ΠΑΣΟΚ: Γιατί η κυβέρνηση φοβάται τον Χάρη Δούκα – Σκληρή σύγκρουση με τη Νέα Δημοκρατία

Με τις δημοσκοπήσεις παγιώνουν την εικόνα του ΠΑΣΟΚ ως κύριου αντιπάλου της Νέας Δημοκρατίας, στην Χαριλάου Τρικούπη συνεχίζουν τη σύγκρουση με τη «γαλάζια» παράταξη γιατί όπως λένε με όλα όσα συνέβησαν χθες «Ανάπλαση Αθήνα Α.Ε.» έχουν λάβει το μήνυμα για το πως θα κινηθούν στην Πειραιώς από εδώ και στο εξής. 

Με τον Χάρη Δούκα, να γίνεται σε λίγες μέρες ο νέος δήμαρχος Αθηναίων και με το χθεσινό επεισόδιο για την «Ανάπλαση

Αθήνας Α.Ε.» να είναι το πρώτο σε τόσο υψηλό επίπεδο είναι ξεκάθαρο – όπως λένε κορυφαία στελέχη του Κινήματος –  ότι στο ΠΑΣΟΚ παρατηρούν πως η κυβέρνηση ξεκίνησε τον πόλεμο στο δρόμο προς τις εκλογές. Όπως τονίζουν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη στο topontiki.gr το γεγονός ότι ο Χάρης Δούκας αποτελεί το πρώτο χτύπημα της κυβέρνησης στο ΠΑΣΟΚ εξηγείται από το γεγονός ότι «μετά από αρκετά χρόνια η Δημοκρατική Παράταξη επιστρέφει στην εξουσία». 

Η επιστροφή σε θέσεις εξουσίας μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν είναι «κάτι μικρό», όπως λένε, καθώς εξηγούν ότι δίνεται η ευκαιρία να παρουσιαστεί ένα μοντέλο εξουσίας στην τοπική κοινωνία, το οποίο θα επικροτηθεί από τους πολίτες αλλά θα έχει και χαρακτήρα «ταυτοτικό» για το κόμμα. Αυτό φοβάται η Νέα Δημοκρατία, τονίζουν και γι’ αυτό το λόγο μάλιστα επιτίθενται από τώρα στον Χάρη Δούκα και ετοιμάζονται να του κάνουν το «βίο αβίωτο».

«Το γεγονός ότι μέσω των αλλαγών στην «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε» ο οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος των έργων της πρωτεύουσας θα είναι σε κυβερνητικά χέρια δείχνει πως επιβεβαιώνονται τα όσα είχαν πει – προαναγγείλει οι «γαλάζιοι» Υπουργοί κατά τον προεκλογικό αγώνα για την αυτοδιοίκηση. Αυτά που έλεγαν για τα ΕΣΠΑ και τους δημάρχους που είναι διαφορετικοί από τους άλλους που δε ξέρουν να διαχειρίζονται χρήματα και έργα», τονίζει στο topontiki.gr κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Βγαίνει μπροστά ο Ανδρουλάκης 

Στην πολιτική υπεράσπιση του νεοεκλεγέντα δημάρχου και στενού συνεργάτη του Νίκου Ανδρουλάκη, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ βγήκε μπροστά και επιτέθηκε στην κυβέρνηση σφοδρά. «Τι φοβάται ο κ. Μητσοτάκης και τρεις μέρες πριν την ορκωμοσία του νέου δημάρχου παίρνει την εταιρεία; Τι φοβάται; Τον «Μεγάλο Περίπατο»; Ή μήπως επειδή ανακοίνωσε ήδη ο νεοεκλεγείς δήμαρχος ότι θα γίνει έλεγχος στην εταιρεία αυτή για τα έργα που έχουν εκτελεστεί; Τι φοβάται; Σας καλώ να αποσύρετε αυτή τη ντροπή. Είναι προσβολή για τον θεσμό της αυτοδιοίκησης. Είναι προσβολή για τον νέο δήμαρχο Αθηναίων. Είναι προσβολή για τη λαϊκή ετυμηγορία των Αθηναίων, που ψήφισαν αλλαγή σελίδας. Σεβαστείτε την αλλαγή σελίδας και αποσύρετε την τροπολογία -ντροπή, την τροπολογία που αποκαλύπτει ότι προτεραιότητά σας είναι η συγκάλυψη, το πελατειακό κράτος», είπε χθες από τη Βουλή ο Νίκος Ανδρουλάκης. 

