Οι πρώτες 100 ημέρες της νέας κυβέρνησης

Το μομέντουμ της ευρείας νίκης που πέτυχε η Ν.Δ. στις πρόσφατες εκλογές ευελπιστεί να εκμεταλλευτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να περάσει δύσκολες μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες έχει δεσμευθεί και οι οποίες εκτιμάται ότι θα συμβάλουν στο να πάρει η χώρα μέχρι το τέλος του χρόνου την επενδυτική βαθμίδα.

Άλλωστε αυτή ήταν η βασική εξαγγελία της κυβέρνησης και στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις. Ένα αφήγημα που πέρασε στους πολίτες παρότι δεν ήταν κάτι συγκεκριμένο

και άμεσο.

Παράλληλα, στοίχημα αποτελεί το εάν και πότε θα εφαρμοστούν οι προεκλογικές υποσχέσεις για τις οποίες έχει ασκηθεί σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση με τη λογική ότι δεν χωρούν στο πρόγραμμα που θα εφαρμόσει τελικά η κυβέρνηση.

Παρά την ευφορία που επικρατεί πάντως στο Μέγαρο Μαξίμου, ο προβληματισμός που επικρατεί στο παρασκήνιο έχει να κάνει με τις αντιστάσεις που θα καταγραφούν όχι μόνο από τα κόμματα που κινούνται στο πλαίσιο του δημοκρατικού τόξου, αλλά και από τους βουλευτές των ακροδεξιών κομμάτων, οι οποίοι στο σύνολό τους είναι άγνωστοι.

Η πολυδιάσπαση του Κοινοβουλίου τρομάζει άλλωστε τα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία φοβούνται ότι θα βρεθούν μπροστά σε νέα δεδομένα σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις και το είδος – και την ένταση – της αντιπολίτευσης που θα αντιμετωπίσουν στη διάρκεια της τετραετίας.

Έτοιμη από… χθες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται πάντως να επισκεφθεί τις επόμενες μέρες τα υπουργεία αιχμής, προκειμένου να αναδείξει τις προτεραιότητες της δεύτερης τετραετίας.

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν πάντως ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη από… χθες να εφαρμόσει το πρόγραμμά της αφού ο σχεδιασμός των 100 πρώτων ημερών ήταν ήδη διαμορφωμένος, καθώς εν μέσω της προεκλογικής περιόδου οι συνεργάτες του Μητσοτάκη – που είχαν πάρει το πράσινο φως ότι θα υπουργοποιηθούν – είχαν αρχίσει από νωρίς να διαμορφώνουν τις προτεραιότητες που θα έχουν τα υπουργεία τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα ο νέος υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης επισκέφθηκε αρκετές φορές την Πειραιώς ενόψει της ανάληψης του κρίσιμου χαρτοφυλακίου του.

Άλλωστε η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι, πέρα από τα δύο πρώτα νομοσχέδια που θα αφορούν στην επικαιροποίηση και την αναβάθμιση του επιτελικού κράτους («Επιτελικό 2») προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δυσλειτουργίες του παρελθόντος, ο επόμενος στόχος είναι να προωθηθούν οι φορολογικές αλλαγές.

Πηγές από την κυβέρνηση λένε ακόμη ότι το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών, που θα έχει ορίζοντα τετραετίας, περιλαμβάνει τη σταδιακή μείωση του τέλους επιτηδεύματος μέχρι την οριστική κατάργησή του στο τέλος το 2027, την αύξηση από την 1η Ιανουαρίου του 2024 του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες που έχουν παιδιά, τη μείωση κατά μία επιπλέον μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών και τη μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% μεσοσταθμικά από την 1η Ιανουαρίου του 2025.

Με βάση ακόμα τις προεκλογικές δεσμεύσεις το τρίτο νομοσχέδιο θα αφορά την επιστροφή της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στον πλήρη έλεγχο του Δημοσίου από το Υπερταμείο, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης αναμένεται να προχωρήσει όλες τις ρυθμίσεις για την επιτάχυνση του χρόνου απονομής της δικαιοσύνης, η οποία θα στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό στην ψηφιοποίηση των δικαστηρίων και στη δημιουργία νέου δικαστικού χάρτη.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να προχωρήσει η επανεκπαίδευση του προσωπικού μέσω της νέας σχολής δικαστών. Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι η απονομή της δικαιοσύνης να προσεγγίσει τους ευρωπαϊκούς χρόνους και να περιορίσει την έκδοση των πρωτόδικων αποφάσεων σε 400 μέρες από 700 που είναι σήμερα.

Τα πρώτα τρία νομοσχέδια ο κ. Μητσοτάκης θέλει να έχουν ψηφιστεί πριν από τη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε επίσης:

Κίνδυνος για το Κίεβο η παρουσία του Πριγκόζιν στη Λευκορωσία

Η ανατομία ενός… Υπουργικού Συμβουλίου

ΣΥΡΙΖΑ: Τι δείχνει η σιωπή του Αλέξη Τσίπρα

Keywords
Τυχαία Θέματα
100,