Όλες οι δραματικές εξελίξεις μετά την προκήρυξη δημοψηφίσματος (ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ)

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Ολομέλεια της Βουλής μεταφέρεται η πολιτική «μάχη» μετά την προκήρυξη της διενέργειας δημοψηφίσματος από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Έκπληξη και «μούδιασμα» στην αρχή, σφοδρή κριτική στη συνέχεια από την αντιπολίτευση, ενώ ποικίλουν οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Εξερχόμενοι

τα ξημερώματα του Μέγαρου Μαξίμου, οι υπουργοί της κυβέρνησης επιβεβαίωσαν από την πρώτη στιγμή την στήριξή τους στο δημοψήφισμα και κάλεσαν τον λαό να ψηφίσει «Όχι» στην πρόταση των θεσμών.

15.35 Σόιμπλε: Θέλαμε να συζητήσουμε παράταση, αλλά ο Τσίπρας το έληξε. Δεν έχουμε βάση για περαιτέρω συζητήσεις

15:30 Ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ:

Η χώρα σε αυτή την κρίσιμη στιγμή δεν χρειάζεται δημοψήφισμα. Χρειάζεται να κυβερνηθεί υπεύθυνα από μία κυβέρνηση που μόλις πριν 5 μήνες πήρε νωπή λαϊκή εντολή. Όταν υπάρχουν σοβαρά διλήμματα αυτά δεν μπορούν να λυθούν με μία δημοψηφισματική λογική. Οποιοδήποτε ερώτημα σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα θα ερμηνευθεί εξ αντικειμένου ως ερώτημα παραμονής ή όχι στην ευρωζώνη. Η αβεβαιότητα θα συνεχισθεί αντί να τερματιστεί. Η κυβέρνηση μόλις πριν 5 μήνες πήρε ξεκάθαρη εντολή για λύση εντός Ε.Ε. και ευρωζώνης με πιο αποτελεσματική διαπραγμάτευση και όχι για ρήξη. Όταν κυβερνάς δεν πρέπει να εγκλωβίζεσαι αλλά πρέπει να προσαρμόζεσαι με βάση τις καινούριες συνθήκες για να μην έρθεις σε αδιέξοδα. Η Εκτελεστική Επιτροπή αποφάσισε ότι σε περίπτωση που αποφασισθεί σήμερα από τη Βουλή η διεξαγωγή δημοψηφίσματος, θα συνεδριάσουν τα συλλογικά όργανα της ΔΗΜΑΡ για τη θέση του κόμματος.

15:15 Πρόταση δημοψηφίσματος θα καταθέσει η ΚΟ του ΚΚΕ, προτείνοντας «όχι» τόσο στην πρόταση των θεσμών όσο και στην πρόταση της κυβέρνησης και «ναι» στην αποδέσμευση από την ΕΕ, την κατάργηση των Μνημονίων και όλων των εφαρμοστικών νόμων.

15.02 Στη Βουλή: Aπορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας κατά της πρότασης για δημοψήφισμα.

15.00 Γάλλος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί: Οι συζητήσεις διεκόπησαν μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος από τον κ.Τσίπρα χθες βράδυ.Το Eurogroup θα αναλάβει τις ευθύνες του. Πρέπει να εξετάσουμε την κατάσταση. Δείξαμε την ξεκάθαρη θέληση μας να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Υπάρχει δυνατότητα για επέκταση....

Moscovici: There must be a discussion with Mr Varoufakis today. Institutions always showed clear will to keep #Greece in Eurozone.

— Open Europe (@OpenEurope) June 27, 2015

14.55 Κριστίν Λαγκάρντ προσερχόμενη στη συνεδρίαση του Eurogroup: Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε. Υπάρχει περιθώριο για επέκταση

Lagarde: There have to be deep structural reforms to change Greek economy so that it generates growth and jobs. #Greece

— Open Europe (@OpenEurope) June 27, 2015

14.53 Το Eurogroup θα απορρίψει την παράταση το υελληνικού προγράμματος.

EU sources indicate that #Eurogroup will reject extension of Greek programme. #Greece https://t.co/PDCjeyKPbk

— Open Europe (@OpenEurope) June 27, 2015

14.48 Δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ Η Ελλάδα έκλεισε την πόρτα σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις. Θλιβερή απόφαση

Dijsselbloem: Referendum was "sad decision" for #Greece, as "it has closed the door on further negotiations".

— Open Europe (@OpenEurope) June 27, 2015

14.45 Θεσμικά ενήμερος είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αποκάλυψε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος θα ολοκληρώσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες για το δημοψήφισμα.

14.43 Κατέφθασε για τη συνεδρίαση του Eurogroup o Γιάνης Βαρουφάκης. Δεν έκανε δηλώσεις

So @yanisvaroufakis arrives for #eurogroup, but makes no remarks to press as he enters. #Greece

— Peter Spiegel (@SpiegelPeter) June 27, 2015

14.37 Το Ποτάμι- Αντιγόνη Λυμπεράκη: Το υπουργικό συμβούλιο μας κάλεσε να προχωρήσουμε σε δημοψήφισμα σε δύο κείμενα των οποίων, ούτε ο τίτλος δεν έχει μεταφραστεί.

