Φάμελλος: «Πολιτική και προσωπική ευθύνη Μητσοτάκη οι πυρκαγιές και η διαχείρισή τους» (video)

Πολιτική, αλλά και προσωπική ευθύνη στον ίδιο τον πρωθυπουργό απέδωσε για τις φετινές πυρκαγιές ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι άφησε τη χώρα «ανέτοιμη» και «αθωράκιστη», σημείωσε ότι είναι ανήκουστο να κάνουμε την ίδια συζήτηση που είχε γίνει το καλοκαίρι του 2021 και ύστερα από 4 χρόνια διακυβέρνησης ΝΔ, και εγκάλεσε τον πρωθυπουργό που

παρουσίασε ως επιτυχία την εκκένωση του νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης.

Στην αρχή της ομιλίας του συνεχάρη πυροσβέστες, εθελοντές, φορείς, πολίτες, όλους όσοι ανέλαβαν δράση απέναντι στις καταστροφικές πυρκαγιές.

Εξέφρασε εκ νέου τα συλλυπητήρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για «τους 2 ήρωες πιλότους του καναντέρ που χάσαμε στην Κάρυστο, τον Χρήστο Μουλά και τον Περικλή Στεφανίδη» αλλά και για όλα τα θύματα του φετινού τραγικού καλοκαιριού.

Επιτέθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας πως είναι ανήκουστο μετά 4 χρόνια διακυβέρνησης, και μετά και τις καταστροφές πυρκαγιές του 2021, η βουλή έρχεται να συζητήσει ξανά μέσα σε μια «πρωτοφανή φυσική καταστροφή». Υπογράμμισε ότι χάνονται εμβληματικά οικοσυστήματα όπως η Δαδιά και η Πάρνηθα ενώ παράλληλα έχουν κινδυνεύσει «πόλεις, πρωτεύουσες νομών, εκκενώθηκε το μεγαλύτερο περιφερειακόό νοσοκομείο στη Β. Ελλάδα ανατινάχθηκε αποθήκη πυρομαχικό κινδύνευσαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις νοσοκομεία και στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όπως η σημαντική αεροπορική βάση στη Νέα Αγχίαλο».

Αναφερόμενος ειδικότερα στην Δαδιά υπογράμμισε:

«Σήμερα, για 13η ημέρα καίγεται ο Έβρος και η Ροδόπη, εξελίσσεται η μεγαλύτερη σε έκταση πυρκαγιά της Ευρώπης τουλάχιστον την τελευταία 20ετία. Είναι επί πρωθυπουργίας σας κ. Μητσοτάκη, αυτή είναι η πραγματικότητα. Σήμερα κινδυνεύει ο τελευταίος πυρήνας του Δάσους της Δαδιάς, γιατί ο κεντρικός καταστράφηκε, αυτός με τα προστατευόμενη μοναδικά είδη των αρπακτικών πτηνών. Και η αγωνία των επιστημόνων του πεδίου είναι ότι δεν έχουν την απαραίτητη υποστήριξη στην κατάσβεση».

Δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι ο Κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να παρουσιάσει τη συζήτηση αυτή ως δική του πρωτοβουλία, ενώ ο ίδιος το είχε αναφέρει από τις 24 Ιουλίου, και είχε ακολουθήσει ερώτηση και πολλές αναφορές. Ωστόσο, ανέφερε, κάλλιο αργά παρά ποτέ «το πρόβλημα να λύσουμε».

«Η ευθύνη σας» είπε, είναι ότι «το θέμα αυτό το είχατε αναφέρει στις προγραμματικές 2019 και 2023, είχατε αναφέρει τα ίδια ζητήματα στην ίδια συζήτηση το 2021, τις ίδιες δικαιολογίες είπατε και τότε και δεσμεύσεις που δεν έγιναν πράξη, τα ίδια ακούσαμε και πέρυσι γιατί και πέρυσι κάηκε η Δαδιά και τις ίδιες μεγαλοστομίες στις 7 Ιουλίου, όταν ανακοινώσατε ότι “είμαστε πιο έτοιμοι από ποτέ”».

«Παρά τα λεγόμενά σας», συνέχισε «η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι αφήσατε τη χώρα ανέτοιμη και αθωράκιστη μπροστά σε αυτό τον πραγματικό κίνδυνο και η εξέλιξη των πυρκαγιών και οι επιπτώσεις των πυρκαγιών είναι δική σας πολιτική ευθύνη. Και τολμώ να πω είναι και προσωπική σας ευθύνη». Στο σημείο αυτό τον κάλεσε να λογοδοτήσει, «δεν περιμένουμε από τον πρωθυπουργό της χώρας ένα 40λεπτο ρεπορτάζ, το έχουμε ζήσει, το ζουν πολύ ΄χειρότερα από εμάς οι άνθρωποι που είναι δίπλα στις φωτιές».

«Αλήθεια είναι επιτυχία το ότι εκκενώθηκε ένα νοσοκομείο;» διερωτήθηκε. Μπράβο είπε, στους υγειονομικούς, γιατρούς και διοίκηση του νοσοκομείου που κατάφεραν να το εκκενώσουν αλλά υποστήριξε, δεν είναι επιτυχία, είναι «μειονέκτημα». «Δεν είναι επιτυχία», συνέχισε, «ότι φυγαδεύσατε από τη Νέα Αγχίαλο τα αεροπλάνα για να μην κινδυνεύσουνε και ανατινάχτηκε μόνο ένα τμήμα των πυρομαχικών. Μειονέκτημα της χώρας είναι, εκθέσατε τη χώρα».

«Εκθέσατε τη χώρα, την ασφάλεια των πολιτών, τις εγκαταστάσεις, δεν είναι αυτά επιτυχίες», πρόσθεσε.

Σημείωσε πως στο παρελθόν ο κ. Μητσοτάκης είχε ζητήσει «παραιτήσεις» για φυσική καταστροφή, «που είναι τώρα οι παραιτήσεις» ρώτησε.

Δικαιολογίες, αναξιοπιστία και ανασφάλεια

Μετά από 4 χρόνια διακυβέρνησης, τόνισε στη συνέχεια «δεν υπάρχει χώρος ούτε για δικαιολογίες ούτε για συγνώμη», και δυστυχώς «οι νέες εξαγγελίες δεν είναι αξιόπιστες γιατί τις έχετε κάνει δυο τρεις φορές» έτσι θίγεται την αξιοπιστία και των υπολοιπων πολιτικό δεν μας πιστεύει κανείς γιατί αυτά που είπατε το 2021 δε γίνανε και αυτά που είπατε το 2022 δε γίνανε.

«Εκ των υστέρων», σημείωσε, «είναι γεγονός ότι θα κάνετε ό,τι μπορείτε για να αποφύγετε το πολιτικός κόστος», γιατί «δεν μπορείτε πλέον να εγγυηθείτε το αίσθημα ασφάλειας στην κοινωνία» σημείωσε, προσθέτοντας πως αυτό «δεν εμπεδώνεται με τις συγνώμες μετά από το δυστύχημα των Τεμπών. Ούτε με την ανατίναξη αποθήκης πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο, που και τη χώρα εξέθεσε, και την αμυντική της θωράκιση, ούτε με την επιδρομή ακροδεξιών χούλιγκανς από την Κροατία -που διασχίσαν την χώρα από τα σύνορα μέχρι τη Νέα Φιλαδέλφεια για τη δολοφονία ενός νέου ανθρώπου, ούτε με τον αποκλεισμό για πολλές ώρες τόσων ανθρώπων στην Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου, λόγω της ελλιπούς διαχείρισης του συμβάντος με το βυτιοφόρο, ούτε φυσικά με τις πρόσφατες πυρκαγιές».

«Αυτά», είπε «είναι πρόσφατα, και είναι επιτελικά επιτεύγματα της κυβέρνησης».

Παρέπεμψε δε στην προειδοποίηση που είχε απευθύνει ο Αλέξης Τσίπρας από τη συζητηση στη Βουλή το 2021 για την κατάχρηση της επίκλησης της κλιματικής κρίσης: «Δεν πρέπει να δικαιολογείτε την ανεπάρκειά σας επικαλούμενος κάθε φορά την κλιματική κρίση, γιατί ευτελίζετε τη σημασία που δίνουν στην αντιμετώπισή της και οι πολίτες και η Πολιτεία».

Διαβάστε επίσης:

Ελληνική Λύση για ταυτότητες: Όχι στην υποχρεωτική προσθήκη του τσιπ – Ναι στην προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος

Αιχμή Ηλιόπουλου για Κασσελάκη: Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι στη Βουλή (video)

Αντίδραση ΥΠΕΞ για Ερντογάν: «Εχθροπαθείς δηλώσεις, δεν συμβάλλουν στο κλίμα διαλόγου»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Φάμελλος, Πολιτική, Μητσοτάκη,famellos, politiki, mitsotaki