Ο Κικίλιας «αδειάζει» τον Αγοραστό για τις καταγγελίες ότι έσπασαν φράγματα για ανακατεύθυνση των νερών

Με καθυστέρηση 24 ωρών ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης Βασίλης Κικίλιας, απάντησε στις απίστευτες καταγγελίες που έκαναν κάτοικοι των πληγεισών περιοχών, – επώνυμα και στο topontiki.gr – ότι οι Αρχές έσπασαν φράγματα για να ανακατευθύνουν τα νερά, με στόχο να μην πνιγεί η Καρδίτσα, αλλά με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν ο Παλαμάς και τα γύρω χωριά.

Ο κ. Κικίλιας έκανε μία λιτή και προσεκτική δήλωση, διαχωρίζοντας ξεκάθαρα και κατηγορηματικά τη θέση του υπουργείου από την Περιφέρεια Θεσσαλίας (και ενδεχομένως και τον

δήμο Καρδίτσας), τονίζοντας ότι «καμία απολύτως παρέμβαση του κεντρικού κρατικού μηχανισμού δεν έγινε σε οποιοδήποτε φράγμα στην περιοχή, που να προκάλεσε οποιαδήποτε ανακατεύθυνση των υδάτων».

Με τη δήλωση αυτή ο κ. Κικίλιας «αδειάζει» την Περιφέρεια Θεσσαλίας, αφού ως «κεντρικός κρατικός μηχανισμός» νοούνται οι υπηρεσίες του δικού του υπουργείου και η αποκεντρωμένη διοίκηση, (η μία από τις επτά, που υπάγονται στο υπουργείο Εσωτερικών), ή άλλες, αλλά πάντως όχι η αυτοδιοίκηση.

Απαντά δηλαδή σε ό,τι αφορά την κεντρική κυβέρνηση και όχι την περιφέρεια, αποφεύγοντας να δώσει άλλες λεπτομέρειες για ένα τόσο σοβαρό θέμα και τόσο εκκωφαντικές και βαρύτατες καταγγελίες. Μεταθέτει σαφώς την όποια ευθύνη για το εάν ισχύουν ή όχι οι καταγγελίες στην περιφέρεια.

Η υπόθεση με τις καταγγελίες αυτές, που συζητά όλη η περιοχή του Παλαμά και των γύρω χωριών, γίνεται ακόμα πιο περίεργη και περίπλοκη, με δεδομένο ότι η ίδια η περιφέρεια Θεσσαλίας αποφεύγει να απαντήσει ή σχολιάσει το παραμικρό, παρότι βοά ο τόπος για το θέμα. Ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός δεν ένιωσε την παραμικρή ανάγκη ούτε να εκδώσει κάποια ανακοίνωση, ούτε να πει το παραμικρό στη συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί της Παρασκευής στην ΕΡΤ – τον απασχολούσε μόνο πώς θα πιέσει την κυβέρνηση να αναβάλλει τις εκλογές του Οκτωβρίου, με την προσδοκία ότι θα κοπάσει η οργή του κόσμου.

Οι δηλώσεις της κυρίας Ευαγγελίας Νασιάκου το απόγευμα της Πέμπτης σχετικά με παρέμβαση σε φράγματα των ποταμών της περιοχής, που κατηύθυναν τα νερά προς τον Παλαμά, προκάλεσαν πάντως τεράστια αναταραχή.

Άλλοι κάτοικοι της περιοχής μιλούν για παρεμβάσεις, ώστε τα νερά, που κατευθύνονταν στην πόλη τη Καρδίτσας, να «διοχετευθούν» πριν φτάσουν στο νοσοκομείο της Καρδίτσας, προς το σημείο πίσω από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ και μετά να πάρουν τη φυσική, τρόπον τινά, ροή που η γεωμορφία της περιοχής «υποδεικνύει», δηλαδή προς τον Παλαμά και άλλα χωριά. Αυτό το σενάριο είναι ένα από τα τρία βασικά, που θεωρούν οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών ότι υπήρξε το μοιραίο βράδυ της κακοκαιρίας.

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία Daniel: Πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των ειδών πρώτης ανάγκης βάζει η κυβέρνηση

Μητσοτάκης από Λάρισα: «Απαιτείται ακόμα η μέγιστη δυνατή εγρήγορση, αίτημα ενίσχυσης σε ΕΕ και ΕΤΕπ» (video)

Μητσοτάκης: Πέταξε πάνω από τις πλημμυρισμένες περιοχές στη Θεσσαλία

Keywords
Τυχαία Θέματα