Ώρα μηδέν για τη χερσαία επέμβαση του Ισραήλ στη Γάζα, «θα τους εξαφανίσουμε» – «Έτοιμη» η Χαμάς, απειλές από Ιράν και συνωστισμός πολεμικών πλοίων

Με τη χερσαία επέμβαση στη Λωρίδα της Γάζας να φαίνεται ότι είναι θέμα ωρών, ο αρχηγός του επιτελείου των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) διεμήνυσε ότι ο στρατός του Ισραήλ θα τη χτυπήσει αδιάκοπα και με όλη του την ισχύ. «Θα τους εξαφανίσουμε» δηλώνει η εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Eντείνεται η ανησυχία για γενίκευση της σύρραξης στη Μέση Ανατολή, μετά τις ισραηλινές επιδρομές σε συριακά αεροδρόμια. «Ετοιμάζαμε το χτύπημα από το 2022, είμαστε έτοιμοι ακόμη και για χερσαία εισβολή», δηλώνει η Χαμάς. Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας το ΝΑΤΟ.

Κάθε 30 δευτερόλεπτα, ένας στόχος στη Λωρίδα της Γάζας βάλλεται από ριπές του πυροβολικού και βομβαρδίζεται από την πολεμική αεροπορία του Ισραήλ, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις συγκεντρώνονται στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

Η Βρετανία θα αναπτύξει δύο πολεμικά πλοία (το RFA Argus και το RFA Lyme Bay) αλλά και ελικόπτερα και αεροσκάφη εποπτείας στην ανατολική Μεσόγειο προκειμένου να στηρίξει το Ισραήλ και να ενισχύσει την περιφερειακή σταθερότητα, ανακοίνωσε απόψε το γραφείο του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ. Την Κυριακή το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανακοίνωσε, ότι θα μεταφέρει ομάδα κρούσης με αεροπλανοφόρο. To USS Gerald R. Ford που συνοδεύεται από αντιτορπιλικά και καταδρομικά, έφτασε χθες στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να στείλουν και δεύτερο. Οι ΗΠΑ λαμβάνουν επίσης μέτρα για την ενίσχυση της παρουσίας μαχητικών αεροσκαφών στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των μοίρων F-35, F-15, F-16 και A-10. Η Ελλάδα που έχει ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ του Ισραήλ έστειλε τη φρεγάτα «Ψαρά» που είναι στη δύναμη αυξημένης ετοιμότητας του ΝΑΤΟ.

«Λέμε ξεκάθαρα στον παλαιστινιακό λαό της Γάζας: Φύγετε μακριά από τις περιοχές που επιχειρεί η Χαμάς» υπογράμμισε η εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου μιλώντας την Πέμπτη στην ΕΡΤ. Δήλωσε ότι η Χαμάς «έχει μετατρέψει τη Γάζα σε βάση τρομοκρατών είναι το νέο ισλαμικό χαλιφάτο. Η χώρα που προσφέρει καταφύγιο στους τρομοκράτες της Χαμάς θα πρέπει να υποστεί τις κυρώσεις». «Θα τους εξαφανίσουμε» είπε.

«Δεν μπορώ να σχολιάσω στο στρατιωτικό επίπεδο αλλά μπορώ να σας πω ότι ήδη λαμβάνουμε ανεφοδιασμό από τις Ηνωμένες Πολιτείες και όπως είπε και ο υπουργός εξωτερικών ήδη αναπληρώνονται οι ελλείψεις στα πυρομαχικά του Σιδηρουν θόλου», είπε και συμπλήρωσε: «Η Χαμάς έχει διαπράξει θηριωδίες αντίστοιχες με αυτές του ISIS ακούσαμε τον πρωθυπουργό Νετανιάχου να λέει ότι ανάμεσα στις θηριωδίες αυτές υπήρξαν περιπτώσεις αποκεφαλισμών και δεν θα κάνω κάποιο περισσότερο σχόλιο για αυτό το θέμα».

«Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό μας η αντιμετώπιση της Χαμάς θα πρέπει να είναι η κατά τον ίδιο τρόπο που αντιμετώπισε η παγκόσμια κοινότητα τον ISIS, αυτόν τον τρομοκρατικό οργανισμό», πρόσθεσε η ίδια.

«Περισσότερο από το 93% της χρηματοδότησης της Χαμάς προέρχεται από το Ιράν και για αυτό το λόγο όταν αναφέρομαι στην Χαμάς και τον ISIS αναφέρομαι σε αυτούς ως ISIS με στεροειδή γιατί στην περίπτωση αυτή υπάρχει ένα έθνος το οποίο τους υποστηρίζει», σημείωσε η εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού συμπληρώνοντας: «μην προκαλέσετε το Ισραήλ γιατί θα υπερασπιστούμε τη χώρα μας θα υπερασπιστούμε τα εδάφη μας θα υπερασπιστούμε τον λαό μας και αυτό ακριβώς κάνουμε».

«Αιώνιο χτύπημα στους εχθρούς μας, θα τους κομματιάσουμε»

Ισχυρές δυνάμεις του ισραηλινού στρατού έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή Ουρίμ στο νότιο Ισραήλ, προετοιμαζόμενες για χερσαία επιχείρηση στη Γάζα, η οποία βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους πολιορκίας Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι έχει ρίξει μέχρι στιγμής περίπου 6.000 βόμβες βάρους 4.000 τόνων. Βομβαρδίζει ασταμάτητα από όλες τις κατευθύνσεις – από αέρος, θαλάσσης και ξηράς, από το βορρά ως το νότο.

The Chief of the General Staff, LTG Herzi Halevi addresses the nation. “The IDF is fighting ruthless terrorists who have committed acts that are beyond belief.” pic.twitter.com/UEyK72BSqa

Israel Defense Forces (@IDF) October 12, 2023

Ο αρχηγός του επιτελείου των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) αντιστράτηγος Χέρζι Χαλέβι διεμήνυσε την Πέμπτη ότι ο ισραηλινός στρατός θα χτυπήσει τη Γάζα αδιάκοπα, και με όλη του την ισχύ.

Ο Χαλέβι είπε ότι «θα χτυπήσουμε σκληρά και θα κομματιάσουμε τους ηγέτες της Γάζας». «Όποιος αφεθεί επικεφαλής θα καταλάβει πολύ καλά ότι δεν κάνεις τέτοια πράγματα στο κράτος του Ισραήλ» δήλωσε ο επικεφαλής των IDF.

Ο Χαλέβι ξεκαθάρισε ότι η επιχείρηση στη Γάζα «θα πάρει χρόνο και θα απαιτήσει ψυχραιμία, αλλά είναι καλό που η συνοχή και η αδελφοσύνη μας έχουν ενισχυθεί».  «Θα δώσουμε ένα αιώνιο χτύπημα στους εχθρούς μας, αυτή είναι η αποστολή μας και είμαστε αποφασισμένοι να την πετύχουμε» ανέφερε. 

Από τους βομβαρδισμούς έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής τουλάχιστον 1.417 άνθρωποι – περίπου οι μισοί παιδιά και γυναίκες – και έχουν τραυματιστεί 6.268, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους υγείας.

Από την άλλη πλευρά, ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στο Ισραήλ έχει πλέον αυξηθεί σε 1.300 ανθρώπους. Πρόκειται κυρίως για πολίτες που σκοτώθηκαν από ενόπλους της Χαμάς στα σπίτια τους και σε φεστιβάλ χορού, σύμφωνα με το BBC.

Σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Υγείας, από την Πέμπτη, 406 άνθρωποι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, με 105 σε κρίσιμη κατάσταση, 184 σε μέτρια κατάσταση και 117 σε ήπια κατάσταση.

Μέχρι στιγμής, συνολικά 3.391 τραυματίες έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία, εκ των οποίων 28 σε κρίσιμη κατάσταση, 382 σε σοβαρή κατάσταση, 617 σε μέτρια κατάσταση, 1.909 σε ήπια κατάσταση, 164 με τραύματα που σχετίζονται με το άγχος και 291 υπό ιατρική αξιολόγηση. Μεταξύ όλων των τραυματιών, 74 είναι ανήλικοι, ενώ 19 από αυτούς νοσηλεύονται επί του παρόντος σε νοσοκομείο.

Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Λωρίδα της Γάζας. Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ αναφέρει ότι αναμένει πως οι εκτοπισμοί θα αυξηθούν περαιτέρω τις επόμενες ημέρες.