14.35 Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης Κάρστεν Σνάιντερ: Η ΕΚΤ να σταματήσει η χρηματοδότηση μέσω ELA προς την Ελλάδα και να επιβάλλει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων της χώρας.

EZB muss ELA sofort stoppen, Griechenland muss Kapitalverkehrskontrollen einführen. Es muss klar sein, was auf dem Spiel steht: in or out.

— Carsten Schneider (@schneidercar) June 27, 2015

14.30 Χριστιανοδημοκράτες Γερμανοί Βουλευτές: Απέτυχε το πείραμα της Ελλάδας.

14.20 Η κυπριακή κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα, επισημαίνοντας παράλληλα τη σημασία της παραμονής της χώρας στο ευρώ,

14.19 Εκ μέρους της Ν.Δ. τοποθετείται επί της αντισυνταγματικότητας ή μη της πρότασης για δημοψήφισμα ο βουλευτής Θεόδωρος Φορτσάκης.Ένα σχέδιο έχει καταστρωθεί εδώ και καιρό, για να οδηγηθεί η χώρα εκτός Ευρώπης.

14.10 Ν. Φίλης: Υπεκφυγές του Ευ. Βενιζέλου που συγχέουν τον τύπο με την ουσία του ζητήματος

14.05 Άρχισαν οι αφίξεις των υπουργών Οικονομικών για την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup. Πρώτος ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν ο οποίος δεν έκανε δηλώσεις

14.05 Ευάγγελος Βενιζέλος: Το έντιμο θα ήταν η κυβέρνηση Τσίπρα να θέσει σε ψηφοφορία τη δική της πρόταση και όχι εκείνη των δανειστών.

Ένσταση αντισυνταγματικότητας κατέθεσε προς την πρόεδρο της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος επί του περιεχομένου της πρότασης της κυβέρνησης για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος.To δημοψήφισμα εντός 5 ημερών είναι υφαρπαγή της λαϊκής βούλησης πρόσθεσε.

13.55 Το ΚΚΕ κατά του δημοψηφίσματος: Το ΚΚΕ καλεί το λαό, στο επικείμενο δημοψήφισμα, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, να απορρίψει τόσο την πρόταση των ΕΕ – ΔΝΤ - ΕΚΤ όσο και την πρόταση της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση ουσιαστικά καλεί το λαό να εγκρίνει τη δική της πρόταση προς τους δανειστές, η οποία είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος. Εξαπατά το λαό για να συναινέσει στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της.

13.40 Μέτωπο υπέρ του ΝΑΙ από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι - Επιχειρούν να εμπλέξουν και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά του Δημοψηφίσματος

13.39 Τράπεζα της Ελλάδος: Ο Γ. Στουρνάρας δεν έχει προβεί σε καμία απολύτως δήλωση

Η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε ότι οι δήθεν δηλώσεις του Διοικητή κ. Γιάννη Στουρνάρα που αναφέρονται στην ιστοσελίδα BankingNews αποτελούν αποκυήματα φαντασίας. Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δεν έχει προβεί σε καμία απολύτως δήλωση και σε κανένα μέσο ενημέρωσης.

13:30 N. Βούτσης: Καλούμε όλες τις πτέρυγες της Βουλής να συνομολογήσουν την απόλυτη χρησιμότητα της προσφυγής στη συνταγματική πρόβλεψη-Το μήνυμα από το δημοψήφισμα θα είναι συνταρακτικό και καταλυτικό. «Το παιχνίδι δεν τελείωσε για τη χώρα, το λαό, την κυβέρνηση και αυτή τη Βουλή. Θα τελειώσει σε βάρος όσων επιμένουν σε θεσμική απαξίωση», σημείωσε ο Νίκος Βούτσης ανοίγοντας την συζήτηση επί της πρότασης για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος και δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης. Ενώ έκλεισε την ομιλία του λέγοντας πως «κάθε λέξη του Συντάγματος αποτελεί τον οδηγό μας, αδιέξοδα δεν υπάρχουν».

13.30 Εκπρόσωπος Ντάισελμπλουμ: Η πρόταση των θεσμών παραμένει στο τραπέζι

I'm told #eurogroup will not withdraw its bailout offer. Debate today will be on whether to extend the programme through referendum date.

— Peter Spiegel (@SpiegelPeter) June 27, 2015

13:23 Πληροφορίες: η ΝΔ μπορεί να κάνει πρόταση μομφής

13:20 Άρχισε η συζήτηση στη Βουλή- Κωνσταντοπούλου: O λαός καλείται να αποφασίσει επί του σχεδίου ΕΕ, ΕΚΤ & ΔΝΤ.