Μάλιστα, στο «γιατί» η κυβέρνηση προχωράει σ’ αυτές τις αλλαγές ο Νίκος Ανδρουλάκης έδωσε μόνος του και την απάντηση: «Κι εμείς βάζουμε ένα μεγάλο ερωτηματικό: Γιατί; Απαντάμε, λοιπόν, στο γιατί. Γιατί προφανέστατα ενοχλείστε από αυτό που ήδη είπε ο νέος δήμαρχος της Αθήνας. Ότι θα ελέγξει όλα αυτά τα έργα, που ήταν εν τέλει και ο λόγος της ήττας του κ. Μπακογιάννη. Ιδιαίτερα ο «Μεγάλος Περίπατος» που τον έστειλε και στον μεγάλο περίπατο της αποχώρησης από τον δήμο της Αθήνας».

Από την μεριά του ο Χάρης Δούκας δήλωσε: Η σκανδαλώδης τροπολογία δεν πρέπει να περάσει. Η εταιρία του Δήμου Αθηναίων “Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.”, που έτρεξε τον “μεγάλο περίπατο” της Πανεπιστημίου, την Βασιλίσσης Όλγας και πολλά άλλα …έργα, αλλάζει χέρια «νύχτα”. Περνάει εξ ολοκλήρου στην Κυβέρνηση. Μέχρι τώρα, ο Δήμος της Αθήνας ορίζει ως Πρόεδρο της τον εκάστοτε Δήμαρχο Αθηναίων και η εκπροσώπηση του Δήμου είναι 7 από τα 11 μέλη στο ΔΣ (3 εκ των οποίων από την παράταξη του), ενώ ο Δήμαρχος υποδεικνύει και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο. Με τη χθεσινή νυχτερινή τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ, η κυβέρνηση πετάει έξω από το ΔΣ τόσο τον Δήμαρχο Αθηναίων από πρόεδρο του ΔΣ, όσο και τα μέλη του ΔΣ που προέρχονται από τον Δήμο. Σημειώνεται ότι στην αρχική μορφή του ο ν. 4539/2018 δεν προέβλεπε ότι πρόεδρος του ΔΣ είναι ο Δήμαρχος Αθηναίων. Προστέθηκε με νόμο της ΝΔ (άρθρο 59 ν. 4663/2020). 

Ο λόγος νομίζω είναι προφανής. Όπως και ο λόγος που καταργείται τώρα που άλλαξε η δημοτική αρχή. Πρόκειται για μια καθεστωτική αντιμετώπιση της πρωτεύουσας της χώρας, που δεν πρέπει να περάσει. Πρόκειται για μια άκρως καθεστωτική αντίληψη, που δεν διστάζει να  εκδικηθεί τους πολίτες της Αθήνας γιατί δεν εξέλεξαν τον εκλεκτό της Κυβέρνησης. 

Είναι προφανές επίσης πως με την απόφαση αυτή επιχειρείται να ματαιωθεί ο οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος που η νέα δημοτική αρχή προτίθεται να διενεργήσει στην εταιρεία αυτή και στα πεπραγμένα της. Καλώ τον Πρωθυπουργό να πάρει τώρα πίσω τη σκανδαλώδη αυτή τροπολογία».

Διαβάστε επίσης

Απόσυρση της τροπολογίας για την Ανάπλαση ΑΕ ζητάει η αντιπολίτευση

Νίκος Παππάς για έξωση στα Πετράλωνα: Η κυβέρνηση έφερε νύχτα διάταξη που αφήνει τους δανειολήπτες ανυπεράσπιστους

Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη με παιδιά από το μειονοτικό δημοτικό σχολείο του Κενταύρου Ξάνθης

Keywords
Τυχαία Θέματα