Οι φόβοι της κυβέρνησης στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές – Οι απογοητευμένοι, ο «Κανένας» και οι διαρροές προς τα δεξιά

Παρά το γεγονός πως όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται με μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ στο Μέγαρο Μαξίμου κάθε άλλο παρά ανέμελοι είναι για την αναμέτρηση των ευρωεκλογών. Και αυτό γιατί τα ποιοτικά στοιχεία των τελευταίων

μηνών προβάλουν μια μεγάλη φθορά για την κυβερνητική εικόνα τόσο όσον αφορά την αποτελεσματικότητα της διακυβέρνησης όσο και την αδυναμία να ανταποκριθεί σε σημαντικά προβλήματα της καθημερινότητας όπως είναι η ακρίβεια και η εγκληματικότητα.

Την ίδια ώρα για πρώτη φορά από τότε που είναι στην κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία είδε την κοινωνία να κατεβαίνει στους δρόμους και μάλιστα κοινωνικά στρώματα που και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις έδωσαν ισχυρά ποσοστά στο κυβερνών κόμμα όπως οι αγρότες.

Το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια οδήγησε και ένα μεγάλο κομμάτι της νεολαίας μετά από πολύ καιρό να διαδηλώσει μαχητικά ξανά στους δρόμους παρά το γεγονός ότι στις τελευταίες εκλογές στις ηλικίες που σήμερα διαφωνούν με το νομοσχέδιο η Νέα Δημοκρατία ήρθε πρώτη.

Η επόμενη μάχη εδώ θα δοθεί σε δύο μέτωπα. Στην εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε από τη Βουλή την Παρασκευή το βράδυ, δηλαδή στο ποσά σοβαρά πανεπιστήμια από το εξωτερικό δείξουν ενδιαφέρον για να ανοίξουν παραρτήματα εδώ.

Αλλά και σε δικαστικό επίπεδο καθώς την συνταγματικότητα του νόμου θα κληθεί κάποια στιγμή να κρίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας και αν εκεί η κρίση είναι αρνητική η κυβέρνηση θα έχει υποστεί μια πολύ μεγάλη ήττα και αντιπολίτευση θα μπορεί να λέει “σας τα είπαμε δε μας ακούγατε”.

Το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο άνοιξε πληγές κυρίως στην βόρειο Ελλάδα καθώς τα ποσοστά του Κυριάκου Βελόπουλου της Ελληνικής Λύσης σε πολλούς νόμους είναι διψήφια και ξεπερνούν κατα πολύ το πανελλαδικό 10% με το οποίο φλερτάρει ενώ η σκληρή στάση που κρατά η εκκλησία και πολλοί μητροπολίτες βοηθά και τη Νίκη.

 Ένας από τους πονοκεφάλους που υπάρχει στην κυβέρνηση είναι αν αυτή η στάση της εκκλησίας διατηρηθεί και την περίοδο του Πάσχα με κηρύγματα από άμβωνος και συμπεριφορές απέναντι σε βουλευτές που ψήφισαν το νομοσχέδιο που θα οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερη διαρροή ψηφοφόρων προς κόμματα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στις τελευταίες δημοσκοπήσεις με το 1% φλερτάρει και το κόμμα της κ.Λατινοπούλου “Φωνή λογικής” που αρθρώνει λόγο σκληρά δεξιό και αντισυμπεριληπτικό.

Μάλιστα η πίεση που δέχεται η Νέα Δημοκρατία από τα δεξιά της έχει οδηγήσει σε σοβαρές συζητήσεις ακόμα και για την συμμετοχή του σκληρού δεξιού Φαήλου Κρανιδιώτη στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος ως αντιστάθμισμα απέναντι σε υποψηφίους που προέρχονται από το χώρο του κέντρου και της κεντροαριστεράς.

Ο χαλαρός χαρακτήρας των ευρωεκλογών η διάθεση να σταλούν μηνύματα δυσαρέσκειας αλλά και το ποσοστό της αποχής που αυξάνεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι ένας άλλος πονοκέφαλος για τους επιτελείς του μεγάρου Μαξίμου. Και εκεί προστίθεται και ο κανένας που αρχίζει να φτάνει απειλητικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην ερώτηση για την καταλληλότητα του πρωθυπουργού. Ο κανένας όμως αρχίζει και εμφανίζεται ως απάντηση και στο ερώτημα για την ικανοποίηση από την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση.

Και ο φόβος είναι μήπως αυτό το εύρημα οδηγήσει σε μεγάλη αποχή ή σε πολυκερματισμό της ψήφου με επιλογές κομμάτων που σήμερα είναι εκτός των ραντάρ της Πειραιώς και έτσι εμποδιστεί ο πολυπόθητος στόχος που είναι η κατάκτηση τουλάχιστον του ίδιου ποσοστού που πήρε η Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές του 2019 δηλαδή του 33%.

Οι κυλιόμενες κρυφές δημοσκοπήσεις που φτάνουν στο Μαξίμου δείχνουν ένα μεγάλο ποσοστό Νεοδημοκρατών να είναι απογοητευμένοι και να κινούνται προς την γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων και της αποχής. Αν αυτοί με κάποιο τρόπο δεν επιστρέψουν στη Νέα Δημοκρατία την ημέρα της ψήφου των ευρωεκλογών τα πράγματα θα είναι προβληματικά

Διότι ο στόχος της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι να είναι πρώτη στις εκλογές, αυτό δεν αμφισβητείται από κανέναν, είναι να έχει ένα ποσοστό τέτοιο που την επόμενη μέρα δεν θα οδηγήσει σε εσωτερική μουρμούρα και σε αμφισβήτηση της πολιτικής και των επιλογών έτσι όπως ασκούνται μέχρι τώρα.

Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός στις τελευταίες ομιλίες του ξεκαθαρίζει ότι η κάλπη είναι ξανά άδεια, το 41% δεν υπάρχει και η Νέα Δημοκρατία θα πέσει στη μάχη των ευρωεκλογών με όρους και διλήμματα συσπείρωσης και πόλωσης εθνικών εκλογών έστω κι αν οι αντίπαλοι της είναι πολιτικά εξασθενημένοι και δεν μπορούν να λειτουργήσουν ως φόβητρα σε συγκεκριμένα εκλογικά κοινά.

Αν και οι εμπιστεύτηκες δημοσκοπήσεις που φτάνω στο Μαξίμου εκτιμούν ότι τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατορθώσει στις εκλογές να παραμείνει το δεύτερο κόμμα.

Γι’ αυτό και η επαναβεβαίωση της πολιτικής κυριαρχίας της Νέας Δημοκρατίας μέσω του εκλογικού αποτελέσματος θα συνδυαστεί και με την πολιτική σταθερότητα ως αναγκαία προϋπόθεση προόδου της χώρας και της οικονομίας σε ένα τόσο ρευστό και αβέβαιο γεωπολιτικό σκηνικό.

Διαβάστε επίσης

Πυρά Μαρινάκη σε Κασσελάκη: «Εξακολουθεί να σφυρίζει αδιάφορα για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες»

Εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη: Το πόρισμα του ΚΚΕ – Σε ποια πρόσωπα επιρρίπτει ευθύνες

ΠΑΣΟΚ για την τρανσοφοβική επίθεση: «Αναμένουμε από την κυβέρνηση σοβαρή δράση κατά της μισαλλοδοξίας»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κανένας,kanenas