Παπανδρέου: Ο Βενιζέλος συνέβαλλε στην πτώση της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ (Video)

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν στήριξε την απόφαση για το δημοψήφισμα και συνέβαλε στην πτώση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ» είπε ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στο Κρήτη tv.

Ο

πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην ενοποίηση του χώρου της κεντοαριστεράς. «Δεν είναι ευχάριστο ο χώρος του δημοκρατικού σοσιαλισμού να είναι κατακερματισμένος. Θεωρώ ότι η ενοποίηση του χώρου είναι απαραίτητη όμως δεν είναι θέμα προσώπων αλλά θέμα αρχών και αξιών και θεωρώ ότι ένας λόγος που έπρεπε να δημιουργηθεί το Κίνημα είναι για να παίξει καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση αυτής της πλατφόρμας αρχών και αξιών που μπορεί να είναι μία πλατφόρμα διαλόγου για την ενοποίηση του χώρου, με όλες τις δυνάμεις που θα μπορούσαν να διαμορφώσουν ένα σοσιαλιστικό σύγχρονο κίνημα».

Έκανα λάθος που δεν ξεκαθάρισα τα πράγματα μέσα στο ΠΑΣΟΚ, γιατί «δυστυχώς ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ είχε διαβρωθεί από μία κατεστημένη αντίληψη και το πελατειακό σύστημα, είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο Γιώργος Παπανδρέου επιτέθηκε στις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση Καραμανλή οδήγησε τη χώρα στο μνημόνιο και η κυβέρνηση Σαμαρά δεν συνέχιστηκε το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησής του.

«Το μνημόνιο έχει πονέσει πολύ τον ελληνικό λαό, αλλά το μνημόνιο είναι το αποτέλεσμα της κρίσης. Το 2009 ξεκινήσαμε ένα μεγάλο έργο μεταρρυθμίσεων, μιλάω για μεταρρυθμίσεις στα θέματα της διαφάνειας, της διαύγειας και στη δομή του κράτους, που υπονομεύθηκαν από την κυβέρνηση Σαμαρά» είπε ο Γιώργος Παπανδρέου και υποστήριξε ότι κ. Σαμαράς δεν συνέχισε τις μεταρρυθμίσεις, δεν έκανε τις απαραίτητες αλλαγές και δημιούργησε αναξιοπιστία στις αγορές και «πέταξε τη μπάλα στην επόμενη κυβέρνηση, η οποία έχει να αντιμετωπίσει δυσκολότερους όρους» είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Μέχρι το 2004 το συνολικό χρέος της χώρας ήταν 180 δισ. ευρώ από το 2004 μέχρι το 2009 προσθέσαμε 130 δισ. στο ελληνικό χρέος και για αυτό έχει τεράστιες ευθύνες η κυβέρνηση Καραμανλή» είπε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Για το θέμα της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους είπε ότι «η δύσκολη διαπραγμάτευση δεν είναι με τους εταίρους αλλά με τις αγορές» είπε ο Γιώργος Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι ζήτησε τη στήριξη των εταίρων αλλά δεν βρήκε συμπαράσταση και ανέφερε ότι τσακώθηκε με τον Μπαρόζο και τον Γιούνκερ. «Δεν ήθελα κανένα μνημόνιο. Δεν ήθελα να ζητιανεύω στον Πούτιν, στους Κινέζους ή στους Σαουδάραβες να αγοράσουν ομόλογα. Είχα ζητήσει από τη Ρωσία να αγοράσει ομόλογα. Η απάντηση ήταν αρνητική. Ο Μεντβέντεφ μου είπε τότε να πάω στο ΔΝΤ. Πολλοί εταίροι μου είπαν το ίδιο. “Πήγαινε στο ΔΝΤ. Δε θα φτιάξουμε ευρωπαϊκό μηχανισμό". Λοιπόν, ο μύθος των δήθεν χιλιάδων άλλων λύσεων για τη χώρα καταρρίφθηκε στην πράξη».

ΠαπανδρέουΒενιζέλοςκίνημακίνημα δημοκρατών σοσιαλιστώνΠαπανδρέου για Βενιζέλο
Keywords
Τυχαία Θέματα