«Είναι η πρώτη φορά στα 40 χρόνια ισχύος του Συντάγματος που κυβέρνηση ζητεί την διεξαγωγή δημοψηφίσματος» και «δίνει το λόγο στο λαό», επεσήμανε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου ανοίγοντας την συνεδρίαση. «Πρόκειται για ιστορική πρωτοβουλία που επιφορτίζει τη Βουλή με ιστορική ευθύνη», τόνισε, περιγράφοντας την διαδικασία που θα ακολουθηθεί.
13:17 Ξεκινά η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής. Με χειροκροτήματα και όρθιοι υποδέχθηκαν τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

13:05 Αλλάζει το πρόγραμμα της συζήτησης στη Βουλή

Στις 12 τα μεσάνυκτα και όχι στις 7 το βράδυ θα ολοκληρωθεί η συζήτηση για την προκήρυξη δημοψηφίσματος στη Βουλή. Την εισηγητική ομιλία εκφωνεί ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης και όχι ο Πρωθυπουργός.

13.02 Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι μάσκες έπεσαν

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτηθείς από δημοσιογράφους για την απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε δημοψήφισμα δήλωσε:«Οι μάσκες έπεσαν, η συνωμοσία της δραχμής αποκαλύφθηκε και με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ο Ελληνικός λαός θα στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Ναι στην Ευρώπη - Ναι στο Ευρώ».

12.51 Στήριξη στον πρωθυπουργό από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ: «Καλούμε τον ελληνικό λαό να πει ένα ηχηρό ΟΧΙ στον αυταρχισμό της λιτότητας».

12.42 Αλέκος Φλαμπουράρης: Ούτε περνάει από το μυαλό μας η παραίτηση της κυβέρνησης. Το δημοψήφισμα είναι ενταγμένο στη διαπραγμάτευση. Aν οι θεσμοί αποσύρουν την πρότασή τους και βάλουν στο τραπέζι τη δική μας, θα ψηφίσουμε όλοι τη δική μας.

12.23 Το Ποτάμι “Δεν είναι η μάχη που θέλαμε , είναι η μάχη όμως που θα κερδίσουμε”. Με αυτή τη φράση ξεκίνησε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής ομάδας στη Βουλή παρουσία και πολλών στελεχών του Κινήματος. “Η απόφαση του κ. Τσίπρα να θέσει σε αμφιβολία την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας είναι το μεγάλο του λάθος που δε θα του το συγχωρέσει ούτε σήμερα ο ελληνικός λαός ούτε αύριο η ιστορία”, είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

12.20 ΠΑΣΟΚ: Καταψηφίζει το δημοψήφισμα - Θέτει ζήτημα αντισυνταγματικότητας

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες αναμένεται να τεθεί ζήτημα αντισυνταγματικότητας της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ και επισήμανσή της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,καθώς εκτιμήθηκε ότι δεν υπάρχει κείμενο συμφωνίας στα χέρια των κομμάτων και δεν είναι επαρκής ο χρόνος για να ενημερωθούν οι πολίτες για το ζήτημα.

12.19 Μανώλης Γλέζος: «Είναι μια κρίσιμη, αλλά και μεγάλη ώρα»

Η διενέργεια δημοψηφίσματος εξασφαλίζει στους ίδιους τους Έλληνες πολίτες τη δυνατότητα να αποφασίζουν οι ίδιοι για την τύχη τους και να απαντήσουν σε όσους επιβουλεύονται το μέλλον τους, λέει το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς.

12.18 Δήλωση Κώστα Καραμανλή κατά του δημοψηφίσματος: «Άφρονες επιλογές που ναρκοθετούν την παραμονή της χώρας στην ΕΕ».

ΒουλήΔημοψήφισμαHas video:
Keywords
δημοψηφισμα 2015, ενημερωση, δημοψηφισμα, ζωή κωνσταντοπούλου, βουλη, τσιπρας, υπουργοι, σόιμπλε, δημαρ, διλήμματα, λύση, ΚΚΕ, ελλαδα, today, europe, greek, jobs, https, press, spiegel, ΕΚΤ, auf, schneider, βενιζελος, ψηφοφορία, ΠΑΣΟΚ, συριζα, ΔΝΤ, τραπεζες, στουρναρας, bailout, date, δραχμη, video, γερμανος, υπουργειο εσωτερικων, αλλαγη ωρας, steve jobs, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, βαρουφακης, αλλαγη ωρας 2013, ζωή κωνσταντοπούλου, βουλευτες, οψη, προγραμμα, τυχη, χθες βραδυ, αφιξεις, βραδυ, γλεζος, δυνατοτητα, δηλωση, δηλωσεις, δικη, διλήμματα, διοικητης, ευρω, ειπε, υπαρχει, ενσταση, εσωτερικων, ευρωπη, ζωη, θεοδωρακης, ομιλια, ιστορικο, κυβερνηση, κειμενο, κινηση, λαθος, λύση, λογο, μαξιμου, μηνες, μητσοτακης, μυαλο, νωπη, ξημερωματα, ουσιαστικα, ουσια, πορτα, ρηξη, συζητηση, συζητησουμε, συνεχεια, σναιντερ, σόιμπλε, στιγμα, σχεδιο, τιτλος, φορα, χρονος, ψηφοφορία, auf, bailout, date, europe, greek, https, χωρα, jobs, κειμενα, οργανα, παιχνιδι, πληροφοριες, press, schneider, spiegel, today, τραπεζα, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα