Όρκες εμβόλισαν και βύθισαν ιστιοφόρο στο Γιβραλτάρ

Ένα ιστιοφόρο σκάφος βυθίστηκε στα μαροκινά ύδατα στα στενά του Γιβραλτάρ αφού εμβολίστηκε από όρκες, ανακοίνωσαν οι ισπανικές υπηρεσίες θαλάσσιας διάσωσης.

Δύο άτομα που επέβαιναν στο σκάφος, Alboran Cognac, διασώθηκαν από διερχόμενο πετρελαιοφόρο, μετά το συμβάν την Κυριακή.

Είναι το πιο πρόσφατο σε μια σειρά παρόμοιων περιστατικών όπου όρκες εφορμούν σε σκάφη γύρω από το Στενό του Γιβραλτάρ τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι για τα ακριβή αίτια της συμπεριφοράς αυτής, αλλά πιστεύουν

ότι τα εξαιρετικά ευφυή θηλαστικά θα μπορούσαν να «αντιγράφουν» άλλες επιθέσεις ή «να παίζουν».

Yacht sinks after latest incident involving orcas in strait of Gibraltar https://t.co/bwcr4YnNcw

— The Guardian (@guardian) May 13, 2024

Η ναυτική υπηρεσία διάσωσης της Ισπανίας είπε ότι οι δύο επιβάτες ένιωσαν ξαφνικά χτυπήματα στο κύτος και στο πηδάλιο, με αποτέλεσμα να εισχωρήσει νερό στο σκάφος.

Το ζευγάρι ειδοποίησε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και διασώθηκε από ένα κοντινό πετρελαιοφόρο το οποίο στη συνέχεια τους μετέφερε στο Γιβραλτάρ.

Το σκάφος τελικά βυθίστηκε.

Οι όρκες στα στενά του Γιβραλτάρ – μια από τις πιο πολυσύχναστες πλωτές οδούς στον κόσμο, με περίπου 300 πλοία να διέρχονται καθημερινά – και στα ανοιχτά των ακτών του Ατλαντικού της Πορτογαλίας και της βορειοδυτικής Ισπανίας, είναι ένα σύνηθες θέαμα τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ανήκουν σε έναν υποπληθυσμό αποτελούμενο από 15 όρκες με την ονομασία “Gladis”.

Η ερευνητική ομάδα GTOA, η οποία παρακολουθεί τον πληθυσμό του υποείδους της ιβηρικής όρκας, έχει τεκμηριώσει σχεδόν 700 αλληλεπιδράσεις που αφορούν το είδος, από τότε που αναφέρθηκαν για πρώτη φορά οι επιθέσεις τον Μάιο του 2020.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι επιθέσεις ξεκίνησαν για πρώτη φορά αφού μία ή δύο όρκες, οι οποίες είναι επίσης γνωστές ως φάλαινες δολοφόνοι, άρχισαν να αλληλεπιδρούν και να καταστρέφουν μικρά ιστιοφόρα σκάφη εκείνο τον μήνα.

Μία από τις κύριες θεωρίες που έχουν κυκλοφορήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ότι οι όρκες αναζητούν εκδίκηση για την White Gladis – μια φάλαινα δολοφόνο που υποτίθεται ότι χτυπήθηκε από μια βάρκα.

At least 1 scientist speculates the killer whales allegedly attacking sail boats in the strait of Gibraltar area may be reacting to an incident in which “White Gladis,” a killer whale had been struck & injured by a boat https://t.co/HAW6C5QyOl

— Chris Nagano (@charliesaito22) May 14, 2024

Αφορμή για αυτές τις εικασίες ήταν ο Alfredo López Fernandez, από την ερευνητική ομάδα GTOA, ο οποίος φέρεται να είπε ότι μια «τραυματισμένη όρκα» είχε εξαπολύσει τις επιθέσεις.

Όμως, σύμφωνα με ειδικούς στη συμπεριφορά των ζώων, αυτό μπορεί να μην είναι αλήθεια.

«Η ιδέα της εκδίκησης είναι μια σπουδαία ιστορία, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία για κάτι τέτοιο», δήλωσε στο BBC η νευροεπιστήμονας Λόρι Μαρίνο, πρόεδρος του Whale Sanctuary Project.

«Δεν υπήρξε ποτέ περίπτωση όρκας να βλάψει άνθρωπο στη φύση. Αν ήθελαν πραγματικά να κάνουν ζημιά και να βλάψουν τους ανθρώπους στο σκάφος, θα μπορούσαν εύκολα να το κάνουν».

Αντίθετα, είπε η Λόρι στο BBC, είναι πιο πιθανό οι επιθέσεις να «ξεκίνησαν ως παιχνίδι» και είναι περισσότερο αντιγραφή συμπεριφοράς παρά επιθετικότητα.

«Μιλάμε για πολύ έξυπνα όντα και ξέρουμε ότι είναι καλοί μαθητές», είπε.

Διαβάστε επίσης:

Αποκαλύφθηκε «εργοστάσιο τρολ» της ακροδεξιάς που στηρίζει την σουηδική κυβέρνηση

Times: Η Χαμάς σχεδίαζε να δημιουργήσει βάση στην Τουρκία για τον σχεδιασμό τρομοκρατικών επιθέσεων

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Τουλάχιστον οκτώ νεκροί σε τροχαίο με λεωφορείο στη Φλόριντα – Μετέφερε μετανάστες – εργάτες γης

Keywords
Τυχαία Θέματα
Όρκες, Γιβραλτάρ,orkes, givraltar