Οι Έλληνες στρέφονται στα μεταχειρισμένα ρούχα και παπούτσια: Δύο αλυσίδες second hand στην ελληνική αγορά

Οι διαδοχικές κρίσεις που έχει περάσει η χώρα μας την τελευταία δεκαπενταετία και έχουν σαν αποτέλεσμα τον δραστικό περιορισμό της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων σε συνδυασμό με τη διεθνή τάση που θέλει τους, νέους κυρίως καταναλωτές να ψωνίζουν με ισχυρό κριτήριο και τις αρχές τις βιωσιμότητας έχουν οδηγήσει πολλούς από αυτούς να στρέφονται στην αγορά μεταχειρισμένων ειδών ακόμα και σε προϊόντα όπως τα ρούχα, τα παπούτσια και τα κοσμήματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κλάδος με τη μεγαλύτερη αύξηση εργασιών στο δεύτερο τρίμηνο του 2023 είναι το λιανικό εμπόριο μεταχειρισμένων ειδών σε

καταστήματα, το οποίο κατέγραψε αύξηση 49,7%.

Αν και μέχρι στιγμής ο τζίρος της συγκεκριμένης δραστηριότητας είναι χαμηλός στα 8,92 εκατ. ευρώ, το γεγονός ότι έχει υπερδιπλασιαστεί συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2022 που ήταν 4,17 εκατ. ευρώ δείχνει τη δυναμική που έχει αναπτύξει στην ελληνική αγορά. Μόνο τον Ιούνιο εφέτος οι πωλήσεις των μεταχειρισμένων ειδών σε καταστήματα έφθασε στα 1,875 εκατ. ευρώ, με την αύξηση σε σχέση με τον Μάιο να διαμορφώνεται στο +15%.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι δύο αλυσίδες second hand προϊόντων η βουλγαρική αλυσίδα Mania, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο του outlet και των μεταχειρισμένων ρούχων, άνοιξε πριν λίγες μέρες το πρώτο της κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας, ενώ μια ακόμη αλυσίδα, η Humana από την Λιθουανία, έχει ιδρύσει από τις αρχές Ιουνίου εφέτος εταιρεία στη χώρα μας.

Το πρώτο ελληνικό Mania, άνω των 1.000 τ.μ., βρίσκεται στην οδό Ευαγγελιστρίας στο κέντρο της Αθήνας με την επένδυση να ξεπερνάει τις 200.000 ευρώ. Στις αρχές τους επόμενου έτους αναμένεται να λειτουργήσει και το ελληνικό e-shop της αλυσίδας.

Σημειώνεται ότι στην ελληνική αγορά η εμπορική στρατηγική της Mania εστιάζεται στη μεγαλύτερη προώθηση του outlet σε σχέση με το second hand.

Όσον αφορά τη λιθουανική Humana, που διαθέτει περισσότερα από 270 καταστήματα σε 13 χώρες, στην Ελλάδα έχει ως σκοπό το λιανικό εμπόριο μεταχειρισμένων ενδυμάτων και υποδημάτων, όπως και μεταχειρισμένων ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών ειδών, ενώ περιλαμβάνει και υπηρεσίες επιδιόρθωσης ενδυμάτων, μαντάρισμα κ.α..

Να σημειωθεί ωστόσο ότι αυτή τη στιγμή η νεοσύστατη εταιρεία τελεί σε αναστολή καταχώρισης στο ΓΕΜΗ, καθώς «δεν έχει προβεί σε πιστοποίηση καταβολής αρχικού κεφαλαίου εντός ενός (1) μήνα από την σύστασή της, ως ώφειλε καθώς είναι ΙΚΕ με κεφαλαιακές εισφορές».

Στα 120 δις η αξία της παγκόσμιας αγοράς

Η αξία της αγοράς μεταπώλησης στον κλάδο των ενδυμάτων εκτιμάται σε 100-120 δισ. δολάρια παγκοσμίως και είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από ό,τι το 2019, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα από τη Vestiaire Collective και την Boston Consulting Group.

Η αγορά μεταχειρισμένων ειδών κατέχει ήδη μερίδιο 3% έως 5% του συνολικού κλάδου ένδυσης, υποδημάτων και αξεσουάρ και θα μπορούσε να αυξηθεί έως και 40%, σύμφωνα με την έρευνα.

Στην Ευρώπη, η αγορά μεταχειρισμένων ενδυμάτων διαμορφώθηκε στα 18 δισ. δολάρια το 2022 και προβλέπεται να φτάσει τα 41 δισ. δολάρια έως το 2032, αυξάνοντας κατά +8,4% κάθε χρόνο ταχύτερα από πριν.

Η απήχηση της αγοράς από δεύτερο χέρι είναι τέτοια που και πολυτελείς μάρκες, όπως οι Gucci, Burberry και Stella McCartney, συνεργάζονται με διαδικτυακές πλατφόρμες, για παράδειγμα το The RealReal και το Vestiaire Collective, διαθέτοντας προϊόντα τους, ενώ ορισμένοι, από την Isabel Marant και την Balenciaga μέχρι τα Selfridges και το Net-a-Porter, έχουν λανσάρει ολοκληρωμένες πλατφόρμες μεταπώλησης.

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά στον Έβρο: Εφιάλτης χωρίς τέλος – Γιγαντώνεται το πύρινο μέτωπο λόγω των ανέμων

Ζάκυνθος: Αεροδιακομιδή για 20χρονο τουρίστα που τραυματίστηκε με «γουρούνα»

Νέες ταυτότητες: Η ομάδα στο Facebook των 30 χιλιάδων ακόλουθων που διοργανώνει τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα

Keywords
Τυχαία Θέματα