Πριν την πρόσφατη βιαιοπραγία υπήρχαν περίπου 3.000 εκτοπισμένοι στη Γάζα. Ο αριθμός τους αυξήθηκε σε 40.000 μέσα στην πρώτη ημέρα και έκτοτε έχει οκταπλασιαστεί σε σχεδόν 350.000, σύμφωνα με το Sky News.

Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη έχουν σκοτώσει μέχρι στιγμής τουλάχιστον 151 Παλαιστίνιους σε σημερινούς βομβαρδισμούς, μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Το Wafa ανέφερε ότι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν ασταμάτητα επί ώρες, με δεκάδες πυραύλους και βόμβες να πλήττουν κτίρια σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

Χαμάς: «Ετοιμάζαμε το χτύπημα από το 2022»

Ο εκπρόσωπος της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, ο οποίος είναι γνωστός ως Αμπού Ομπέιντα, δήλωσε ότι η οργάνωση ξεκίνησε τις προετοιμασίες για την αιφνιδιαστική επίθεση που ξεκίνησε το Σάββατο, από το 2022.

Ανέφερε ότι σκόπιμα απέκρυψαν τις προθέσεις τους, απέφυγαν να σχολιάσουν διάφορα περιστατικά, παρέκαμψαν τις αντιπαραθέσεις μεταξύ φατριών της Γάζας και Ισραήλ τα τελευταία χρόνια και δημιούργησαν μια ψευδαίσθηση ουδετερότητας για να μην γνωρίζει ο εχθρός την επικείμενη επιχείρηση τους. «Αυτή η στρατηγική ήταν τρομερά επιτυχημένη και το Ισραήλ, στην τρέχουσα στρατιωτική του εκστρατεία, καταφεύγει σε δολοφονίες και αιματοχυσία για να καλύψει τις αποτυχίες του αντί να προβεί σε σωστή αξιολόγηση», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Χαμάς κατάφερε να στρατολογήσει κρυφά 4.500 μαχητές που προηγήθηκαν της επιχείρησης. Υποστήριξε ότι η χερσαία εισβολή στο Ισραήλ περιελάμβανε κυβερνοπόλεμο, εκτός από την εκτόξευση χιλιάδων ρουκετών και την απενεργοποίηση στρατιωτικών καμερών. «Προσφέραμε άμυνα για όλους τους μαχητές μας και αποκρύψαμε με επιτυχία ολόκληρο το σχέδιο, συμπεριλαμβανομένης της κινητοποίησης πόρων και της απόκτησης των απαραίτητων πόρων», δήλωσε.

Πρόσθεσε και αυτός ότι η Χαμάς είναι έτοιμη για οποιοδήποτε σενάριο, συμπεριλαμβανομένης της χερσαίας εισβολής, και εξέδωσε προειδοποίηση: «Εάν το Ισραήλ αναλάβει τέτοια δράση, θα λάβουμε νέα μέτρα που θα οδηγήσουν σε σημαντικές απώλειες για τον εχθρό».

BREAKING: Hamas says it is ready for an Israeli ground invasion

— The Spectator Index (@spectatorindex) October 12, 2023

Απευθύνθηκε στους κρατούμενους λέγοντας: «Έχουμε αρκετά διαπραγματευτικά χαρτιά για να ασκήσουμε πίεση για την απελευθέρωσή σας».

Το Ισραήλ χτυπά τώρα και αεροδρόμια στη Συρία

Η κρατική τηλεόραση της Συρίας μετέδωσε ότι το Ισραήλ εξαπέλυσε επιθέσεις που έθεσαν εκτός λειτουργίας τα κύρια αεροδρόμια της πρωτεύουσας Δαμασκού και της πόλης Χαλέπι. Ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο επιβεβαιώνει ότι εξαπολύθηκαν δύο ταυτόχρονες επιθέσεις στα συριακά αεροδρόμια, σε «απάντηση πλήγματος από ρουκέτα στα υψώματα του Γκολάν».

– Breaking News : #

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ώρα, Ισραήλ, Γάζα, – Έτοιμη, Χαμάς – Συνωστισμός,ora, israil, gaza, – etoimi, chamas – synostismos