Ο Δεκέμβρης στο Βρυσάκι

Advertorial

Πλούσιο είναι το πρόγραμμα στο «Βρυσάκι» για το μήνα Δεκέμβριο:

1. Μια διαδραστική human specific live performance: "Αποτύπωμα"

Λένε ότι όταν κοιταχτείς σε έναν καθρέφτη η μορφή σου μένει για πάντα μέσα του. Το ίδιο νιώθω ότι συμβαίνει και με τους ανθρώπους με τους οποίους έχουμε “συναντηθεί”… Έχουμε αφήσει ένα αποτύπωμα ο ένας στον άλλον.

Χρησιμοποιώντας κάποια από τα δωμάτια του χώρου και έχοντας ως πυρήνα για το κινησιολογικό και χώρο-γραφικό

υλικό άτομα μέσα από το κοινό, δημιουργούνται σε πραγματικό χρόνο, ανθρώπινα αποτυπώματα.

Τι μπορεί να δημιουργήσει μία σύντομη συνάντηση δύο ανθρώπων; Πώς μπορεί να επηρεάσει και να κινήσει ένα σώμα αυτή η συνύπαρξη; Ποιο είναι το αποτύπωμα που αφήνει πίσω του ο “Άλλος” ;

Η παρουσία του εκάστοτε επισκέπτη επηρεάζει ή και μεταμορφώνει τον χώρο μέσα από το σώμα της performer.

Σύλληψη, δημιουργία: Θεοδοσία Σουρέλου

Τεχνική υποστήριξη: Άρης Στριγκλής

Φωτογραφία: Αντιγόνη Κουράκου

Διάρκεια 40'

Ημερομηνίες: Πέμπτη, 1 & 8 Δεκεμβρίου 2016 και Παρασκευή, 2 & 9 Δεκεμβρίου 2016

Ώρα: 21.30

Εισιτήριο: 7€

Βρυσάκι, Χώρος Τέχνης και Δράσης. Βρυσακίου 17, Πλάκα.

Πληροφορίες- Κρατήσεις: 2103210179

2. Workshop: ''Ένα μονοπάτι με καρδιά''

Ταξιδεύουμε στον κόσμο των σαμάνων εξερευνώντας μέσα μας:
- το σύμπαν του Πολεμιστή, του ανθρώπου που Κυριαρχεί πάνω στον εαυτό του και υπερβαίνει τις αδυναμίες του
- του Θεραπευτή, που με Αγάπη αγκαλιάζει την φύση, τους ανθρώπους και την ζωή και αλληλεπιδρά θεραπευτικά μαζί τους,
- του Οραματιστή, που φέρνει την Ουτοπία και την Ευτοπία στο Εδώ και Τώρα, μέσα από την Διαίσθηση και τις Ενοράσεις του και
- του Δασκάλου, που μεταδίδει την εμπειρία και την γνώση του στους άλλους με την Παρουσία του και την Στάση του καθημερινά.

Δημιουργούμε γέφυρες από το Εγώ στο Εμείς και από το Εμείς στο Μαζί, από το Άτομο στην Ομάδα και την Κοινωνία και από το Ένα στο Όλο, με την βοήθεια κινητικών και σιωπηλών διαλογισμών, με χορό της έκστασης, μέσα από την αναπνοή μας, το τραγούδι, την αφήγηση ιστοριών δύναμης και διαδραστικές ασκήσεις από τον χώρο της Προπονητικής (Coaching) και του Νευρογλωσσικού προγραμματισμού (NLP).

Χρειάζονται άνετα ρούχα και ζεστές κάλτσες (θα είμαστε χωρίς παπούτσια) . Είναι απαραίτητο να φέρουν οι συμμετέχοντες ένα μαντίλι για τον χορό της έκστασης (γίνεται με καλυμμένα τα μάτια).

Συντονισμός: Αmodini Κωστάκη. Έχει σπουδάσει Γαλλική Φιλολογία, Κοινωνική Οικολογία και Κοινωνική Ανθρωπολογία. Έχει εργαστεί ως αρθρογράφος σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά, καθώς και στον τομέα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται επαγγελματικά με τις εναλλακτικές θεραπείες και το NLP & Life Coaching. Το Σωματικό Θέατρο είναι η μεγάλη της αγάπη.

Ημέρα & ώρα: κάθε Σάββατο, 10.00-12.30 για 4 συναντήσεις

Έναρξη: Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

Κόστος συμμετοχής: 20€ για κάθε συνάντηση ή 60€ για όλο το εργαστήριο

Πληροφορίες- Δήλωση συμμετοχής: 210 3210179

Βρυσάκι, Χώρος Τέχνης και Δράσης. Βρυσακίου 17, Πλάκα

3. Workshop: "Αρθρογραφία μέσω διαδικτύου"

Το Internet είναι πλέον το πιο διαδεδομένο, ίσως και το ταχύτερο μέσο ειδήσεων. Για αυτό, η έγκυρη και άμεση ενημέρωση είναι βασικές προϋποθέσεις για μια καλή και αξιόπιστη είδηση. Το σεμινάριο θα βοηθήσει να κατανοήσουμε:

Τι είναι είδηση, πως την βρίσκουμε καθώς και τον τρόπο που γράφεται ένα άρθρο σε site blog. Επιπλέον θα μιλήσουμε για τη χρησιμότητα των κοινωνικών δικτύων. Απευθύνεται σε όσους δεν έχουν γνώσεις , αλλά και σε όσους έχουν βασικές γνώσεις σε αυτό τον τομέα.

Θεματικές ενότητες :

- Τι είναι είδηση

- Πως και από ποιες πηγές αναζητάμε την είδηση

- Σύνταξη κειμένου

- Διόρθωση

- Τρόποι έρευνας στην επικοινωνία

- Κοινωνικά δίκτυα και η χρησιμότητα τους

Το σεμινάριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Βρυσάκι θα γίνει από την Αναστασία Γεωργούλη, απόφοιτο του Deree College με πτυχίο στην επικοινωνία, σπουδές στο Internet Journalism από το London School of Journalism, και εργασιακή εμπειρία στον χώρο της επικοινωνίας.

Για 8 συναντήσεις

Ημερομηνίες: Σάββατο 3, 10 & 17 Δεκεμβρίου 2016 / 7, 14, 21,28 Ιανουαρίου 2016/ 4 Φεβρουαρίου 2016

Ώρα: 18.30-20.30

Κόστος συμμετοχής: 40€/ μήνα ή 60€/ δίμηνο

Βρυσάκι, Χώρος Τέχνης και Δράσης. Βρυσακίου 17, Πλάκα

Πληροφορίες- Δήλωση συμμετοχής: 210 3210179

4. Performance: "Βλέπεις;"

Όλοι μας το έχουμε ζήσει. Ένα κυνήγι, για να φτάσουμε από το "εγώ" στο "εσύ". Ένα κυνήγι, που πασχίζει να υπερβεί φόβους, ψυχικά χάσματα, προκαταλήψεις. Μία προσπάθεια ημερώματος του άλλου, που δεν είναι ποτέ εύκολη. Κάπως έτσι γράφτηκε κι ο μονόλογος "Βλέπεις;", με σκοπό να περιγράψει αυτή την δυναμική και γεμάτη συγκρούσεις προσπάθεια, ώσπου να μεταρσιωθεί σε ολοκληρωτική σύνδεση ανάμεσα σε δύο ψυχές. Οι προϋποθέσεις για κάθε σύνδεση; Δύο τείχη να γκρεμιστούν, κι ένα κενό να γεμίσει. Τα αποτελέσματά της; Ένα φως που λάμπει από τα μέσα της ψυχής.

Παρουσιάζει η Χρύσα Σωτηροπούλου. Γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1997. Ψάχνει συνεχώς τον εαυτό της, κάθε φορά με νέους τρόπους. Από αυτούς τους τρόπους, δεν ξέφυγε η τέχνη. Φοιτήτρια Αγγλικής Φιλολογίας, έχει εκδώσει μυθιστορήματα, ποιητική συλλογή, δημοσιεύσει άρθρα, παίξει σε παραστάσεις, και τραγουδήσει σε πολιτιστικές εκδηλώσεις. Υποστηρίζει ότι εκεί βρίσκει ένα προσωρινό καταπραϋντικό.

Ημερομηνία: Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

Ώρα: 20.00

Είσοδος Ελεύθερη

Βρυσάκι, Χώρος Τέχνης και Δράσης. Βρυσακίου 17, Πλάκα.

Πληροφορίες: 210 3210179

5. Μουσική: ''O γύρος του κόσμου σε 80 λεπτά''

Licentia Poetica σημαίνει ποιητική αδεία. Πρόκειται για την ελευθερία του ποιητή να παραβλέπει κανόνες ή συντακτικές σειρές, και να εκφράζεται ελεύθερα. Το Licentia Poetica Duet λοιπόν, δημιουργήθηκε τον Γενάρη του 2016 από τον Demetrio Psallidas (gypsy guitar) και την Αλεξάνδρα Παπαστεργιοπούλου (φωνή, τσέλο, κρουστά, νέι). Η μουσική τους ενώνει ύφη και εποχές με μουσικά όργανα, φαινομενικά, απομακρυσμένα μεταξύ τους. Μελωδίες της Μεσογείου, αναγεννησιακά χρώματα, jazz ιδιωματισμοί, δικές τους συνθέσεις με ποικίλες αυτοσχεδιαστικές διαθέσεις πλέκουν τη ροή της μουσικής τους.

Κάθε απόπειρα δημιουργίας του ντουέτου Licentia Poetica, γίνεται από κοινού. Μια μικρή μελωδική ιδέα, οδηγεί σε ένα οργανωμένο μουσικό θέμα, που σύντομα ντύνεται με τα ιδιαίτερα ενορχηστρωτικά στοιχεία του ντουέτου. Τα μουσικά όργανα που χρησιμοποιούν άλλωστε, είναι όργανα πολύ κοντά στις πέντε αισθήσεις του ανθρώπου και έτσι η δημιουργία αποκτά το ξεχωριστό της νόημα.

Το project που παρουσιάζουν ονομάζεται "Ο γύρος του κόσμου σε 80 λεπτά" και στοχεύει στην ανάδειξη μουσικών ιδιωμάτων από όλο τον κόσμο, μέσα από την δική τους ελευθερία στην έκφραση, ωστόσο βασισμένο στο έργο του Ιούλιου Βερν, ''Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες''.
Με εμφανίσεις σε διάφορους χώρους και φεστιβάλ της Αθήνας αλλά και της ευρύτερης Ελλάδας και λαμβάνοντας εξαιρετικές κριτικές , είναι έτοιμοι να παρουσιάσουν το φθινόπωρο του 2016 τον πρώτο τους δίσκο, με αποκλειστικά δικές τους συνθέσεις.

Ημερομηνία: Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

Ώρα: 21.15

Εισιτήρια: 5€

Βρυσάκι Χώρος Τέχνης και Δράσης. Βρυσακίου 17, Πλάκα

Κρατήσεις: 2103210179

6. Διάλεξη: "Αναζητώντας τον «εαυτό» και τον «άλλον» στα social media. Το παράδειγμα του Facebook"

H χρήση και η ανάπτυξη του διαδικτύου άσκησαν τις τελευταίες δεκαετίες καθοριστικής σημασίας επίδραση σε κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής, προσφέροντας πρωτόγνωρες δυνατότητες επικοινωνίας και πληροφόρησης.

Αναπόφευκτα, η επιρροή του διαδικτύου έχει επεκταθεί και στις ανθρώπινες σχέσεις, όπως επίσης και στην αντίληψη, στην κατασκευή, στην παρουσίαση και στην αναζήτηση του «εαυτού» αλλά και του «άλλου», ιδίως με την ανάπτυξη και εξέλιξη των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook. Δεν είναι τυχαίο ότι το Facebook, ο πιο διαδεδομένος ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης, μετρά εκατομμύρια ενεργούς χρήστες σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι διαρκώς αυξάνονται.

Ποιοι είμαστε όμως στο Facebook; Πώς κατασκευάζουμε τον εαυτό μας και τους άλλους και ποιον αναζητούμε; Πώς αναζητούμε τον «άλλο» και πώς τον διαχωρίζουμε από το «εμείς»; Και πώς επιδρά η αναζήτηση αυτή στην «πραγματική», στην «offline» ζωή;

Εξετάζουμε τα ερευνητικά συμπεράσματα που έχουν προκύψει, δημοσιευθεί και ανακοινωθεί στην επιστημονική κοινότητα τα τελευταία χρόνια, αναφορικά με τον «εαυτό» και την αναζήτηση του «άλλου» στα social media και κυρίως στο Facebook.

Μετά από μια σύντομη διάλεξη θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με το κοινό, όπου οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να υποβάλουν τις ερωτήσεις τους και να συμμετάσχουν σε μια εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων.

Εισηγήτρια: Αλεξία Καλογεροπούλου. Σπούδασε Ψυχολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές με ειδίκευση στις Πολιτισμικές Σπουδές και την Ανθρώπινη Επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Επικοινωνίας & ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών με ερευνητικό αντικείμενο την ανθρώπινη συμπεριφορά στο διαδίκτυο.

Διάρκεια: 30 λεπτά διάλεξη + συζήτηση, συνολικά 1 ώρα και 30 λεπτά

Ημερομηνία: Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

Ώρα: 18.00

Με ελεύθερη είσοδο

Βρυσάκι, Χώρος Τέχνης και Δράσης. Βρυσακίου 17, Πλάκα.

Πληροφορίες: 210 3210179

7. Παιδικό κουκλοθέατρο: "Ο κύριος Χ και το ζαχαροπασπαλιστό μυστικό"

Ελάτε να ανακαλύψουμε μαζί το ζαχαροπασπαλισμένο μυστικό τις 2 Κυριακές του Δεκέμβρη πριν τα Χριστούγεννα στον φιλόξενο και ζεστό χώρο τέχνης και δράσης Βρυσάκι στο κέντρο της Αθήνας. Αφεθείτε λοιπόν στη μαγεία του κουκλοθεάτρου και περιπλανηθήτε στην γιορτινή ατμόσφαιρα της πόλης.

Μια πόλη όπου κατοικούν ξυλόγλυπτες κούκλες κινείται αέναα πάνω σε ρόδες ταξιδεύοντας ένα σύγχρονο γιορτινό παραμύθι με κινητήρια δύναμη το κουκλοθέατρο, την αφήγηση και τη μουσική. Ένα παραμύθι όπου τα παιδιά ανακαλύπτουν πως τα σημαντικότερα πράγματα στη ζωή δεν αγοράζονται αλλά χαρίζονται ως μυστικό...

Σε μια πόλη κάπου στον κόσμο είναι γιορτή, ο σινιόρε Μασκαρπόνε ζυμώνει με μανία λαχταριστά γλυκά που η μυρωδιά τους τρυπώνει στις μύτες μικρών μα και μεγάλων. Όλοι ετοιμάζονται για τη γιορτή και κανένας δεν ασχολείται με τίποτα άλλο!

Όλοι; Όχι ακριβώς όλοι, ο κύριος Χ καταστρώνει σχέδια για το πως να κλέψει το μοναδικό πράγμα που δεν φτιάχνει στο εργοστάσιο του...

Μα τι είναι αυτό πού δεν μπορούν να φτιάξουν οι μηχανές; Υπάρχει κάτι που δεν αγοράζουν τα λεφτά; Θα καταφέρει ο κύριος Χ να κλέψει το πολυπόθητο μυστικό ή θα κερδίσει η χαρά της γιορτής;

Διάρκεια: 60΄

Ηλικίες: 3+

Παραμύθι-εμψύχωση-κούκλες-σκηνικά : Ο.υ.π.ς! το κουκλοθέατρο

μουσική: Ευριπίδης Ζαφείρας

Τεχνικές: επιτραπέζιες κούκλες άμεσου χειρισμού

Ημερομηνίες: Κυριακή 11 & 18 Δεκεμβρίου 2016

Ώρα: 12.00

Εισιτήριο: 5€

Κρατήσεις: 210 3210179

8. Διαδραστικό παιχνίδι "Μηδέν εις την Μηδενική"

Ένα, βιβλίΟν το οποίο λόγο φθοράς αναπροσδιορίζεται σε τετράδιΟν συλλογικής οντότητας. Το ένυδρον οξείδιον του σιδήρου, ο χαρτοπολτός και οι γνώσεις δρουν συλλογικά αναζητώντας τον Άλλον. Με τον Άλλον το τετράδιΟν επιτυγχάνει το φαινόμενο της επανεκδόσεως. Το έργο είναι συμπαραγωγή επιστημονικών και καλλιτεχνικών συλλογικοτήτων ενώ υπογράφεται από έναν Άλλον Μακρυγιάννη.

Δημιουργία, παρουσίαση: Στυλιανός Μακρυγιάννης

Ημερομηνία: Κυριακή 11 & 18 Δεκεμβρίου 2016

Ώρα: 15.00

Βρυσάκι, Χώρος Τέχνης και Δράσης. Βρυσακίου 17, Πλάκα.

Πληροφορίες: 210 3210179

9. Έκθεση φωτογραφίας: The Very Special You

Το The Very Special You είναι ένα θεματικό πρότζεκτ φωτογραφικών πορτρέτων και συνεντεύξεων με σκοπό την ανάδειξη των στοιχείων που καθιστούν τον καθένα μας ξεχωριστό και ταυτόχρονα αναπόσπαστο κομμάτι του συνόλου. Κάθε εβδομάδα άνθρωποι όλων των ηλικιών, εθνικοτήτων και πεποιθήσεων μοιράζονται στη σελίδα μας την ιστορία τους, εμπνέοντας μας να αποδεχτούμε τις δικές μας μικρές ή μεγάλες ιδιαιτερότητες.

Είναι μεγάλη μας τιμή και χαρά που το The Very Special You, κλείνοντας σύντομα ένα χρόνο λειτουργίας, συμμετέχει στον θεματικό κύκλο «Ραντεβού με τον άλλον» με έκθεση φωτογραφίας. Από 12 έως 18 Δεκεμβρίου στο Βρυσάκι, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με το πλούσιο υλικό της ομάδας του, ενώ στις 15 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ομιλία για τις δράσεις του The Very Special You και την διαφορετικότητα.

Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και αποτελεί ένα ξεχωριστό κομμάτι ενός παζλ, εξίσου σημαντικό με το αμέσως επόμενο, απαραίτητο για να σχηματιστεί μια εικόνα. Εσύ, εγώ, ο κόσμος γύρω μας, εμείς είμαστε τα κομμάτια, εμείς και η εικόνα.

Το «The Very Special You» project αποτελείται από μια βασική ομάδα φωτογράφων/ instagramersκαι μια ομάδα συντονισμού υπό την διεύθυνση του Φίλιππου Ιωάννου, ο οποίος εμπνεύστηκε την ιδέα. Ο χώρος δράσης των συντελεστών είναι οι τόποι διαμονής τους σε Ελλάδα, Αγγλία, Γερμανία, Η.Π.Α, Κύπρο και Καναδά με συνεχή επικοινωνία μεταξύ τους με στόχο να ακουστούν όσες περισσότερες φωνές γίνεται.

Explore your unique identity and become a piece of the global puzzle. Embrace The Very Special You.

Φωτογραφίες: The Very Special You Team

Επιμέλεια έκθεσης: Αλέξανδρος Μαντζουνέας

Επιμέλεια κειμένων: Κωνσταντίνα Γαβαλά & Τhe Very Special You Team

Διάρκεια έκθεσης: Από 12 έως 18 Δεκεμβρίου 2016

Καθημερινές, 12.00-20.00

Βρυσάκι, Χώρος Τέχνης και Δράσης. Βρυσακίου 17, Πλάκα.

Πληροφορίες: 210 3210179

10. Butoh performance: “The Quickening”

Mια solo butoh performance της Κατερίνας Δρακοπούλου

Η παράσταση έχει τον τίτλο "the quickening" που σημαίνει το φτερούγισμα που νιώθει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της όταν το έμβρυο κινείται μέσα της και είναι μια χορευτική συνομιλία μεταξύ μιας μέλλουσας μητέρας με το μωρό που κουβαλάει μέσα της. Η παράσταση θα εμπνευστεί κινησιολογικά από τις κινήσεις ενός εμβρύου στη μήτρα της μητέρας του, από τις κινησιολογικές δυνατότητες ενός σώματος που εγκυμονεί μέσα στο πλαίσιο του Ιαπωνικού χορού butoh.

Λίγα λόγια για το έργο:

Μια γυναίκα έρχεται αντιμέτωπη με το «Άλλο», με το εγκυμονών σώμα και τις αλλαγές που βιώνει καθώς διανύει τις τελευταίες βδομάδες της εγκυμοσύνης της. Το εγκυμονών σώμα, βασιζόμενοo στις αρχές του Ιαπωνικού χορού Butoh, όπως την ενεργητική παύση, την αργή κίνηση, τη γλυπτική φόρμα και τις ποιητικές εικόνες, ανιχνεύει και ανακαλύπτει ξανά τις δυνατότητες του όσον αφορά τη σωματική αντοχή και έκφραση. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας η γυναίκα έρχεται επίσης αντιμέτωπη με το «Άλλο», με τη νέα ζωή που θα φέρει σε λίγες βδομάδες στον κόσμο.

Ημερομηνία: Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Ώρα: 21.30

Εισιτήριο: 5€

Πληροφορίες-Κρατήσεις: 210 3210179

11. Performances: " Εγώ από τα μάτια του άλλου" & "Η σχέση μου μαζί σου από τα μάτια του άλλου"

Με την ολοκλήρωση του Α΄ κύκλου μαθημάτων του προγράμματος ''Αλληλεγγύη", τα τμήματα του θεατρικού παιχνιδιού και της δημιουργικής γραφής μας παρουσιάζουν ένα δείγμα της δουλειάς του πλαισιώνοντας με την σειρά τους τον θεματικό κύκλο "Ραντεβού με τον Άλλον". Οι δύο performances που θα λάβουν χώρα είναι οι ακόλουθες:

