Ο Τραμπ είναι ο μεγαλύτερος «χαμένος» νικητής στην ιστορία των ΗΠΑ

ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος με τη μεγαλύτερη διαφορά ψήφων εναντίον του στην ιστορία των εκλογικών αναμετρήσεων στις ΗΠΑ. Ο Τραμπ βρίσκεται πίσω από την Κλίντον περίπου 2,8 εκατομμύρια ψήφους καθώς καταμετρώνται οι τελευταίες επιστολικές ψήφοι, γράφει ο Independent.

Η διαφορά υπέρ της Κλίντον είναι 5 φορές μεγαλύτερη από αυτή που είχε ο Γκορ εναντίον του τότε εκλεγμένου

προέδρου Μπους, στις εκλογές του 2000.

Μόνο 5 πρόεδροι στην ιστορία των ΗΠΑ κέρδισαν τις εκλογές ενώ έχασαν την λαϊκή ψήφο. Ο Τζον Κουίνσι Άνταμς το 1824, ο Ράδερφορντ Χαίηζ το 1876, ο Μπέντζαμιν Χάρισσον το 1888, ο Τζορτζ Μπους το 2000 και ο Τραμπ το 2016.

Ο Τραμπ έχει αντιδράσει έντονα σε όσους επισημαίνουν αυτό το στοιχείο δηλώνοντας σε ανάρτησή του στα social media ότι «εκτός από το γεγονός ότι πέτυχα μία συντριπτική νίκη στους εκλέκτορες, κέρδισα και τη λαϊκή ψήφο εάν αφαιρέσεις τα εκατομμύρια αυτών που ψήφισαν παράνομα».

Και συνέχισε «σοβαρή εκλογική απάτη στη Βιρτζίνια, το Νέο Χαμσάιρ και την Καλιφόρνια, γιατί τα media δεν μιλάνε για αυτό; Μεγάλη προκατάληψη, μεγάλο πρόβλημα».

Ο εκλεγμένος πρόεδρος, συμπληρώνει η εφημερίδα, δεν έδωσε στοιχεία για να δικαιολογήσει τις κατηγορίες του και δέχθηκε σφοδρή κριτική για αυτούς τους αβάσιμους ισχυρισμούς.

Ο Τραμπ έχασε τη λαϊκή ψήφο, αλλά κέρδισε τις εκλογές επειδή κατάφερε να αποσπάσει τις ευμετάβλητες πολιτείες όπως η Φλόριντα, το Οχάιο και η Βόρεια Καρολίνα, σε συνδυασμό με την νίκη έκπληξη στις πολιτείες της Πενσιλβάνια και Ουισκόνσιν.

Ήδη πολλοί ζητούν από τους εκλέκτορες να αγνοήσουν το αποτέλεσμα στις πολιτείες τους και να ψηφίσουν κατά του Τραμπ. Έχουν γίνει και νομικές προσφυγές κατά του νόμου, που υποχρεώνει σε κάποιες πολιτείες τους εκλέκτορες να ψηφίσουν με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα στις εκλογικές τους περιφέρειες. Η σχετική έκκληση έχει συγκεντρώσει 4,8 εκατ. υπογραφές.

Ο ίδιος ο Τραμπ το 2012 είχε αποκαλέσει το Κολέγιο των Εκλεκτόρων ως «καταστροφή για τη δημοκρατία» όταν από λάθος θεωρούσε ότι ο Ομπάμα θα κερδίσει περισσότερους εκλέκτορες, αλλά θα χάσει τη λαϊκή ψήφο. Τώρα όμως, μετά τη νίκη του, είπε ότι το εκλεκτορικό σύστημα είναι σοφό, παρά το γεγονός ότι θα είναι ο πρόεδρος με τη μεγαλύτερη διαφορά ψήφων εναντίον του.

Επιμέλεια: Κυριάκος Αργυρόπουλος

εκλογές ΗΠΑΗΠΑδιαφορά υπέρ ΚλίντονΚλίντονHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα