Ο Άραβας μπλόγκερ Ραΐφ Μπανταουί κέρδισε το βραβείο Ζαχάρωφ, αλλά ήταν ο μεγάλος «απών» (Photos)

ΚΟΣΜΟΣ

«Ο Ραΐφ Μπανταουί, είχε τη γενναιότητα να υψώσει τη φωνή του και να πει όχι στη βαρβαρότητά τους. Για αυτό τον βασάνισαν» είπε η Ενσάφ Χαϊντάρ, σύζυγος του φυλακισμένου ακτιβιστή από τη Σαουδική Αραβία, παραλαμβάνοντας εκ μέρους του το Βραβείου Ζαχάρωφ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Στρασβούργο. Ο Ραΐφ Μπανταουί τιμήθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο για τους αγώνες του για την ελευθερία της έκφρασης στη Σαουδική Αραβία.


«Ο Μπανταουί αποτελεί σύμβολο και έμπνευση για όλους εκείνους που αγωνίζονται για τα θεμελιώδη

δικαιώματα στη Σαουδική Αραβία και στον κόσμο» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στην τελετή απονομής του Βραβείου Ζαχάρωφ. «Παρά τον μεγάλο κίνδυνο, πολέμησε για την ελευθερία της σκέψης και το δικαίωμά του στην ελευθερία της έκφρασης, γεμίζοντας το κενό στην ελευθερία του Τύπου στη χώρα του» επισήμανε.

La femme du blogueur saoudien Raef Badaoui emprisonné a reçu le prix Sakharov https://t.co/XmQ0zIe2Br #AFP pic.twitter.com/wGlA6mBlzS

— Agence France-Presse (@afpfr) Δεκέμβριος 17, 2015

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάλεσε τον Βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας να δώσει άμεσα χάρη στον μπλόγκερ και να τον απελευθερώσει χωρίς όρους.

«Άραβες που σκέφτονται ελεύθερα, συνήθως κρύβουν τις ιδέες τους για τις προστατεύσουν» είπε η Ενσάφ Χαϊντάρ μεταφέροντας τα λόγια του συζύγου της, στην τελετή απονομής . «Οι ελεύθερες και λαμπρές ιδέες θεωρούνται βλάσφημες για την ιδεολογία των αραβικών κοινωνιών. Εκεί κάθε ελεύθερη σκέψη θεωρείται ένδειξη παρακμής και εκτροπή από την οδό της αλήθειας» προσέθεσε.

«Ο Ραΐφ δεν είναι εγκληματίας. Είναι συγγραφέας και ελεύθερος στοχαστής: αυτό είναι όλο. Το έγκλημά του είναι ότι είναι μια ελεύθερη φωνή σε μία χώρα που δεν δέχεται καμία διαφορετική άποψη και σκέψη» τόνισε η Χαϊντάρ, η οποία ζει σήμερα, μαζί με τα παιδιά της, εξόριστη στον Καναδά.

«Είναι απλά ένας στοχαστής, που αρνήθηκε να γίνει μέλος μιας αγέλης ιερωμένων, που ζουν σε άλλο αιώνα και κυβερνούν με τυραννικούς νόμους» σημείωσε

Κενή η καρέκλα του Ραΐφ Μπανταουί

Ο Ραϊφ Μπανταουί αντιμετώπισε την κατηγορία της αποστασίας και καταδικάστηκε τον Μάιο του 2014 σε δεκαετή φυλάκιση, 1.000 ραβδισμούς και μεγάλο χρηματικό πρόστιμο, αφού δημιούργησε την ιστοσελίδα «Ελεύθερο δίκτυο Φιλελεύθερων Πολιτών της Σαουδικής Αραβίας», ενέργεια που θεωρήθηκε προσβολή του Ισλάμ.

We know our job is not done when the #SakharovPrize winner is not able to receive the prize personally #freeraif pic.twitter.com/BNHseLQyMa

Guy Verhofstadt (@GuyVerhofstadt) Δεκέμβριος 16, 2015

Δέχθηκε τα 50 πρώτα μαστιγώματα ενώπιον ενός κραυγάζοντας πλήθους μπροστά στο τζαμί της Τζέντα τον Ιανουάριο του 2015, την πρώτη από μία σειρά μαστιγώσεων, ώστε να δεχθεί συνολικά 1 000 μαστιγώματα εντός 20 εβδομάδων. Οι ιατροί που τον εξέτασαν μετά τα πρώτα μαστιγώματα διαπίστωσαν τραύματα τόσο βαθιά, που έκριναν ότι δεν θα επιζούσε από άλλη μαστίγωση.

Η διεθνής κατακραυγή και οι ανησυχίες σχετικά με την υγεία του έχουν μέχρι στιγμής αναστείλει περαιτέρω μαστιγώσεις, αλλά η ποινή του επικυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο τον Ιούνιο του 2015. Του έχει απαγορευθεί να χρησιμοποιεί μέσα ενημέρωσης και να ταξιδέψει στο εξωτερικό για δέκα έτη μετά την αποφυλάκισή του.

Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά, στην ιστορία του Βραβείου Ζαχάρωφ, που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Μεταξύ άλλων, η Αούνγκ Σαν Σούου Κίι, η οποία το 1990 βρισκόταν σε κατοίκoν περιορισμό, κατάφερε να παραλάβει το βραβείο της αυτοπροσώπως 23 ολόκληρα χρόνια αργότερα.

Has video:
Keywords
Τυχαία Θέματα