Οι Ναζί επέστρεψαν στο Βερολίνο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ακροδεξιό και ανοιχτά αντιμουσουλμανικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) κατέγραψε εντυπωσιακά κέρδη στις τοπικές εκλογές του Βερολίνου, την ώρα που το κόμμα της Μέρκελ σημείωσε τα χειρότερα ποσοστά στην ιστορία της παράταξης, γράφει ο Independent.

Το AfD κέρδισε το 11.5% των ψήφων, μόλις τρεις ημέρες μετά τη δήλωση του δημάρχου του Βερολίνου Michael

Mueller, ο οποίος προειδοποίησε ότι διψήφια ποσοστά για το ξενοφοβικό κόμμα θα είναι ένα μήνυμα που ο υπόλοιπος κόσμος θα το δει σαν ένδειξη επιστροφής των ακροδεξιών και των Ναζί στη Γερμανία.

Το εκλογικό αποτέλεσμα διασφαλίζει στο ακροδεξιό κόμμα τις πρώτες έδρες του στο κοινοβούλιο του Βερολίνου, και είναι το πρώτο ακροδεξιό κόμμα που καταφέρνει κάτι παρόμοιο από την ενοποίηση της Γερμανίας.

Οι χθεσινές εκλογές είναι οι δέκατες ομοσπονδιακές εκλογές που το AfD κερδίζει τουλάχιστον μία έδρα.

Οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ, κέρδισαν μόλις το 17,5% των ψήφων, μία σαφής ένδειξη ότι το κόμμα θα δυσκολευτεί στις επερχόμενες εκλογές του Οκτωβρίου του 2017.

Το κεντροαριστερό κόμμα των σοσιαλδημοκρατών του SPD κατέκτησε την πρώτη θέση στις τοπικές εκλογές και το 23% αλλά κατέγραψε μεγάλες απώλειες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων Beatrix von Storch, από το AfD είπε ότι «φθάσαμε στην πρωτεύουσα και είμαστε στο δρόμο για την Bundestag».

Όμως παρά τα διψήφια ποσοστά το εκλογικό αποτέλεσμα του AfD ήταν μικρότερο από αυτό που του έδιναν οι δημοσκοπήσεις. Την περασμένη εβδομάδα οι δημοσκόποι του έδιναν 15% και το τοποθετούσαν στην τρίτη θέση. Τελικά το AfD βρέθηκε στην πέμπτη θέση, πίσω από το SPD, το CDU, το Αριστερό κόμμα και τους Πράσινους.

Πηγή: Independent

AfDεκλογές Γερμανίαεκλογές ΒερολίνοHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα