Επόμενος κάβος το ασφαλιστικό

ΠΟΛΙΤΙΚΗΈντυπη Έκδοση

Με την ψήφιση και του δεύτερου πακέτου προαπαιτουμένων έκλεισε ο πρώτος δύσκολος κύ­κλος υλοποίησης των μνημονιακών δεσμεύ­σεων για την εκταμίευση των 2 + 1δισ. Μαζί και με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που κατά την κυβέρνηση ολοκλη­ρώθηκε με επιτυχία, το Μαξίμου θεωρεί ότι έχει περάσει ένα δύσκολο κάβο και μάλιστα χωρίς περαιτέρω απώλειες.

Γνωρίζει όμως ότι έχει έναν ακόμη, αυτόν της ψήφισης του ασφαλιστικού και όσων μέτρων εξαιρέθηκαν από τη λίστα των προαπαιτουμένων, αλλά

παραμένουν κομμάτι της πρώτης αξι­ολόγησης.

Από την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση έχει αρχίσει να λαμβάνει τα μέτρα της εν όψει των δύσκολων ψη­φοφοριών μετά τις γιορτές: αυστηρές προειδοποιήσεις Τσίπρα για διαρρο­ές που θα θεωρηθούν «ύποπτες» αλλά και μασάζ βουλευτών ανά περιφέρεια και προώθηση του παράλληλου προ­γράμματος με μέτρα κοινωνικής προστασίας για ψήφιση στη Βουλή.

Αν λοιπόν και το επόμενο δύσκο­λο σημείο ξεπεραστεί και ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, η κυβέρνηση θεωρεί ότι αφε­νός η ίδια θα μπει σε φάση σταθερο­ποίησης, αφετέρου θα αρχίσουν θε­τικές εξελίξεις για την οικονομία - και αυτό το επιχείρημα προβάλλει και ο Τσίπρας στις κατ' ιδίαν συζητήσεις με τους βουλευτές του. Όπως υποστή­ριξε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνη­σης Γιάννης Δραγασάκης τις τελευ­ταίες μέρες, μέχρι το τέλος του πρώ­του εξαμήνου του 2016 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 80% του προ­γράμματος, οπότε από εκεί και πέρα η κυβέρνηση θα έχει αφήσει τα δύσκο­λα πίσω.

Πίεση για το προσφυγικό

Μέχρι τον επόμενο κάβο πάντως η προσφυγική κρίση παραμένει ένα οξύτατο πρόβλημα στην κορυφή της ατζέντας, για το οποίο η κυβέρνηση δέχεται πολλαπλές πιέσεις από την Ευρώπη. Χθες, παραμονή της σημε­ρινής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμ­βουλίου, η οποία θα ασχοληθεί σε με­γάλο βαθμό με το προσφυγικό, ο Αλέξης Τσίπρας προϊδέασε για το πλαίσιο με το οποίο προσέρχεται η Αθήνα στη Σύνοδο, στην οποία θα μετέχει και η Τουρκία - ο Τσίπρας σήμερα το πρωί, πριν από την έναρξη της Συνόδου, θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομό­λογό του Αχμέτ Νταβούτογλου. Κα­τά την επίσκεψή του στη Χίο και τη Λέρο, τα δύο από τα πέντε νησιά που προορίζονται να φιλοξενήσουν δομές hot spot, ο πρωθυπουργός επιθεώρησε τους χώρους των υπό κατασκευή κέντρων καταγραφής και ταυτοποί­ησης, ενώ με δηλώσεις του έστειλε προς τους εταίρους το μήνυμα ότι η Ελλάδα υλοποιεί τις δεσμεύσεις της

και μάλιστα σε εξαιρετικά δύσκολες γι' αυτήν συνθήκες - και περιμένει κι από εκείνους να πράξουν το ίδιο.

Ειδικότερα ο πρωθυπουργός ανα­φέρθηκε σε τρία ζητήματα:

1. Στο θέμα της μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα σε χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευ­ρώπης. Όπως είπε, οι διαδικασίες δεν έχουν προχωρήσει, «πράγμα που ση­μαίνει ότι δεν έχουν υλοποιηθεί οι δε­σμεύσεις από την πλευρά των κρατών

μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Από τις 66.000 των προσφύγων για τους οποίους έχει υπάρξει συμφωνία έχουν γίνει λιγότερες από 100 μετε­γκαταστάσεις.

2. Στο θέμα της τήρησης των συμ­φωνιών επανεισδοχής που έχει υπογράψει η Ε.Ε. με τρίτες χώρες και αφορούν τους μετανάστες που δεν μπορούν να χαρακτηριστούν πρόσφυγες και δεν μπορούν να περάσουν στην Κεντρική Ευρώπη. Ο Αλέξης Τσί­πρας άφησε αιχμές ότι με ευθύνη της Ε.Ε. οι συμφωνίες αυτές δεν τηρού­νται.

3. Στο ζήτημα της τήρησης των συμφωνηθέντων με την Τουρ­κία για τον έλεγχο και τη μείωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη. Ο πρωθυπουργός κάλεσε την Ε.Ε. να ελέγ­ξει το αποτέλεσμα της συμφωνίας που έχει συνάψει πρόσφατα με την Τουρκία και ξεκαθάρισε ότι η Ελλά­δα συμφωνεί να δοθούν τα χρήματα που έχουν συμφωνηθεί προκειμένου όμως να πάνε σε εγκαταστάσεις στο έδαφος της Τουρκίας και τους αν­θρώπους που θα φιλοξενηθούν εκεί. Με άλλα λόγια ο Τσίπρας έστειλε ξανά το μήνυμα πως οι ροές πρέπει να συγκρατηθούν στο τουρκικό έδαφος, καθώς τα νησιά όταν, καθημερινά, έχουν ροές της τάξης των 10-15.000 ατόμων δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εικό­να που έχει διαμορφωθεί στην κυβέρ­νηση είναι ότι η Ε.Ε. δεν ασκεί πιέσεις στην Τουρκία για το θέμα της μείωσης των ροών. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει προκλήσεις, όπως η διαχείριση των μεταναστών που εγκλωβίζονται στη χώρα, αλλά και το σχέδιο της Κομισιόν για τη δη­μιουργία ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής - Ακτοφυλακής, που θα μπορεί να δρα χωρίς να είναι απαραίτητο αίτημα ή συγκατάθεση του κράτους - μέλους στα σύνορα του οποίου το σώμα αυτό θα επιχειρεί - κάτι που θεωρείται ότι θίγει την εθνική κυριαρχία.

Επίθεση στην αντιπολίτευση

Μέσα σε αυτό το κλίμα πίεσης το Μαξίμου είδε ως καλές ειδήσεις δύο αναφορές του αντιπροέδρου της Κο­μισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις, στη συνέντευξη που παραχώρησε προς το πρακτορείο MNI και την ιστοσελί­δα Euro2day.gr:

Το ότι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμε­νο το ΔΝΤ να μην μετάσχει στο ελ­ληνικό πρόγραμμα και να υπάρξει μό­νο ευρωπαϊκή λύση καθώς και το ότι εμφανίστηκε ανοιχτός στο να εξευρεθούν ισοδύναμα στο ασφαλιστικό αντί για περικοπές συντάξεων.

Ειδικά ως προς το δεύτερο, το Μα­ξίμου σχολίασε ότι εκθέτει την αντι­πολίτευση, η οποία αρνήθηκε να στη­ρίξει τη διαπραγματευτική προσπά­θεια της κυβέρνησης στο θέμα του ασφαλιστικού και κρύφτηκε πίσω από την κινδυνολογία ότι «η συμφωνία κα­θιστά υποχρεωτική την περικοπή συ­ντάξεων». Το Μαξίμου κατηγόρησε τα κόμματα της μνημονιακής αντιπο­λίτευσης, ή αλλιώς την «τρόικα εσω­τερικού», όπως τα χαρακτήρισε μετά την αποχώρησή τους από τη συζήτη­ση στη Βουλή του νομοσχεδίου για το «παράλληλο πρόγραμμα», ότι ουσια­στικά ποντάρουν στο δυσμενές σενά­ριο σε σχέση με τις συντάξεις πιστεύ­οντας πως έτσι θα ωφεληθούν πολιτι­κά.

Όσον αφορά το θέμα των ισοδυ­νάμων στο ασφαλιστικό, πάντως, ας σημειωθεί ότι κι άλλοι αξιωματούχοι ή παράγοντες (π.χ. Κοστέλο) εμφανί­ζονται ανοιχτοί, ωστόσο αυτό συχνά φαίνεται να γίνεται εκ του ασφαλούς από τη στιγμή που θεωρείται πολύ δύ­σκολο η κυβέρνηση να βρει ισοδύνα­μα που μπορούν να γίνουν δεκτά από τους θεσμούς, ενώ η πρόταση για αύ­ξηση των εργοδοτικών εισφορών φέρεται να έχει απορριφθεί.

ΚυβέρνησηΜαξίμουΔΝΤαντιπολίτευσηπροσφυγικόΑλέξης ΤσίπραςΑσφαλιστικόπροαπαιτούμεναIssue: 1895Issue date: 17-12-2015Has video:
Keywords
Τυχαία Θέματα