ΟΚΑΝΑ: Έμφαση στη μείωση της βλάβης – Ποιες είναι οι υπηρεσίες για την καταπολέμηση των εξαρτήσεων

Ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) δίνει έμφαση στη Μείωση Βλάβης σε χρήστες που είναι σε θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης αλλά και στην επανένταξή τους στην κοινότητα.

Με αφορμή την 7η Μαΐου που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Μείωσης της Βλάβης, ο ΟΚΑΝΑ παρουσιάζει όλες τις διαθέσιμες υπηρεσίες, δράσεις και προγράμματα για την καταπολέμηση των εξαρτήσεων.

Αξιοσημείωτη είναι πλήρης διεύρυνση του πλαισίου χορήγησης

της εισπνεόμενης Ναλοξόνης (το αντίδοτο της υπερδοσολογίας), έπειτα από τη θετική γνωμοδότηση του ΟΚΑΝΑ, που είναι διαθέσιμη για όλους τους χρήστες.

Σημειώνεται ότι οι streetworkers του ΟΚΑΝΑ, οι εργαζόμενοι στο πεδίο των εξαρτήσεων και στα Καταστήματα Κράτησης, οι διασώστες του ΕΚΑΒ, οι οικογένειες, συγγενείς και οι ίδιοι οι ενεργοί χρήστες μπορούν να χορηγούν ναλοξόνη σώζοντας ανθρώπινες ζωές.

Ενδεικτικό είναι ότι την προηγούμενη χρονιά σώθηκαν 138 ανθρώπινες ζωές, ενώ έως σήμερα έχουν σωθεί 269 συνάνθρωποί μας με τη χορήγηση Ναλοξόνης στο πεδίο και στις δομές του Οργανισμού.

Οι χώροι εποπτευόμενης χρήσης

Σημαντική είναι και η λειτουργία του Χώρου Εποπτευόμενης Χρήσης 12 θέσεων ενέσιμης ή/και εισπνεόμενης χρήσης στο κέντρο της Αθήνας. Τη τελευταία διετία έχουν καταγράφει:

37.285 συνολικές επισκέψεις για ασφαλέστερη εποπτευόμενη χρήση1.675 εγγεγραμμένους μοναδικούς λήπτες των υπηρεσιών1.800 κατά μέσο όρο εποπτευόμενες χρήσεις ουσιών μηνιαίωςΟ ΧΕΧ λειτουργεί από τις 08.00-22.00, από Δευτέρα ως ΚυριακήΤο 2023 μόνο πραγματοποιήθηκαν 22.085 επισκέψεις για ασφαλέστερη χρήση.Άλλες υπηρεσίες

Ο ΟΚΑΝΑ έχει δημιουργήσει και άλλες υπηρεσίες που βοηθούν στη όσο το δυνατό καλύτερη διαβίωση των χρηστών όπως:

–Υπνωτήριο στο κέντρο της Αθήνας (90 ατόμων):Το 2023 διέμειναν στο Υπνωτήριο 678 μοναδικοί ωφελούμενοι, οι οποίοι έλαβαν ψυχοκοινωνική υποστήριξη, υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, φροντίδας υγιεινής και σίτισης.

–Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας στο κέντρο της Αθήνας (200 ατόμων): Το 2023 δέχθηκε 47.244 επισκέψεις από 611 ωφελούμενους που έλαβαν ψυχοκοινωνική υποστήριξη, υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, φροντίδα υγιεινής, σίτιση, ιματισμό και διασυνδέθηκαν/παραπέμφθηκαν σε άλλες δομές θεραπείας.

–Κέντρα Ημέρας και με υπηρεσίες βραχείας φιλοξενίας στο Ίλιον, στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα, τα οποία δέχθηκαν 29.506 επισκέψεις από 1.929 διαφορετικά άτομα.

-Κινητές Μονάδες για την μείωση της βλάβης σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ρέθυμνο και Τρίπολη.

Επόμενες δράσεις για τη μείωση της βλάβης

Η επόμενη μέρα βρίσκει τον ΟΚΑΝΑ να έχει δρομολογήσει δυο νέες δράσεις για τη μείωση της βλάβης. Αναλυτικά έχουν δρομολογηθεί:

-Τρείς νέοι Κινητοί Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης: δυο στην Αθήνα και ένας στη Θεσσαλονίκη.

-Δημιουργία ενός Κέντρου Αναφοράς Τοξικώσεων και Υπερδοσολογίας σε συνεργασία με το ΑΠΘ για την άμεση ανταπόκριση σε περιστατικά οξείας τοξίκωσης.

Σκοπός του Κέντρου είναι η κάλυψη των αναγκών σε τοξικολογικές εξετάσεις που προκύπτουν από τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και η παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο (real time) των τάσεων στη χρήση ναρκωτικών ουσιών από τους χρήστες, καθώς και της ανάλυσης των υπερδοσολογιών που συμβαίνουν στην χώρα.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια αντίστοιχη εστιασμένη και καθολική υπηρεσία στην Ελλάδα με διασύνδεση με το σύστημα υγείας.

Διαβάστε επίσης:

Επίμονη ζάλη: Τι μπορεί να κρύβει- Ποια συμπτώματα πρέπει να μας ανησυχήσουν

Κινητές μονάδες: Στα Ψαρά για δωρεάν εξετάσεις

Προσοχή στη βόλτα με τον σκύλο: Τραυματισμοί στο χέρι αλλά και πτώσεις μπορεί να σας στείλουν στο νοσοκομείο

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΟΚΑΝΑ, Έμφαση, – Ποιες,okana, emfasi, – poies