Πετρέλαιο: Φλερτάρει με τα 100 δολάρια το βαρέλι – Αγωνιούν καταναλωτές και τραπεζίτες (Photos)

Με τα 100 δολάρια το βαρέλι φλερτάρει για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν ένα χρόνο το πετρέλαιο προκαλώντας νέους πονοκεφάλους στους κεντρικούς τραπεζίτες, αφού παρά την τακτική του ακριβού χρήματος βλέπουν τις πληθωριστικές πιέσεις να επιμένουν.

Το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ έφτασε το πρωί στα 95 δολάρια, που είναι η υψηλότερη τιμή από τον Νοέμβριο του 2022.

Οι

ανοδικές τάσεις τροφοδοτούνται από τις ανησυχίες για προβλήματα εφοδιασμού της αγοράς, μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας για μείωση της παραγωγής μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η Κάιλι Ρόντα, αναλύτρια της capital.com, λέει ότι «παρότι τεχνικά υπάρχει αγοραστική επάρκεια, η συγκυρία ανατροπής της ισορροπίας προκαλείται από συνδυασμό παραγόντων ως προς τον εφοδιασμό και την ζήτηση της αγοράς, που υποστηρίζουν το ράλι.

Αλλά η μεγάλη ιστορία εδώ είναι η αναμενόμενη μείωση της παραγωγής την οποία προανήγγειλαν την περασμένη εβδομάδα τα μέλη του OPEC+».

Το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών κρατών προανήγγειλε ότι θα αποσυρθούν περίπου 3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως από την αγορά μέχρι το τέλος του χρόνου.

Έτσι οι αγορές βλέπουν το νέο ράλι της τιμής του μαύρου χρυσού, που αλυσιδωτά επηρεάζει την αξία των ομολόγων, ιδιαίτερα των μακροπρόθεσμων και προφανώς επιβαρύνει το χρέος ιδιαίτερα των πιο αδύναμων οικονομιών.

Aπό τα 80 στα 130 δολάρια

Το Μπρεντ στις αρχές του 2022 ήταν κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, αλλά μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ανέβηκε μέχρι τα 130 δολάρια, προκαλώντας την έκρηξη πληθωρισμού

Ακολούθησε μία περίοδος αποκλιμάκωσης της τιμής, αλλά από το τέλος Ιουνίου παρατηρούνται και πάλι ανοδικές τάσεις, γεγονός που θα αποτυπωθεί και στις τιμές του πετρελαίου ενόψει του χειμώνα.

Οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου καθιστούν πιο επίμονο τον πληθωρισμό, σε μία περίοδο που οι κεντρικοί τραπεζίτες τείνουν να κλείσουν τον κύκλο των αυξήσεων στα επιτόκια που άνοιξε ακριβώς για να ελεγχθεί ο πληθωρισμός..

Κατά τον Μπιάρν Σκίελντροπ, αναλυτή της SEB, η πορεία του πετρελαίου προς τα 100 δολάρια το βαρέλι μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ζήτηση στις αγορές.

«Το θέμα είναι ότι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία ελέγχουν αυστηρά την αγορά», επισήμανε ο Σκίελντροπ εκτιμώντας ότι είναι πιθανή η υπέρβαση της τιμής των 100 δολαρίων το βαρέλι «αφού χρειάζεται μόνο κάποιος θόρυβος για να ξεπεραστεί το όριο αυτό».

Διαβάστε επίσης

Τουρκία: Νεκρά τέσσερα μέλη του PKK σε επιχείρηση στο Ντιγιάρμπακιρ

Μπίλι Μίλερ: «Έφυγε» σε ηλικία 43 ετών ο ηθοποιός

Ουκρανία: Εκρήξεις στην πόλη Λβιβ από νυχτερινή ρωσική αεροπορική επιδρομή -Ένας τραυματίας

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πετρέλαιο, Φλερτάρει, 100, – Αγωνιούν, Photos,petrelaio, flertarei, 100, – agonioun, Photos