Οι τραπεζικοί κανόνες εμποδίζουν την ένταξη των προσφύγων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι τράπεζες στην Ευρώπη, ψάχνουν να βρουν τρόπους για να σιγουρευτούν ότι ανοίγοντας ένα τραπεζικό λογαριασμό σε πρόσφυγα που ζητάει άσυλο δεν θα συγκρούονται με τους αυστηρούς κανόνες για «ξέπλυμα» χρημάτων και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, γράφει το Bloomberg.

Οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να επιβεβαιώνουν την ταυτότητα των πελατών τους

και αυτή η διαδικασία είναι πολύ δύσκολη και έχει μεγάλες απαιτήσεις για όσους ζητούν άσυλο και δεν μπορούν να ανοίξουν λογαριασμό. Χωρίς λογαριασμό στην τράπεζα είναι δύσκολο να εργαστεί κάποιος και να λάβει μισθό.

Είναι μία κατάσταση βγαλμένη από βιβλίο του Κάφκα, μία γραφειοκρατία που αποκλείει τους εργαζόμενους από το να καλύψουν τις ελλείψεις σε θέσεις εργασίας.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στην Σουηδία, που φιλοξενεί ένας από τους μεγαλύτερους αριθμούς προσφύγων από τη Συρία, το Αφγανιστάν και περιοχές της Μέσης Ανατολής.

Το 2015 έφθασαν στη χώρα 163.000 μετανάστες, όμως λιγότεροι από 500, από αυτούς που έχουν καταθέσει και περιμένουν να εγκριθεί η αίτηση ασύλου έχουν βρει δουλειά.

Είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να μπορούν να ενταχθούν στην οικονομία είπε ο υπουργός Per Bolund την ίδια ώρα πρόσθεσε, οι κανόνες για το ξέπλυμα χρήματος που απαιτούν από τις τράπεζες να διασταυρώνουν και να επιβεβαιώνουν την ταυτότητα των πελατών τους κάνουν δύσκολη τη διαδικασία.

Η ειρωνεία, γράφει το Bloomberg είναι ότι υπάρχουν πολλές διαθέσιμες δουλειές. Η Σουηδία αυτή την περίοδο είναι σε οικονομικής ανάπτυξης, η οποία ενισχύεται από τις δημόσιες δαπάνες για τους πρόσφυγες, με την αύξηση του ΑΕΠ να αγγίζει το 4,5% το τελευταίο τρίμηνο του 2015.

Επίσης περίπου 700.000 σπίτια πρέπει να χτιστούν μέχρι το 2025 για να καλύψουν τις ελλείψεις από την αύξηση του πληθυσμού. Αυτό απαιτεί την ένταξη τουλάχιστον 10.000 εργατών κάθε χρόνο μόνο στον κατασκευαστικό τομέα. Η Σουηδική Ομοσπονδία Κατασκευαστών λέει ότι οι μετανάστες είναι η προφανής δεξαμενή για να αντλούν εργάτες.

Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι εάν μπορεί να δοθεί δυνατότητα στους πρόσφυγες να εργάζονται όσοι έχουν καταθέσει αίτημα ασύλου καθώς και οι εργοδότες για να τους προσλάβουν χρειάζονται έγκυρη ταυτότητα.

Σύμφωνα με την Τραπεζική Ένωση Σουηδίας, το 75% των προσφύγων δεν εκπληρώνουν τα κριτήρια για το άνοιγμα λογαριασμού. Ο εκπρόσωπος των τραπεζών είπε ότι δεν είναι θέμα ερμηνείας και είναι πολύ ξεκάθαρο το τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται.

Υπάρχει λύση

Αξιωματούχοι των Βρυξελλών, είπαν ότι οι κανόνες ενάντια στο ξέπλυμα προσφέρουν στις κυβερνήσεις ευελιξία για να διαβεβαιώσουν ότι όλοι οι καταναλωτές που διαμένουν νόμιμα στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που ζητούν άσυλο, έχουν το δικαίωμα για ένα βασικό λογαριασμό μισθοδοσίας που θα του εξασφαλίζει τα απαραίτητα για την καθημερινή του διαβίωση.

Και την τελευταία εβδομάδα, οι Ευρωπαϊκές τραπεζικές αρχές επισήμαναν ότι η πρόσβαση των προσφύγων στα βασικά οικονομικά προϊόντα και υπηρεσίες είναι σημαντικά και απαραίτητα.

Για να καλυφθεί και το ζήτημα των προσφύγων, η ΕΕ πρόσφερε μία λύση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το ρίσκο για το ξέπλυμα και η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, μπορεί να ξεπεραστεί εάν οι τράπεζες προσφέρουν περιορισμένο εύρος υπηρεσιών και επιβάλλοντας πιο αυστηρούς εσωτερικούς ελέγχους που θα διευκολύνουν πρόωρες παρεμβάσεις σε περιπτώσεις όπου υπάρχει υποψία.

Οι Σουηδικές τραπεζικές αρχές είπαν ότι περιμένουν απάντηση από την κυβέρνηση μέσα στους επόμενους δύο μήνες. Αλλά ο χρόνος τελειώνει , όλες οι χώρες της Ευρώπης αναμένεται να έχουν υιοθετήσει τη νομοθεσία που θα επιβεβαιώνει ότι όλοι οι κάτοικοι της Ευρώπης θα έχουν πρόσβαση στις βασικές τραπεζικές υπηρεσίες μέχρι τον Σεπτέμβρη.

Πηγή: Bloomberg

Τράπεζεςπρόσφυγεςπροσφυγικόένταξη προσφύγωνHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα