Οι ισχυροί της Ευρώπης θέλουν να τελειώνουν… με την Ελλάδα μέσα στο Σαββατοκύριακο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίτευξη συμφωνίας μέσα στο Σαββατοκύριακο επιδιώκουν οι θεσμοί με την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου όπως διαμηνύουν να τελειώνουν με το ελληνικό ζήτημα.

Ντάισελμπλουμ: Εφικτή μια συμφωνία με την Ελλάδα

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup είναι απαραίτητο να υπάρξει ένα ισχυρότερο μεταρρυθμιστικό «πακέτο».

Σε νέες του δηλώσεις το πρωί της Παρασκευής, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει ένα ισχυρότερο μεταρρυθμιστικό «πακέτο».

Σαπέν: Δεν υπάρχει άλλη λύση

από το να βρεθεί συμφωνία

«Η επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών στην Ελλάδα θα ήταν αποδοχή της ήττας μας», δήλωσε την Παρασκευή ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, μιλώντας στο Europe1.

«Κάθε μέρα που περνά μας φέρνει πιο κοντά στο αναπόφευκτο. Μια άτακτη ελληνική έξοδος θα είναι επιζήμια όχι μόνο για την Ελλάδα και για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».

Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ πρόσθεσε «Θέλουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα της Ελλάδα και θα προσφέρει ασφάλεια στην Ευρώπη από τις όποιες συνέπειες θα είχε ένα Grexit. Η ΕΚΤ είναι εκεί όταν χρειάζεται για να προσφέρει βοήθεια. Το έχει κάνει και με άλλες χώρες, το κάνει τώρα και για την Ελλάδα».

Και συνέχισε: «Υπάρχει μια μεγάλη μερίδα Ελλήνων που φοβούνται την έξοδο της χώρας τους από το ευρώ. Η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στην ανάπτυξη και την οικονομική δραστηριότητα. Σήμερα, τα πάντα είναι σε στασιμότητα. Επομένως, πρέπει να δώσουμε στη χώρα μια ώθηση».

«Επομένως θα βρούμε μια συμφωνία, γιατί δεν υπάρχει άλλη λύση από αυτήν μιας συμφωνίας, για τη διαφύλαξη των συμφερόντων της Ελλάδας, θέτοντας παράλληλα υπό προστασία την Ευρώπη, από μια επικίνδυνη κατάσταση. Έχουμε αρχίσει να βρίσκουμε την ανάπτυξη, θεωρείτε ότι σε μια τέτοια περίοδο έχουμε ανάγκη να σκεφτόμαστε για τις συνέπειες μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ; Έχουμε ανάγκη από σταθερότητα», δήλωσε ο Μ. Σαπέν

Ρέντσι: Μπορούμε να επιτύχουμε συμφωνία

H τελική μέρα των αποφάσεων για την Ελλάδα θα είναι το Σάββατο και θα υπάρχει συμφωνία, εκτίμησε το πρωί της Παρασκευής κατά την έξοδό του από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

"Στηρίζουμε τις προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησής του να φτάσει σε μια συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς", δήλωσε ο Μ. Ρέντσι.

Την ίδια στιγμή αναγνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι για όλους η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, πρόσθεσε.

"Εκτιμώ ότι η τελική ημέρα θα είναι το Σάββατο και είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να επιτύχουμε συμφωνία", τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ: Έχουμε όλοι απαυδήσει-Το Σαββατοκύριακο οι τελικές συνομιλίες

Οι συνομιλίες με την Ελλάδα που θα γίνουν το Σαββατοκύριακο πιθανόν θα τραβήξουν έως την Κυριακή και θα είναι οι τελευταίες για το ελληνικό θέμα.

Τα παραπάνω διεμήνυσε το πρωί της Παρασκευής ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, Πέτερ Καζίμιρ, υπογραμμίζοντας πως όλοι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αλλά και οι ηγέτες της ΕΕ έχουν «απαυδήσει».

Ο Καζίμιρ τόνισε ότι «σε μια ρεαλιστική βάση», περιμένει οι διαπραγματεύσεις να τραβήξουν έως την Κυριακή.

«Είναι πραγματικά η τελευταία συνάντηση για το θέμα αυτό. Ταξιδεύουμε στις Βρυξέλλες είτε για να εγκρίνουμε μια συμφωνία…είτε, εάν δεν υπάρχει συμφωνία, θα μιλήσουμε για τις τεχνικές λεπτομέρειες της χρεοκοπίας ενός κράτους-μέλους της Ευρωζώνης», σημείωσε.

Φάιμαν: Βλέπουμε το ελληνικό ζήτημα θετικά, θέλουμε συμφωνία

Βλέπουμε θετικά το ελληνικό ζήτημα και θέλουμε να υπάρξει συμφωνία, δήλωσε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., που συνέρχεται για δεύτερη μέρα στις Βρυξέλλες.

Ανέφερε ακόμη ότι δεν αποφασίστηκε η σύγκληση μιας νέας Συνόδου Κορυφής και δεν προβλέπεται κάτι πέραν της αυριανής συνεδρίασης του Eurogroup. Σχολιάζοντας τη χθεσινή πρώτη ημέρα των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Φάιμαν ότι στο θέμα της Ελλάδας υπήρξαν τέσσερις με πέντε τοποθετήσεις και δεν έγινε τόσο αναλυτική συζήτηση. Ο ίδιος έθεσε το ερώτημα τι θα συμβεί εάν το Σάββατο δεν υπάρξει συμφωνία, ωστόσο, όπως διευκρίνισε στις δηλώσεις του, «όλοι μας συμφωνήσαμε να πούμε: Βλέπουμε το ζήτημα θετικά. Θέλουμε να υπάρξει μία συμφωνία. Ως εκ τούτου δεν υπήρξαν περαιτέρω συνεννοήσεις για το τι θα συμβεί εάν αυτή δεν επιτευχθεί».

θεσμοίσυμφωνίαΣαπένΡέντσιΝτάισελμπλουμHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα