Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – Σαρλ Μισέλ: Δύο ξένοι στο ίδιο μπλοκ – Δεν μιλιούνται

Την πολύ κακή σχέση που έχουν ο Σαρλ Μισέλ και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – και μάλιστα σε βάρος της ΕΕ – αποκαλύπτει με δημοσίευμα του το Politico.

Οι δύο ισχυροί αξιωματούχοι της ΕΕ όχι μόνο αρνούνται να συνεγαστούν ακόμη και για πολύ σοβαρά ζητήματα, αλλά αποφεύγουν ο ένας τον άλλο, σαν τον …διάολο το λιβάνι.

Όπως περιγράφει το Politico, στον σχεδιασμό των επιτελείων τους ενόψει της Συνόδου των G7 στο Μπαλί, κύρια μέριμνα είναι να μην συναντηθούν οι δυό τους και να μην υπάρξουν αλληλοκαλύψεις στα θέματα που θα διαχειριστούν.

Η δυσλειτουργική

σχέση τους δεν επηρεάζει μόνο τη νομοθετική και πολιτική ατζέντα της ΕΕ, απειλεί επίσης να υπονομεύσει τη θέση της ΕΕ στον κόσμο, όπως αναφέρει το Politico.

Ένα από τα κεντρικά σημεία της G20 θα είναι μια συνάντηση μεταξύ του Σαρλ Μισέλ και του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της συνόδου κορυφής. Δεδομένων των διχασμών εντός της ΕΕ σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης του Πεκίνου, διαμορφώνεται σε μια κρίσιμη συνάντηση. Αλλά η φον ντερ Λάιεν δεν έχει προσκληθεί. Ο λόγος; Η άρνησή της να επιτρέψει στον Μισέλ να παραστεί σε μια συνάντηση με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι στη σύνοδο των G7 στη Γερμανία τον Ιούνιο. 

Οι συναντήσεις μεταξύ της φον ντερ Λάιεν και του Μισέλ είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες, ακόμη και ενόψει των συνόδων κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αξιωματούχοι από άλλες χώρες και διεθνείς φορείς συχνά μπερδεύονται ως προς το ποιος πρέπει να είναι ο συνομιλητής τους. Κατά τη διάρκεια των κυλιόμενων συζητήσεων για την παγκόσμια επισιτιστική κρίση, οι εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών εξεπλάγησαν όταν ένα ανώτερο στέλεχος της ΕΕ που συμμετείχε στο παρελθόν στις συνομιλίες ξαφνικά αποκόπηκε από τις επόμενες συναντήσεις. 

«Η επικοινωνία έχει διαλυθεί εντελώς», είπε ένας αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Sofagate

Η ήδη δύσκολη σχέση μεταξύ Μισέλ και φον ντερ Λάιεν κατέρρευσε εντελώς όταν τον Απρίλιο του 2021, οι δύο ηγέτες ταξίδεψαν στην Τουρκία για να συναντηθούν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι κάμερες κατέγραψαν τη σοκαριστική αντίδραση της φον ντερ Λάιεν όταν ο Μισέλ άρπαξε γρήγορα τη μοναδική καρέκλα δίπλα στον Τούρκο πρόεδρο, αφήνοντάς την να καθίσει σε έναν καναπέ απέναντι από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών. Η πρόεδρος της Κομισιόν, η πρώτη γυναίκα που κατέλαβε τη θέση, είπε αργότερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι «πληγώθηκε» από το περιστατικό, κατηγορώντας τους για το σεξισμό.

Με το όνομα «Sofagate», το περιστατικό έγινε viral παγκοσμίως, με τις αμοιβαίες (αν όχι πάντα δημόσιες) αλληλοκατηγορίες να οδηγούν σε μια καθοδική πορεία στις σχέσεις τους.

President of the European Commission Ursula von der Leyen condemns how she was treated in Turkey "sofagate" incident pic.twitter.com/uf3RnUX3wy

— euronews (@euronews) April 27, 2021Δημόσιες εντάσεις

Η κατάρρευση των σχέσεώv τους έχει αρχίσει να επηρεάζει τη λειτουργία της ΕΕ, σύμφωνα με αξιωματούχους και των δύο θεσμικών οργάνων.

Αν και οι δύο ηγέτες εμφανίζονται ο ένας δίπλα στον άλλο στις συνεντεύξεις τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής, ο διάλογος για καθημερινά θέματα μεταξύ των ηγετών και του στενού τους προσωπικού είναι σχεδόν ανύπαρκτος.

Στη διαμάχη μεταξύ των δύο αξιωματούχων, η φον ντερ Λάιεν θεωρείται ότι έχει το πάνω χέρι. Αν και ο Μισέλ εκπροσωπεί επίσημα την ΕΕ σε εκδηλώσεις στο εξωτερικό, η πρόεδρος της Επιτροπής έχει αναδειχθεί ως η πιο εξέχουσα ηγέτις της ΕΕ, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για σχέσεις με την Ουάσιγκτον.

Μετά την ολοσχερή επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει καλλιεργήσει μια στενή σχέση συνεργασίας με την ομάδα της φον ντερ Λάιεν, συνεργαζόμενη στενά ιδίως στον τομέα των κυρώσεων. 

Ο Μισέλ, αντίθετα, παλεύει να την ανταγωνιστεί. Όταν ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες τον Μάρτιο, το πρωτόκολλο υπαγόρευσε να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Συμβουλίου. Αλλά η καναδική αντιπροσωπεία επέμεινε να συναντηθεί επίσης με τη φον ντερ Λάιεν, ως ένδειξη της διεθνούς της θέσης.

Διαβάστε επίσης:

Αναδίπλωση ή παγίδα στους Ουκρανούς η αποχώρηση των Ρώσων από τη Χερσώνα; (Videos)

Ρον ΝτεΣάντις: Ο νέος ήρωας των Ρεπουμπλικανών και αντίπαλος του Τραμπ στον εσωκομματικό εμφύλιο

Ντόναλντ Τραμπ: Τα «έριξε» στη… Μελάνια για την ήττα του Dr. Oz – Επιμένει σε αβάσιμους ισχυρισμούς για την εκλογική διαδικασία

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ούρσουλα, Λάιεν – Σαρλ Μισέλ, Δύο,oursoula, laien – sarl misel, dyo