Υπό έλεγχο, αλλά με ανησυχίες

Την προτροπή του πρωθυπουργού όσοι βουλευτές διαφωνούν με το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο να απέχουν από την ψηφοφορία – χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη στάση αυτή αξιοπρεπή – ακολούθησε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο οποίος ενημέρωσε τους συναδέλφους του στο Υπουργικό ότι, παρά τις σοβαρές αντιρρήσεις του, αποφάσισε να απέχει από την ψηφοφορία αντί να συμμετάσχει στην ψηφοφορία

και να καταψηφίσει.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου σχολίαζαν μάλιστα πως «ο κ. Βορίδης είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις του για το συγκεκριμένο θέμα πριν γίνει υπουργός. Συνεπώς για τον κ. Βορίδη δεν υπάρχει ζήτημα παραμονής του στο Υπουργικό Συμβούλιο». Για τους υφυπουργούς οι ίδιες πηγές του Μαξίμου ανέφεραν πως «δεν είναι μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Αφήστε να δούμε τι θα πράξουν στην ψηφοφορία…».

Χωρίς παρατράγουδα

Με αυτό τον τρόπο λοιπόν και χωρίς παρατράγουδα έληξε το θέμα Βορίδη, αν και πολλοί ισχυρίζονται ότι το Μέγαρο Μαξίμου γνώριζε την απόφαση του υπουργού Επικρατείας, καθώς είχε συζητήσει το θέμα εδώ και μέρες με τον πρωθυπουργό. Άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε επαφή και με τον Κώστα Κυρανάκη προκειμένου να τον μεταπείσει να μην καταψηφίσει το σχετικό νομοθέτημα αλλά απλώς να απέχει…

Μόνο η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρία Κεφάλα, η οποία είναι και κόρη ιερέα, εμφανίζεται σε επίπεδο υφυπουργών να επιμένει ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο. Οι πληροφορίες λένε ότι η ίδια ετοιμάζει τις βαλίτσες της για την έξοδό της από την κυβέρνηση, στελέχη του κυβερνώντος κόμματος υποστηρίζουν ωστόσο ότι δεν αποκλείεται να βρεθεί λύση και σε αυτό το θέμα αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης την αντιμετωπίσει ως απλή βουλευτή.

Πάντως ένα καλό νέο για τον πρωθυπουργό ήταν και το ότι στις ομιλίες τους οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης τάχθηκαν στις ομιλίες τους υπέρ του κυβερνητικού νομοσχεδίου.

Οι πληροφορίες λένε ότι το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια αναμένεται να βγει μέσα στις επόμενες ώρες σε διαβούλευση και ο στόχος είναι να έχει ψηφιστεί 12 έως 13 Φεβρουαρίου. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές λένε ότι σε αυτό το σημείο ο πρωθυπουργός φαίνεται να αστειεύτηκε και να είπε ότι «και 14 να γίνει (σημ.: του Αγίου Βαλεντίνου) θα έχει έναν συμβολισμό»!

Τι περιλαμβάνει

Να σημειωθεί πως ο πρωθυπουργός ποντάρει στις προβλέψεις του ν/σ/ για να καμφθούν οι αντιδράσεις.

Στο ζήτημα της τεκνοθεσίας – όπου εκδηλώνονται οι πιο ισχυρές αντιδράσεις – δεν θα αναγνωρίζεται ως δικαίωμα στα ομόφυλα ζευγάρια ανδρών η ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή μέσω παρένθετης μητέρας, κάτι που είχε εκφράσει ως επιθυμία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης. Για την ώρα παραμένει γρίφος το αν η απαγόρευση θα συμπεριλάβει και τα ομόφυλα ζευγάρια γυναικών, από τη στιγμή που οι γυναίκες έχουν ήδη δικαίωμα στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Θα αναγνωρίζονται, ωστόσο, τα παιδιά που γεννήθηκαν στο εξωτερικό και όσα θα γεννηθούν και με παρένθετη μητέρα, επίσης στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα η επιλογή αυτή απαγορεύεται, αλλά, αν ένα ζευγάρι βγει στο εξωτερικό και αποκτήσει παιδί με παρένθετη μητέρα, το ελληνικό κράτος θα το αναγνωρίσει.

Οι δε γονείς θα δηλώνονται ως «πατέρας – πατέρας» ή «μητέρα – μητέρα» και όχι με τους προσδιορισμούς «γονέας 1» ή «γονέας 2». Επιπλέον το νομοσχέδιο θα αναγνωρίζει ίσα δικαιώματα σε ομόφυλα ζευγάρια, θα εξαιρεί όμως τα διεμφυλικά άτομα ή όσα δηλώνουν «τρίτο φύλο», ενώ θα αναγνωρίζεται αυτόματα ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών που παντρεύτηκαν στο εξωτερικό, αν και θα κληθούν να επιλέξουν αν θα κρατήσουν τον γάμο τους ή το σύμφωνο συμβίωσης που θα κάνουν στην Ελλάδα.

Η Ιερά Σύνοδος

Στην εισήγησή του πάντως ο Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην ισότητα στον γάμο, είπε ότι με αυτήν επιδιώκεται η ισοτιμία όλων των πολιτών και η προστασία των παιδιών των ομόφυλων γονέων.

«Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν παιδιά ενός κατώτερου θεού» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι σέβεται απόλυτα τις θέσεις της Εκκλησίας, αλλά «αναφερόμαστε σε επιλογές της πολιτείας, όχι σε θεολογικές πεποιθήσεις». Υπενθύμισε δε ότι και παλαιότερα υπήρξαν διαφορετικές αντιλήψεις μεταξύ πολιτείας και Εκκλησίας, όπως για το ζήτημα της καύσης των νεκρών, αλλά αποδείχθηκε ότι η κοινωνία ήταν ώριμη και τα θέματα αυτά δεν έβλαψαν την κοινωνία.

Η θέση της Εκκλησίας, η οποία εκφράστηκε με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου και είναι ιδιαίτερα σκληρή απέναντι στο νομοθέτημα, έχει φέρει μεγάλο προβληματισμό στο κυβερνών κόμμα.

Να θυμίσουμε ότι η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφάσισε την Τρίτη ομόφωνα πως διαφωνεί με τον γάμο και την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, ενώ τα μέλη του Σώματος, σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εξέδωσαν, αποφάσισαν, μεταξύ άλλων, να σταλούν επιστολές προς τους βουλευτές, να διαβαστεί στους ναούς στις 4 Φεβρουαρίου εγκύκλιος με τις θέσεις της Εκκλησίας και να μοιραστεί σχετικό φυλλάδιο, ενώ θα εξουσιοδοτηθούν οι μητροπολίτες κάθε επαρχίας να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την ενημέρωση του ποιμνίου και την προάσπιση της οικογένειας.

Η αλήθεια είναι ότι το Μέγαρο Μαξίμου αιφνιδιάστηκε καθώς περίμενε ότι η καλή σχέση ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο θα έπαιζε τον ρόλο της. Αυτό που, όπως φαίνεται, δεν υπολόγισαν τα κυβερνητικά στελέχη είναι ο σκληρός πυρήνας των ιεραρχών, ο οποίος είναι ιδιαίτερα δραστήριος εν όψει της διαδοχής στην ηγεσία της Εκκλησίας, όποτε αυτή δρομολογηθεί.

Πρόβλημα η περιφέρεια

Η υποτιθέμενη ψύχραιμη στάση πολλών στελεχών της κυβέρνησης, οι οποίοι επιμένουν ότι περίμεναν σκληρή αντιμετώπιση του νομοθετήματος από την πλευρά της Εκκλησίας, έχει να κάνει περισσότερο με το γεγονός ότι θέλουν να δείξουν ότι δεν αιφνιδιάστηκαν παρά με την ουσία της ιστορίας.

Οι πιο ρεαλιστές λένε ωστόσο ότι, εάν η Εκκλησία κάνει πράξη τα όσα έχει πει, τότε τα πράγματα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολα για την κυβέρνηση, καθώς πολλοί βουλευτές θα πιεστούν και τελικά τα «όχι» μπορεί να γίνουν πιο πολλά από τα «παρών». Στην περιφέρεια ιδιαίτερα, όπου υπάρχουν προσωπικές σχέσεις και η Εκκλησία παίζει σημαντικό ρόλο στις τοπικές κοινωνίες, τα πράγματα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολα.

Ακόμα οι παραινέσεις από άμβωνος και η μεγιστοποίηση του θέματος μέσα από κηρύγματα και νουθεσίες θα παίξουν και αυτά τον ρόλο τους στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Όλα αυτά τη στιγμή που η κυβέρνηση εμφανιζόταν να πιστεύει ότι το θέμα απασχολεί μόνο τους πολίτες των μεγάλων αστικών κέντρων και τους άμεσα ενδιαφερόμενους.

Φυσικά υπάρχουν και η άλλη άποψη, η οποία υποστηρίζει ότι όσο πιο γρήγορα κατατεθεί το νομοσχέδιο τόσο καλύτερα θα είναι για την κυβέρνηση, δεδομένου οι επόμενες κάλπες – αυτές των ευρωεκλογών – θα είναι μακριά και το θέμα θα έχει ξεχαστεί…

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης σε επενδυτικό roadshow στη Νέα Υόρκη: «Η δέσμευσή μου είναι “γκάζι” για τις μεταρρυθμίσεις» (photos)

Politico για Τέμπη: Η κυβέρνηση προστάτεψε τον Κώστα Καραμανλή – Απέτρεψε τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής

Ένα ιερατείο τυφλά εκδικητικό

Keywords
Τυχαία Θέματα
Υπό,ypo