Περικυκλωμένη από τανκς και μπουλντόζες η Γάζα – Στόχος του Ισραήλ η «διχοτόμηση» και ο «ιστός της αράχνης»

Σφίγγει ο ισραηλινός κλοιός γύρω από τη Γάζα με ισραηλινά τανκς να εισβάλλουν στα περίχωρα της πόλης ενώ απέκοψαν έναν από τους κύριους δρόμους που συνδέουν το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας με το νότιο.

Το Ισραήλ «προωθείται σταδιακά σύμφωνα με το σχέδιο» στην Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε κατά την καθημερινή τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος

δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει δεκάδες ενόπλους της Χαμάς την νύκτα, αλλά αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την θέση των χερσαίων δυνάμεων του Ισραήλ, μετά την ανάρτηση φωτογραφιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν ισραηλινά άρματα μάχης να προωθούνται στην κεντρική οδική αρτηρία που διατρέχει την Λωρίδα της Γάζας από βορρά προς νότο.

Beneath the hospitals, schools, mosques, and homes in Gaza lies a horrific underworld of Hamas terrorism. In order to dismantle Hamas, we must dismantle their underground tunnels. pic.twitter.com/pHBUPUqzQR

Israel Defense Forces (@IDF) October 29, 2023

Oi Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) επιχειρούν να κόψουν στα δύο τη Γάζα, προκειμένου να διασπάσουν τις δυνάμεις της Χαμάς στη βόρεια Λωρίδα και την ίδια την Πόλη της Γάζας, από την υπόλοιπη περιοχή. Προοδευτικά θέλουν να καταστρέψουν τον «ιστό της αράχνης» δηλαδή τα δαιδαλώδη τούνελ της Χαμάς που «αιμοδοτούν» με όπλα και εφόδια την οργάνωση παρέχοντας κάλυψη και δυνατότητα αιφνιδιασμού.

Οι δυνάμεις που εισήλθαν στη λωρίδα συνάντησαν αντίσταση και πολλά μέλη της Χαμάς εκτιμάται ότι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις.

IDF Ground Operations in Gaza continued and expanded overnight:

An IAF aircraft—guided by ground forces—struck a Hamas post and the 20+ terrorist operatives in it.

Soldiers spotted armed terrorists and an anti-tank missile launching post near the Al-Azhar University and…

Israel Defense Forces (@IDF) October 30, 2023

Τα ισραηλινά στρατεύματα σκότωσαν τέσσερις αξιωματούχους της Χαμάς τις «τελευταίες ώρες», υποστήριξε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού (IDF). Οι μαχητές «κατέστρεψαν επίσης την υποδομή των τρομοκρατών» συμπεριλαμβανομένων θέσεων αντιαρματικών, δήλωσε ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

Νωρίτερα, κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν ότι ισραηλινά τανκς έχουν εισέλθει σε συνοικία στις παρυφές της πόλης της Γάζας και έχουν αποκλείσει την κεντρική οδική αρτηρία.

Δεκάδες τανκς έχουν φθάσει στις παρυφές της συνοικίας αλ-Ζεϊτούν, έχουν αποκλείσει την οδό Σαλαχεντίν και βάλλουν κατά κάθε οχήματος που κυκλοφορεί, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες. Αυτή η πρωθητική κίνηση του ισραηλινού στρατού ακολουθεί την σειρά των επιχειρήσεων διείσδυσης των χερσαίων δυνάμεων των τελευταίων ημερών στην Λωρίδα της Γάζας

Η συνοικία αλ-Ζεϊτούν βρίσκεται στον νοτιοανατολικό τομέα της πόλης της Γάζας. Σε κανονικούς καιρούς, ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 130.000 κατοίκους και είναι η μεγαλύτερη συνοικία της πόλης. Ομως η περιοχή όπου έχουν φθάσει τα ισραηλινά τανκς είναι αραιοκατοικημένη.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τα ισραηλινά άρματα μάχης και η αεροπορία βομβάρδισαν σε βάθος ενός χιλιομέτρου των κεντρικό οδικό άξονα, ανοίγοντας μεγάλους κρατήρες και αχρηστεύοντάς τον.

دبابة اسرائيلية تقصف سيارة من مسافة صفر بعد وصول الدبابات لشارع صلاح الدين#غزة_تباد_والرياض_تحتفل #غزة_الآن #غزة #فلسطين pic.twitter.com/uguxcMkWL7

— Khabar24 (@Khabar24net) October 30, 2023

Τα ισραηλινά τανκς έχουν αναπτυχθεί σε δύο ζώνες της οδού Σαλαχεντίν. Η μία ζώνη βρίσκεται στο ύψος της πλατείας «των Μαρτύρων», σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από τα σύνορα ανάμεσα στο Ισραήλ και την Λωρίδα της Γάζας και ή άλλη σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από την μεθόριο.

Οι αυτόπτες μάρτυρες δεν έκαναν λόγο για συγκρούσεις με ενόπλους της Χαμάς.

Δεκάδες κτίρια δυτικά του κεντρικού αυτού οδικού άξονα, της οδού Σαλαχεντίν, έχουν καταστραφεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς των τελευταίων ημερών.

צה"ל המשיך במהלך הלילה בהרחבת הפעילות הקרקעית ברצועת עזה.

בהיתקלויות עם מחבלים ברצועת עזה, חיסלו לוחמי צה"ל עשרות מחבלים אשר התבצרו במבנים וניסו לפגוע בכוחות. במהלך אחד מהאירועים, כלי טיס בהכוונת הלוחמים בשטח תקף מבנה כינוס של ארגון הטרור חמאס ובו מעל ל-20 מחבלים >> pic.twitter.com/IlGkMyoiSG

— דובר צה״ל דניאל הגרי – Daniel Hagari (@IDFSpokesperson) October 30, 2023

Ισραηλινά πλήγματα ισοπέδωσαν χθες τουλάχιστον δέκα πύργους στην συνοικία Ταλ-αλ-Χάουα, στον νοτιοδυτικό τομέα της πόλης Γάζας, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP (Γαλλικό Πρακτορείο).

Ισραηλινά πλήγματα προκάλεσαν επίσης ζημιές στην ίδια συνοικία σε νοσοκομείο ειδικευμένο στην αντιμετώπιση του καρκίνου που χρηματοδοτείται από την Τουρκία, δήλωσε στο AFP ο διευθυντής του Σόμπι Σέικ.

Weam Al-Hanoun, one of the first founders of the Jenin Brigade with martyr Jamil Al-Amouri, has ascended to martyrdom after being shot by the IOF during the ongoing clashes in Jenin. pic.twitter.com/oGZfE2McbQ

— O media (@OmediaTM) October 30, 2023

Εντωμεταξύ, επιδρομή στη Δυτική Όχθη, και συγκεκριμένα στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, ξεκίνησε αργά το βράδυ της Κυριακής ο ισραηλινός στρατός με δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα. Η επιδρομή περιγράφεται ως επιχείρηση «μεγάλης κλίμακας», με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA να αναφέρει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις εισήλθαν στην Τζενίν με περισσότερα από 100 στρατιωτικά οχήματα, ανάμεσά τους και δύο μπουλντόζες στρατιωτικού τύπου. Επίσης περικύκλωσαν τις περιοχές γύρω από το νοσοκομείο Ιμπν Σίνα.

#WATCH : The Israeli forces bulldozer removes and confiscates the Horse Roundabout, a landmark in the city of Jenin, and violent confrontations occur in the vicinity of Jenin Governmental Hospital. #WestBank #Palestine #GazaUnderAttack #WestBankUnderAttack #Israel #GazaWar… pic.twitter.com/jp8Hjpcrjy

— upuknews (@upuknews1) October 30, 2023

Το παλαιστινιακό πρακτορείο αναφέρει ότι τρία άτομα σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά στην Τζενίν, εν μέσω πληροφοριών για σφοδρές μάχες στην πόλη της Δυτικής Όχθης. Ένας εξ αυτών ο Wiam Hanoun, ο οποίος αναγνωρίζεται στο διαδίκτυο ως ιδρυτής του βραχίονα της Ισλαμικής Τζιχάντ, Ταξιαρχία Τζενίν. 

قوات الاحتلال تنفذ عمليات تدمير واسعة في جنين. pic.twitter.com/MohGcwv9YG

— شبكة قدس الإخبارية (@qudsn) October 30, 2023

Την ίδια ώρα, χιλιάδες άμαχοι εξακολουθούν να βρίσκονται στη βόρεια Γάζα. Όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Γάζα τουλάχιστον 8.306 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, συμπεριλαμβανομένων 3.457 παιδιών, σε ισραηλινά χτυπήματα στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.

Ο αριθμός των νεκρών στη Δυτική Όχθη αυξήθηκε σε 329 Παλαιστινίους από τον Ιανουάριο, συμπεριλαμβανομένων 121 θανάτων από τις 7 Οκτωβρίου, όπως ανέφερε σε ανακοίνωση το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας του για την εξάλειψη της Χαμάς από τη Γάζα, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι χτύπησε μερικές από τις σήραγγες κάτω από τον θύλακα που χρησιμοποιούνται από τους ισλαμιστές για τη μεταφορά όπλων και ανθρώπων χωρίς να εντοπίζονται από την ισραηλινή αεροπορική επιτήρηση. Ένας από τους ομήρους που απελευθερώθηκε πρόσφατα από τη Χαμάς περιέγραψε ότι τον έφεραν σε ένα βαθύ, υγρό υπόγειο δίκτυο σηράγγων, το οποίο ονόμασε «ιστό αράχνης». 

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στη Γάζα: Το δράμα του Σκωτσέζου πρωθυπουργού και η ετοιμότητα της SAS στην Κύπρο

Mάθιου Πέρι: Αποχαιρετώντας το πιο αστείο «Φιλαράκι» – «Όταν πεθάνω, να αναφέρετε το “Friends” μετά το “βοηθούσε ανθρώπους”»

Φρέντι Μπελέρης από τη φυλακή: Οι δικαστές διαστρεβλώνουν τον νόμο και αγνοούν διαδικαστικές προθεσμίες

Keywords
Τυχαία Θέματα