκπληξη

Μπουκίτσες κοτόπουλου με αρακά

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πίτα,pita