"Εγώ από τα μάτια του άλλου". Η Ομάδα που συμμετείχε στο Μάθημα του "Θεατρικού Παιχνιδιού" στο Βρυσάκι, θα παρουσιάσει σε μια σύντομη performance τον εαυτό της μέσα από τα μάτια των άλλων. Οι άλλοι είμαστε εμείς, ξεχωριστοί μα τόσο όμοιοι! Συντονίστριες: Μιράντα Παύλου και Μαριλού Χρυσοχοίδου

"Η σχέση μου μαζί σου απ' τα μάτια του άλλου". Η Ομάδα που συμμετείχε στο Μάθημα "Δημιουργικής Γραφής" στο Βρυσάκι, θα παρουσιάσει τις σχέσεις της από τα μάτια του άλλου μέσω της δουλειάς της. Εγώ και εσύ από τα μάτια του άλλου! Συντονίστρια: Μαριλού Χρυσοχοίδου

Ημερομηνία: Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Ώρα: 19.00

Βρυσάκι, Χώρος Τέχνης και Δράσης. Βρυσακίου 17, Πλάκα.

Είσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες: 210 3210179

12. Μουσική: Προσωπικό

Ο Μιχάλης και ο Παντελής Καλογεράκης είναι δύο νέοι μουσικοί από την Κρήτη που μελοποιούν από τα 16 τους χρόνια ποιητικό λόγο. Εμφανίστηκαν και διακρίθηκαν στην 4η Ακρόαση της Μικρής Άρκτου, το πρώτο τους τραγούδι Αυτοί παιδί μου δεν, σε ποίηση Μιχάλη Γκανά, αγαπήθηκε αμέσως από το κοινό και τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς. Πριν ένα χρόνο κυκλοφόρησε ο δίσκος-αρχείο ''Βουκολικον'' σε ποίηση του Παύλου Βλαστού από το Ιστορικό Αρχείο ενώ μόλις κυκλοφόρησε το πρώτο τους προσωπικό άλμπουμ με τίτλο ''Προσωπικό'' με τη συμμετοχή της Μαρίας Φαραντούρη, την ενορχήστρωση επιμελήθηκε ο Γιώργος Ανδρέου, την διεύθυνση παραγωγής υπογράφει ο Παρασκευάς Καρασούλος.

Σε μια εποχή άνυδρη και εξαιρετικά δύσκολη, ο Μιχάλης και ο Παντελής Καλογεράκης επιστρέφουν στη μελοποιημένη ποίηση, με έναν τρόπο όμως ζωντανό, απλό και χαρούμενο, αναζητώντας στην παράδοση μιας ισχυρής πολιτιστικής μας αναφοράς σύγχρονο και επίκαιρο τρόπο έκφρασης. Και το επιτυγχάνουν περίφημα. Μελοποιώντας ποιήματα των: Μιχάλη Γκανά, Γκρέγκορυ Κόρσο, Παντελή Καλογεράκη, Μηνά Δημάκη, Γιάννη Ευθυμιάδη, Πάμπλο Νερούδα, Ντίνου Σιώτη, Μπέρτολτ Μπρεχτ, Πάουλ Τσέλαν, Φερνάντο Πεσσόα, Τζελαλαντίν Ρουμί.

Ημερομηνία: Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Ώρα: 21.30

Εισιτήριο: 5€

Βρυσάκι, Χώρος Τέχνης και Δράσης. Βρυσακίου 17, Πλάκα.

Πληροφορίες-Κρατήσεις: 210 3210179

13. Performance: “Nataraja”

«Όλα τα πράγματα είναι συγκεντρώσεις ατόμων που χορεύουν και που χάρη στο χορό τους παράγουν ήχους. Όταν ο ρυθμός ενός χορού αλλάζει, τότε και ο ήχος υποβάλλεται σε αλλαγές. Κάθε άτομο τραγουδά συνέχεια το τραγούδι του και ο ήχος κάθε λεπτό δημιουργεί λεπτές κι ευαίσθητες μορφές.»

Αυτή η αλληγορία του κοσμικού χορού βρήκε τη βαθύτερη έκφρασή της στον Ινδουισμό με την εικόνα του θεού χορευτή Σίβα (Shiva Nataraja). Ο Σίβα είναι ο θεός που η λατρεία του είναι η πιο διαδεδομένη στην Ινδία. Σε μία από τις γνωστότερες ενσαρκώσεις του εμφανίζεται συμβολικά ως βασιλιάς των χορευτών. Οι Ινδοί μπάκτας πιστεύουν πως κάθε εκδήλωση ζωής αποτελεί ένα τμήμα της μεγάλης ρυθμικής εναλλαγής ανάμεσα στη δημιουργία και την καταστροφή, ανάμεσα στο θάνατο και την αναγέννηση. Χορεύοντας δημιούργησα τον κόσμο. Κουδούνια έπαιζαν μουσική στα πόδια μου, η σελήνη στόλιζε τα μαλλιά μου, φωτιά έβγαινε από τα χέρια μου
και οι στροβιλισμοί μου έφτιαχναν την πλάση..

Παράσταση κλασικού ινδικού χορού bharata natyam με τις Θάλεια- Μαρί Παπαδοπούλου, Μάτα Μάρρα

Ημερομηνίες: Σάββατο 17 & Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Ώρα: 21.30

Εισιτήριο: 10€

Βρυσάκι, Χώρος Τέχνης και Δράσης. Βρυσακίου 17, Πλάκα

Πληροφορίες- Κρατήσεις: 210 3210179

14. Performance: “Jollene”

Με την ολοκλήρωση του Α΄ κύκλου μαθημάτων του προγράμματος ''Αλληλεγγύη", τα τμήματα του αυτοσχεδιασμού υποκριτικής και του σύγχρονου χορού ενώνουν τις δυνάμεις τους και μας παρουσιάζουν ένα δείγμα της δουλειάς τους πλαισιώνοντας με την σειρά τους τον θεματικό κύκλο "Ραντεβού με τον Άλλον". 'Έτσι, δημιουργώντας ένα ενδιαφέρον κράμα παιδιών από διαφορετικούς χώρους αλλά με κοινή ανάγκη την έκφραση μέσω της τέχνης, μας παρουσιάζουν ένα χοροθεατρικό δρώμενο το οποίο μας μυεί μέσω του σώματος και της έκφρασης στο αδιάβατο μονοπάτι του εαυτού μας. Η μοναξιά, η εσωτερική πάλη, η ανάγκη για επικοινωνία έρχονται σε σύγκρουση με προσωπικούς και κοινωνικούς φραγμούς, με αποτέλεσμα η ελευθερία της σκέψης να βρίσκεται σε αντίθεση με κάθε τι προκαθορισμένο. Ο έρωτας κοινωνός, λυτρωτής που ξεγυμνώνει τα απωθημένα και παίζει με τις ανθρώπινες αδυναμίες, άλλοτε ως θεός και άλλοτε ως δυνάστης.

Θα θυσίαζες τα πάντα; Θα με κοιτάξεις στα μάτια; Θα προσπεράσεις μαζί μου; Μίλα μου. Δεν ξέρω αν θα νικήσω τα σκοτάδια μου, ξέρω όμως ότι θα προσπαθήσω να πω την αλήθεια μου, με ανοικτή καρδιά..

Καθηγητές αυτοσχεδιασμού υποκριτικής & σύγχρονου χορού/ Impro: Θοδωρής Φραγκούλης και Μαριλένα Βλαχοσωτήρου

Ερασιτεχνική ομάδα (αλφαβητική σειρά): Αναγνωστοπούλου Αλίκη, Αναστασοπούλου Χριστίνα, Βασιλείου Ντιάνα, Γάλλια Μάγδα, Κουρτσιλίδης Χρήστος, Ρούσσου Νεφέλη, Σαββίδου Σταυρούλα, Χουλάκη Αλεξάνδρα

Ημερομηνία: Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Ώρα: 21.30

Είσοδος Ελεύθερη

Βρυσάκι, Χώρος Τέχνης και Δράσης. Βρυσακίου 17, Πλάκα.

Πληροφορίες: 210 3210179

15. Ομαδική εικαστική έκθεση: “Ραντεβού με τον Άλλον

Στα πλαίσια του “Ραντεβού με τον Άλλον” που δίνουμε αυτό τον Δεκέμβριο στο Βρυσάκι, θα πραγματοποιηθεί μια ομότιτλη ομαδική έκθεση από 21 έως 28 Δεκεμβρίου 2016.

Τα έργα που παρουσιάζονται είναι αποτέλεσμα ανοιχτού καλέσματος που απευθύναμε για εικαστικές προτάσεις, οι οποίες προσεγγίζουν πτυχές της Ετερότητας. Περισσότεροι από 10 καλλιτέχνες εξερευνούν μέσα από μια πληθώρα εικαστικών μέσων (video art, ζωγραφική, φωτογραφία, εγκαταστάσεις), την έννοια του “Άλλου”, όπως εκείνοι την αντιλαμβάνονται, εστιάζοντας κυρίως στον προσδιορισμό των σχέσεων & των ορίων με τον Άλλον και τον Εαυτό μας.

Εκθέτουν με αλφαβητική σειρά οι καλλιτέχνες: Αγκαβανάκης Παναγιώτης, Γιαννούλη Βερονίκη, Γκαρνάβος Αλέξανδρος, Κατσούπη Μαρία, Λιώρη Αναστασία, Μακρυγιάννης Στυλιανός, Μωραΐτη Ευαγγελία, Οικονομίδου Νικόλ, Πανταζή Δέσποινα, Πρέκα Σοφία, Χατζημηνά Μαρία

Διάρκεια έκθεσης: Από 21 έως 28 Δεκεμβρίου 2016

Καθημερινές, 12.00-20.00

Βρυσάκι, Χώρος Τέχνης και Δράσης. Βρυσακίου 17, Πλάκα.

Πληροφορίες: 210 3210179

Βρυσάκιπρόγραμμαπρόγραμμα εκδηλώσεωνHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
βρυσακι, live, performance, επηρεάζει, συλληψεις, αρης, workshop, life, θεατρο, site, blog, deree, london, school, φως, σημαίνει, gypsy, guitar, jazz, project, αθηνα, ελλαδα, media, facebook, επιρροή, offline, μμε, Χριστούγεννα, παζλ, κυπρος, global, puzzle, νέα, κρητη, συμμετοχή, μπρεχτ, video, art, popular, εφημεριδες, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, Ιούλιος Βερν, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, www.facebook.com, λακης γαβαλας, παναγιωτης βλαστος, Καλή Χρονιά, γαλλια, θεμα εκθεσης 2012, φωτια, αλλαγη ωρας 2013, ξανα, κοινωνια, αποτελεσματα, μιλα, φιλοσοφικη, αδεια, γερμανια, γλυκα, γνωση, γυναικα, εικονες, ζωγραφικη, ηχος, θεμα, ινδια, μμε, μουσικη, μωρο, περιοδικα, πλαισιο, ποιηματα, προγραμμα, ρουχα, ρυθμος, σεληνη, φωτογραφια, φως, χρωματα, ψυχολογια, ωρα, blog, αγαπη, αρθρα, αρθρο, αλεξια, αλεξανδρα, αναγεννηση, ανθρωπος, απωθημενα, ατμοσφαιρα, ατομο, αφηγηση, βοηθεια, βρισκεται, γινει, γινεται, γκανα, γυρος, δεσποινα, δευτερα, διευθυνση, δυναμη, δηλωση, δικη, διαδικτυο, δειγμα, δικτυα, δωματια, ευκαιρια, υπαρχει, εκθεση, εκφραση, ελευθερια, εμβρυο, εβδομαδα, εμψυχωση, ενημερωση, εννοια, εργα, εξελιξη, επικοινωνια, επιρροή, επηρεάζει, εποχη, εποχες, ερχεται, ερχονται, ευαγγελια, τεχνη, ζωη, ζωης, ιδεα, ιδιο, θεος, θοδωρης, εικονα, ιωαννου, ομιλια, ιστορικο, κυνηγι, κινηση, λογια, λογο, μαγεια, μαζι σου, μαλλια, ματια, μυστικο, μητρα, μοναξια, μορφη, μουσικα οργανα, μπρεχτ, μαρια, νεφελη, νοημα, ομαδα, παντα, ουτοπια, ποιηση, παιδι, παιδια, παζλ, πανεπιστημιο αθηνων, παρουσιαση, πεμπτη, πεσσοα, πλακα, ροη, πτυχιο, ροδες, σαββατο, σειρες, συζητηση, συνεχεια, συντομα, συνταξη, σειρα, συμμετοχή, σιβα, σωμα, σοφια, συγχρονο, συμπαν, σχεδια, τιμη, τι ειναι, τμημα, τειχη, φεστιβαλ, φυση, φοιτητρια, φθινοπωρο, φορμα, φορα, χρηστος, χριστινα, χαρα, art, deree, εμφανισεις, puzzle, ερωτησεις, ευριπιδης, γιορτη, global, γνωσεις, χωρα, ιδιαιτερα, project, jazz, κομματι, καρδια, κωνσταντινα, κυριακη, life, london, media, workshop, οργανα, παιχνιδι, πηγες, ποδια, popular, school, σημαίνει, site, σκηνικα, υλικο, χερια, ψυχες, performance
Τυχαία Θέματα